Brexit: Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας - Ειδήσεις Pancreta
Λίγες ημέρες πριν την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά μπλοκ του κόσμου.
 

Η Βρετανία και η ΕΕ έφτασαν σε εμπορική συμφωνία για το Brexit την Πέμπτη, μόλις επτά ημέρες πριν το Ηνωμένο Βασίλειο βγει από ένα από τα μεγαλύτερα μπλοκ εμπορίου του κόσμου, σε μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιστορία του.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι η συμφωνία ήταν δίκαιη, ισορροπημένη, σωστή και υπεύθυνη. Όπως δήλωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ήταν μακρύς ο δρόμος, ωστόσο το αποτέλεσμα άξιζε τον κόπο. 

Όπως είπε η κ. φον ντερ Λάιεν, οι κανόνες ανταγωνισμού «θα είναι δίκαιοι και θα παραμείνουν έτσι», υποσχόμενη πως οι κανόνες και τα στάνταρ της ΕΕ θα τηρούνται. Παράλληλα, τόνισε πως συμφωνήθηκαν «αποτελεσματικά εργαλεία» για να υπάρξει αντίδραση σε περίπτωση που «διαστρεβλωθεί ο δίκαιος ανταγωνισμός». 

Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, πρόσθεσε, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια, η ασφάλεια και οι μεταφορές. Επίσης σημείωσε ότι συμφωνήθηκαν πεντέμισι χρόνια «πλήρους προβλεψιμότητας για τις αλιευτικές κοινότητας».

Όπως τόνισε, η όλη συζήτηση είχε να κάνει με την κυριαρχία, υπογραμμίζοντας πως «θα έπρεπε να αναρωτηθούμε τι σημαίνει κυριαρχία στον 21ο αιώνα. Είναι το να συγκεντρώνουμε τη δύναμή μας και να μιλάμε μαζί σε έναν κόσμο γεμάτο μεγάλες δυνάμεις. Είναι να βοηθούμε ο ένας τον άλλον να σηκωθεί σε περιόδους κρίσης αντί να προσπαθούμε να σηκωθούμε μόνοι. Και η ΕΕ δείχνει πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη». 

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο είναι επί μακρόν σύμμαχοι και θα συνεχίζουν να στέκονται πλάι- πλάι. 

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, είπε πως «το ρολόι δεν χτυπά πλέον» και σημείωσε ότι «είναι μια ημέρα ανακούφισης, μα εμπεριέχει κάποια λύπη, καθώς συγκρίνουμε αυτό που υπήρχε πριν με αυτό που έρχεται μετά».

Όπως είπε, η συμφωνία θα τεθεί τώρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο- και υπογράμμισε ότι το μικρό χρονικό διάστημα διαπραγμάτευσης ήταν άνευ προηγουμένου από άποψης έκτασης και πολυπλοκότητας. 

Στη δική του συνέντευξη Τύπου, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε πως ήθελε ένα τέλος στην αβεβαιότητα και ότι είναι ευτυχής να δηλώσει πως «ολοκληρώσαμε τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία ως τώρα, ύψους 660 δισ. λιρών ετησίως»- μια «καναδικού τύπου» συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα επιτρέψει στις βρετανικές εταιρείες να κάνουν «ακόμα περισσότερα» με την Ευρώπη.

«Έλεγαν ότι ήταν αδύνατο, μα ανακτήσαμε τον έλεγχο» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως δεν θα είναι κακό για την ΕΕ να έχει ένα Ηνωμένο Βασίλειο που ευημερεί στο κατώφλι της, ούτε θα είναι κακό το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Όπως τόνισε, θα «είμαστε φίλοι, υποστηρικτές και σύμμαχοι» της ΕΕ και «η νούμερο 1 αγορά της».

«Πήραμε πίσω τον έλεγχο της μοίρας μας» είπε σε δημοσιογράφους. «Θα είμαστε ένα ανεξάρτητο παράκτιο κράτος...θα μπορούμε να αποφασίζουμε πού και πότε να τονώσουμε τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Όσον αφορά στην αλιεία, είπε πως συμφωνήθηκε μια «λογική» μεταβατική περίοδος πεντέμισι ετών με την ΕΕ- μεγαλύτερη από τα τρία χρόνια που ήθελε, μα μικρότερη από τα 14 χρόνια που είχε ζητήσει αρχικά η ΕΕ. 

Ο Βρετανός διαπραγματευτής, Ντέιβιντ Φροστ, δήλωσε «ευτυχής και περήφανος» και έκανε λόγο για μια «εξαιρετική συμφωνία».

Η συμφωνία σημαίνει πως αποφεύχθηκε ένα χαοτικό φινάλε στο επίπονο «διαζύγιο» που συγκλόνισε το 70ετές εγχείρημα για τη σφυρηλάτηση ενότητας στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και αποτρέπει ένα οδυνηρό φινάλε στην όλη υπόθεση την 1η Ιανουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να οδεύει σε μια πολύ πιο απόμακρη σχέση με τον μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο από ό,τι ανέμενε κανείς κατά το δημοψήφισμα του 2016. Όπως σημειώνει το Reuters, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το πόσα ψάρια θα μπορούν να αλιεύουν τα ευρωπαϊκά αλιευτικά στα βρετανικά ύδατα καθυστέρησε την ανακοίνωση μιας από τις πιο σημαντικές εμπορικές συμφωνίες της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βγήκε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, μα έκτοτε βρισκόταν σε μια μεταβατική περίοδο στο πλαίσιο της οποίας οι κανόνες ως προς το εμπόριο, τα ταξίδια και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες παρέμεναν αμετάβλητοι μέχρι το τέλος του έτους. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, μα αν οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε μια συμφωνία μηδενικών δασμών και ποσοστώσεων, θα βοηθήσει στην εξομάλυνση του εμπορίου σε αγαθά αξίας πολλών δισ. δολαρίων ετησίως. Επίσης, αναμένεται να συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Ακόμα και με συμφωνία, ωστόσο, ένας βαθμός αναταραχής θεωρείται βέβαιος από την 1η Ιανουαρίου, όταν η Βρετανία θα δώσει τέλος στην προηγούμενη, 48ετή σχέση της με την ΕΕ.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters)


Πηγή: huffingtonpost.gr