Μπαράζ Navtex από την Τουρκία, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruç Reis - Ειδήσεις Pancreta
Δεύτερη Navtex μέσα σε μία μέρα από την Τουρκία που κλιμακώνει τις προκλητικές ενέργειες για τη συμφωνία μερικής/τμηματικής οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας-Αιγύπτου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το ερευνητικό σκάφος ORUÇ REİS βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Νέα ναυτική οδηγία εξέδωσε το μεσημέρι η Άγκυρα ως απάντηση στην αντι-Navtex της Αθήνας, αφού το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε παράνομη την έκδοση της πρώτης, πρωινής, τουρκικής Navtex εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.  

H τελευταία Navtex της Άγκυρας αναφέρει ότι τα τρία πλοία ORUÇ REİS, ATAMAN και CENGİZ HAN εκτελούν σεισμικές έρευνες στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» για λογαριασμό της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

«Ένας μη εξουσιοδοτημένος σταθμός μετέδωσε μήνυμα Navtex στην περιοχή εξυπηρέτησης της Τουρκίας. Μόνο ο σταθμός της Αττάλειας έχει το δικαίωμα να εκπέμπει μηνύματα για την περιοχή» υποστηρίζεται μάλιστα στη σχετική ανακοίνωση, καθώς νωρίτερα το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. κατήγγειλε τις «παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Το υπουργείο της χώρας μας έκανε λόγο επίσης για «παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού», επιρρίπτοντας ευθύνες στην Άγκυρα για τον «αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας» και ζητώντας της να σταματήσει άμεσα τις «παράνομες ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια στην περιοχή». 

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ORUÇ REİS βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ σήμερα και αύριο είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή τουρκικής ναυτικής άσκησης με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου μες Navtex που εκδόθηκε την περασμένη Πέμπτη αμέσως μετά την υπογραφή της «ανυπόστατης» για την Άγκυρα συμφωνίας Αθήνας - Καΐρου.

Το ΚΥΣΕΑ και τα τηλεφωνήματα Μητσοτάκη

Οι ανησυχητικές εξελίξεις συζητήθηκαν σήμερα κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ναυτιλίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος. Προηγήθηκε σύσκεψη των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο ενημέρωσε, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που υποσκάπτει τη σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Η νέα τουρκική Navtex 

TURNHOS N/W : 1026/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 10-08-2020 14:56)

TURNHOS N/W : 1026/20
MEDITERRANEAN SEA

1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZ HAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVER IN TURKEY'S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.

2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA28-455/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

3 ANTALYA TURK RADYO NAVTEX NR. FA26-1024/20 ISSTILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTIUNUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARIERS.

4. CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr