Ανακοινώνεται άνοιγμα σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου - Ειδήσεις Pancreta

Τι αποφάσισε ο πρωθυπουργός, κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Ποιες οι συστάσεις της Πολιτείας προς τους γονείς και τους μαθητές. «Όλα έτοιμα», διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας. Το απόγευμα οι ανακοινώσεις.

Μία εβδομάδα αργότερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία. Όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και συμφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρώτο σχολικό κουδούνι θα κτυπήσει στις 14 Σεπτεμβρίου, κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως το απόγευμα -εκτός και αν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή- η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται ως η πιο κατάλληλη για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, όπως επισημάνθηκε και στη χθεσινή τακτική τηλεδιάσκεψη που είχε με τους λοιμωξιολόγους ο πρωθυπουργός, μετά το υπουργικό συμβούλιο.

Καθοριστική κρίθηκε κατά τη σύσκεψη η χρονική απόσταση της επιστροφής των μαθητών στα θρανία από την μέρα επιστροφής τους από τις διακοπές. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι κάποιες από τις οικογένειες με παιδιά ακόμα παραμένουν στους τόπους που παραθερίζουν, αναμένοντας τις τελικές ανακοινώσεις, θεωρήθηκε σκόπιμο το άνοιγμα να μην γίνει την προσεχή Δευτέρα, αλλά την επόμενη, σε 13 μέρες από σήμερα, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες κάποιο παιδί με κορωνοϊό, έστω χωρίς συμπτώματα, να βρεθεί σε αίθουσα διδασκαλίας και να τον μεταδώσει στους συμμαθητές του και τους δασκάλους. Υπό το πρίσμα αυτό, θα γίνουν σήμερα και πάλι συστάσεις προς τους γονείς και τους μαθητές να επιστρέψουν άμεσα στις «βάσεις» τους για να μπουν σε μια άτυπη, ολιγοήμερη καραντίνα πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Σύμφωνα με του ειδικούς, όλα εξαρτώνται από την επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει στην κοινότητα, με ορατό τον κίνδυνο της διασποράς, κυρίως από ασυμπτωματικούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές με όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για την έγκαιρη προμήθεια υφασμάτινων μασκών στα σχολεία, όπως έγραψε χθες το Euro2day.gr.

Επιδημιολογική εικόνα

Τη 14η Σεπτεμβρίου προσδιόρισε χθες ως πιθανή ημερομηνία έναρξης των σχολείων ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σημείο-κλειδί για το άνοιγμα των σχολείων είναι η επιδημιολογική εικόνα γενικά», αναγνώρισε πως «υπάρχει όλο το τελευταίο 15νθημερο αυξημένη επιδημιολογική εικόνα», ωστόσο -όπως είπε- «εγώ θα έκλινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου, αλλά αυτό δεν έχει πολλή σημασία και σήμερα θα ακουστούν όλες οι απόψεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής του ιατρικού τμήματος πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. «Σε γενικές γραμμές, με δεδομένο ότι υπάρχει σημαντικός όγκος εκδρομέων που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα, νομίζω ότι κρίνεται καλύτερη ημερομηνία η 14η Σεπτεμβρίου για την έναρξη των σχολείων», τόνισε, προσθέτοντας: «Τα νέα ήταν καλά τις τελευταίες 2-3 ημέρες. Θα δούμε αυτή τη βδομάδα πώς πάει. Η αίσθηση είναι ότι υπάρχει διασπορά στην κοινότητα».

Οι παιδίατροι και οι πνευμονολόγοι δείχνουν καθησυχαστικοί ως προς τη χρήση μάσκας από τα παιδιά, υποστηρίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις, αυτά προσαρμόζονται και είναι πιο πειθαρχημένα από τους μεγάλους.

Το υπουργείο Παιδείας προτρέπει, εξάλλου, στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο (ολοκληρώνεται στις 4 μ.μ.), προκειμένου να περιοριστούν οι επαφές με τους παππούδες και τις γιαγιάδες, αλλά και όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, που βρίσκονται στο σπίτι.

Φίλιππος Πανταζής


Πηγή: euro2day.gr