Πολυτεχνείο: Με απαγόρευση συναθροίσεων και πολιτικές εντάσεις η 47η επέτειος - Ειδήσεις Pancreta

«Η Αστυνομία θα εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο προκειμένου να τηρήσει το νόμο» διαμήνυσε το βράδυ της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφορικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το πρωί της Κυριακής ενόψει της 47ης επετείου του Πολυτεχνείου, απόφαση που έχει μετατρέψει σε πεδίο μάχης την πολιτική σκηνή

«Ας μην προχωρήσουμε σε ενέργειες που τον μόνο που θα κάνουν να γιορτάσει είναι ο κορωνοϊός», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ απέρριψε τα περί «αυταρχικής λογικής» που διατυπώνονται από μερίδα του πολιτικού και νομικού κόσμου.

Το πρωί της Δευτέρας, αντιπροσωπεία των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΣΦΕΑ παρέδωσε κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας για την απαγόρευση συναθροίσεων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Από την πλευρά της η ΠτΔ, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεννόησης, τονίζοντας ότι «είναι καθήκον όλων και ελάχιστο χρέος στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».

Σε μήνυμά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε εμμέσως τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους, λέγοντας ότι «κάποιοι στήνουν σκηνικό σύγκρουσης», εκτιμώντας παράλληλα ότι «η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας».

Μάλιστα, κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια «από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο» με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Μια λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι» ανέφερε.

Για «κρεσέντο υποκρισίας και φαρισαϊσμό» από πλευράς πρωθυπουργού έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει την απόφαση απαγόρευσης ως «βλακώδη, αχρείαστη και προβοκατόρικη».

«Ο κ. Μητσοτάκης βγήκε σήμερα να κάνει μια δήλωση μιλώντας δήθεν ενωτικά απέναντι στον διχασμό που ο ίδιος όμως δημιούργησε. Για άλλη μια φορά προανήγγειλε τη θέση και τη στάση της Προέδρου της Δημοκρατίας και μας κάλεσε να πάμε έξι αρχηγοί και η πρόεδρος επτά να καταθέσουμε λουλούδια. Παραβιάζοντας δηλαδή την ίδια τη διάταξη που ο ίδιος ανακοίνωσε χθες», υπογράμμισε.

Ίσες αποστάσεις κράτησε για το ζήτημα το ΚΙΝΑΛ, καθώς στην κριτική που δέχτηκε για το γεγονόε ότι δεν συνυπέργραψε το κοινό κείμενο κατά της κυβέρνησης για το Πολυτεχνείο απάντησε:

«Είναι αυτονόητο ότι ο φετινός εορτασμός πρέπει να γίνει στο πλαίσιο τήρησης των υγειονομικών μέτρων χωρίς πορεία. Αυτό δεν δικαιολογεί την επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης και τις ακραίες απαγορεύσεις τις οποίες καταδικάσαμε. Ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα "Αποφασίζομεν και διατάσσομεν"».

«Πράσινο φως» από την πρόεδρο του ΣτΕ

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαίρη Σαρπ, απέρριψε το αίτημα του ΜέΡΑ25και του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη με την οποία ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, «για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημοσίας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID-19».

Ωστόσο, εισήγαγε το ζήτημα στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία και θα αποφασίσει για το κατά πόσο παραβιάζεται ή όχι η αρχή της αναλογικότητας και οι διατάξεις του άρθρου 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.


Πηγή: cnn.gr