Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα - Τι ισχύει με SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας και σούπερ μάρκετ - Ειδήσεις Pancreta
Τι οδήγησε την Κυβέρνηση στο να προβεί σε σκληρότερο lockdown
 

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα η κυβέρνηση αναγκάζεται να πάρει νέα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού καθώς η διασπορά του ιού είναι τόσο μεγάλη που οι Αρχές προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα. Τα στοιχεία που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι αισιόδοξα, η Αθήνα συνεχίζει σε σταθερή βάση να κινείται σε υψηλά νούμερα, τα νούμερα σε πολλές πόλεις παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις κι έτσι ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα για όλη τη χώρα, με ημερομηνία έναρξης την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου.

Τι λοιπόν αλλάζει και πάλι στις ζωές μας από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση:

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Βασική αλλαγή είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί σε όλη την επικράτεια. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις:

  • Λόγοι εργασίας
  • Λόγοι υγείας
  • Συνοδεία των κατοικίδιων ζώων σε κοντινή απόσταση από την κατοικία

Να σημειωθεί ότι και κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για σοβαρούς λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας. Άρα από την Παρασκευή, μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6.

Ατομική άθληση

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την ατομική άθληση. Αιτία που εκμεταλλεύτηκαν πολλοί προκειμένου να βγουν από το σπίτι τους. Το κυριακάτικο στοιχείο, που ανέφερε ότι 1 εκατομμύριο άτομα το βράδυ της Κυριακής ήθελαν να γυμναστούν, ήταν μάλλον αρκετό ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα.  Ετσι σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση διευκρινίστηκε ότι αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Τηλεργασία

Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας και των υπολοίπων μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας ήδη έχουν ενταθεί σημαντικά από μικτά κλιμάκια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα έγινε και σύσταση στους τηλεοπτικούς σταθμούς να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό τους παρουσιαστές εκπομπών και τους προσκεκλημένους που βρίσκονται στο στούντιο. Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, πόσω μάλλον που η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά και σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Tι θα γίνει με σουπερ μάρκετ και take away

Εν τω μεταξύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 προκαλεί ντόμινο νέων παρεμβάσεων στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό τα σούπερ μάρκετ είναι πολύ πιθανό να πρέπει να κλείνουν πλέον στις 20.30, ένα μέτρο εξάλλου το οποίο τηρείται τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Πάντως, τις απαντήσεις για το τι θα ισχύσει τελικά για τα delivery και τα take away έδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Πολιτική Προστασία. 

Στις διευκρινίσεις της, συγκεκριμένα, η Πολιτική Προστασία αναφέρει ακριβώς τα εξής: «Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 - 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές. Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21:00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές».

Με ποιους κωδικούς στο 13033 βγαίνετε έξω

Με νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 21:00 έως και τις 05:00 ενώ οι πολίτες μπορούν να στείλουν μόνο 2 κωδικούς μετακίνησης για τις εξόδους τους.

Αναλυτικά:

  • Με τον αριθμό 1 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
  • Με τον αριθμό 6 στο 13033: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.

Οσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.


Πηγή: ethnos.gr