Φονικός «Ιανός»: Δύο θύματα και αγνοούμενοι - Πλημμύρισε η Θεσσαλία - Ειδήσεις Pancreta

Μια ηλικιωμένη γυναίκα στα Φάρσαλα κι ένας κτηνοτρόφος στην Καρδίτσα, είναι τα θύματα της σφοδρής κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ μία γυναίκα και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι αγνοούνται στην Καρδίτσα.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από το πέρασμα του «Ιανού», ο οποίος δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την πορεία του. Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί χιλιάδες κλήσεις για παροχές βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων που κινδύνευσαν στις πλημμυρισμένες περιοχές και έχουν κάνει εκατοντάδες διασώσεις.

Η ηλικιωμένη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από συνεργεία της Πυροσβεστικής από το σπίτι της, στον οικισμό Βασιλί Φαρσάλων, όπου διασώθηκαν και πολλά άλλα άτομα από σπίτια και την εκκλησία όπου είχαν καταφύγει αρκετοί για να σωθούν.

Ο άτυχος άντρας ήταν αγνοούμενος στην Καρδίτσα. Πρόκειται για 63χρονο κτηνοτρόφο αλβανικής καταγωγής  που έψαχναν να εντοπίσουν οι διασώστες και τελικά βρήκαν τον άνθρωπο νεκρό κοντά στο μαντρί του.

Οι αγνοούμενοι είναι μια 40χρονη γυναίκα στο Μουζάκι, η οποία παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του Πάμισου ποταμού, όταν επιχείρησε να περάσει τον πλημμυρισμένο δρόμο με το αυτοκίνητο της και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην Καστανίτσα, με τους κατοίκους της περιοχής να εκφράζουν φόβους για τη ζωή τους.

Η πόλη της Καρδίτσας μετατράπηκε σε λίμνη, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και χωριά έχουν «βυθιστεί» στο νερό, ενώ πολλοί πολίτες εγκλωβίστηκαν και μέσα στην Καρδίτσα, καθώς έσπασαν φράγματα σε παρακείμενους ποταμούς, με το νερό να κατακλύει την πόλη και να φτάνει ακόμη και σε ύψος μισού μέτρου. Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κωνσταντίνος Νούσιος, η πόλη δέχθηκε τεράστιες ποσότητες νερού με αποτέλεσμα δρόμοι και σπίτια να πλημμυρίσουν με το ύψος του νερού να φτάνει και το ένα μέτρο. Επίσης, στον οικισμό "Μαύρικα" όπως και σε άλλα χωριά του δήμου Καρδίτσας, όλη τη νύχτα βρίσκονταν σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης πολιτών. Υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ενώ απειλούνται και άλλες περιοχές του δήμου από την μετακίνηση τεράστιων ποσοτήτων νερού.

Στον δήμο Μουζακίου, μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου κατά μήκος του ποταμού Πάμισου έχει καταρρεύσει, γκρεμίζοντας και ένα κομμάτι του Κέντρου Υγείας Μουζακίου. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Νούσιο συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ο φόβος αυξάνεται με τις υπερχειλίσεις ποταμών και χειμάρρων.

Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενημέρωσε ήδη ότι έχει ζητήσει από την  κεντρική κυβέρνηση να κηρύξει την περιφέρεια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ δεκάδες ήταν οι κλήσεις πολιτών στην Πυροσβεστική για βοήθεια.

Νωρίτερα, αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τους άνδρες που από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εγκλωβισθεί στα νερά του Ξηριά στον Αλμυρό του Βόλου, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από το εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά, καθώς από την σφοδρή βροχόπτωση πλημμύρισε η περιοχή.

Ο απεγκλωβισμός των τριών ανθρώπων που δούλευαν στο εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής επετεύχθη έπειτα από προσπάθειες 10 και πλέον ωρών από δυνάμεις της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής και σωστικών συνεργείων.

619 επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 619 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών:

• Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.

• Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.

• Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων. Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι αρχές κάνουν έκκληση στους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.


Πηγή: tvxs.gr