Χωρίς ελαφρυντικά η καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής - Ειδήσεις Pancreta

Το δικαστήριο απέρριψε όλα τα ελαφρυντικά που είχαν ζητήσει τα επτά ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Αναγνώρισε ελαφρυντικά μόνο στους Μπούκουρα, Μίχο, Αλεξόπουλο, Αρβανίτη. Η κίνηση Λαγού και οι επόμενες φάσεις της διαδικασίας.

Την καταδίκη των 7 ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και του Νίκου Μιχαλολιάκου, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών, ανακοίνωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. 

Το δικαστήριο απέρριψε όλα τα ελαφρυντικά που είχαν ζητήσει οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Παναγιώταρος, Γεώργιος Γερμενής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Αρτέμιος Ματθαιόπουλος και Χρήστος Παππάς.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό για τους βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με εξαίρεση τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη και Νίκο Μίχο.

Επίσης κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στον Γιώργο Ρουπακιά αλλά και σε όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση κατά του ΠΑΜΕ αλλά και στους Αιγύπτιους ψαράδες. Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν μόνο σε όσους είχαν μικρή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Το αίτημα Λαγού

Μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά, ο Γιάννης Λαγός, που ήταν παρών στην αίθουσα του Εφετείου, ζήτησε τον λόγο και κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης όλων των μελών του δικαστηρίου. Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει προκατάληψη των δικαστών και ότι έχουν δεχθεί πιέσεις και παρεμβάσεις ακόμα και από τον πρωθυπουργό της χώρας. Υποστήριξε, δε, ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων και επισήμανε ότι δεν υπάρχουν υπόνοιες αλλά συγκεκριμένα στοιχεία.

Το δικαστήριο διέκοψε μετά το αίτημα Λαγού. Η κίνηση αυτή δημιουργεί εμπλοκή στη διαδικασία η οποία αναμένεται να καθυστερήσει. Ο δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, κατέθεσε και γραπτώς το αίτημα εξαίρεσης.

Τι υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης

Το αίτημα του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση των μελών του δικαστηρίου ανέπτυξε ο συνήγορός του, Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος διευκρίνισε ότι ζητά την εξαίρεση τακτικών και αναπληρωματικών μελών, αλλά όχι της εισαγγελέως και του αναπληρωτή εισαγγελέα. Ο συνήγορος, ο οποίος διορίστηκε σήμερα στο δικαστήριο, υποστήριξε ότι το αίτημά του αφορά υπόνοιες αμεροληψίας του δικαστηρίου λόγω επηρεασμού από την έκδοση της απόφασης ενοχής και μετά, καθώς και για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. Με την έναρξη της τοποθέτησής του, ο κ. Πλεύρης ανέφερε: «Νόμιζα ότι έρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επανάστασης, όπου υπήρχαν πλήθη απ' έξω που αποδοκίμαζαν τους συνηγόρους των κατηγορουμένων και δεν ξέρω αν θα φύγω υγιής από αυτήν την αίθουσα. Ελπίζω να εγγυάται το δικαστήριό σας τη σωματική μου ακεραιότητα».

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Πλεύρης, επικαλούμενος τη συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου, υποστήριξε ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να τεκμαίρεται αθώος μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης. Και συνέχισε λέγοντας ότι υπό την ανοχή του δικαστηρίου υπήρξε καταιγισμός δηλώσεων μετά την έκδοση για τις ενοχές, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ και τους διαδηλωτές στον δρόμο. «Ελπίζω πως δεν έχετε επηρεαστεί, όμως για την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης απαιτείται όχι βεβαιότητα, αλλά απλή υπόνοια. Εδώ είχαμε μια σειρά παραβιάσεων της Αρχής των εξουσιών», σημείωσε.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε «σε πινακίδες "Δεν είναι αθώοι" που αναρτήθησαν στη Βουλή, στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που εκφράζει ικανοποίηση, στην ανακοίνωση της ΠτΔ περί του δημοκρατικού πολιτεύματος, αλλά και σε ΜΜΕ», τονίζοντας ότι όλα αυτά «συνιστούν ευθεία και βάναυσο παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας».

Υποστήριξε, επίσης, ότι υπό την ανοχή του δικαστηρίου μετατράπηκε μία ποινική σε πολιτική δίκη. «Το δικαστήριό σας δεν δικάζει ούτε τον φασισμό ούτε τη δημοκρατία. Δικάζει πράξεις. Ο φασισμός και ο ναζισμός άλλωστε είναι ιδεολογίες. Δεν δικάζονται οι ιδεολογίες. Δεν νικάται ο φασισμός εδώ, ούτε με δικαστικές αποφάσεις. Και σας το λέω εγώ που δεν ανήκω στη Χρυσή Αυγή», επεσήμανε.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πλεύρης επικαλέστηκε, ακόμη, άρθρο του καθηγητή Ποινικού Δικαίου Ηλία Αναγνωστόπουλου, που αποκάλεσε αίσχος τις συγκεντρώσεις έξω από το δικαστήριο. Επιπλέο, στράφηκε και σε βάρος πολιτικών αρχηγών: «Ήρθαν εδώ πολιτικοί αρχηγοί. Ήρθε εδώ ο κ. Κουτσούμπας και μίλησε για εγκληματική οργάνωση. Ποιός; Αυτός που ο δημοκράτης Γεώργιος Παπανδρέου, ο Γέρος της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το κόμμα του "κόμμα εγκληματικής προδοσίας"».

Στη συνέχεια, μιλώντας για τη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης επί της ενοχής, χρησιμοποίησε τη φράση «ετερόκλητος όχλος», διευκρινίζοντας: «Προβαίνω σε αυτόν τον χαρακτηρισμό γιατί ήταν ανάλογος με αυτόν του κ. Τσίπρα, που χαρακτήρισε ετερόκλητο όχλο εκείνους που διαδήλωναν για τη Μακεδονία».

Το δικαστήριο έχει αποσυρθεί για να αποφανθεί εάν κρίνεται παραδεκτή ή όχι η αίτηση. Εάν κριθεί παραδεκτή για το ζήτημα της εξαίρεσης ή μη των δικαστών, τότε θα αποφανθεί άλλη σύνθεση που θα ανέβει στην έδρα.

Η επόμενη φάση

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά το αίτημα εξαίρεσης, ακολουθεί η επόμενη φάση της διαδικασίας. Η εισαγγελέας αναμένεται να υποβάλει την πρότασή της επί των ποινών και ακολουθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Στη συνέχεια θα εξεταστεί και το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που αφορά το αν θα έχει ή όχι ανασταλτική δύναμη η έφεση. Αν δηλαδή θα τεθεί και για ποιους καταδικασθέντες θέμα κράτησης στη φυλακή. Εφόσον το δικαστήριο δεν χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, εκδίδει απόσπασμα της απόφασής του για κάθε καταδισκασθέντα που πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή, το οποίο αποστέλλεται στην Αστυνομία ώστε να προχωρήσει σε σύλληψή του.

Οι πιθανές ποινές

Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5-15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη. Οι ποινές, αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, μειώνονται σε 1-5 για τα μέλη και 2-8 έτη για τους διευθυντές.

Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων, οι ποινές που προβλέπονται, φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό. Ο δράστης της δολοφονίας του μουσικού είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη.


Πηγή: euro2day.gr