Σ. Τσιόδρας: Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει - Ειδήσεις Pancreta

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορονοϊού, μετά τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας.

"Η παρουσία μου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος, κρούω κόκκινο καμπανάκι" ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. "Η κατάσταση μπορεί εύκολα να μας ξεφύγει. Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση" από όλους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό.

Όπως είπε, η ενημέρωση κρίθηκε απαραίτητη για να δοθούν απαντήσεις σε επιστημονικά θέματα και να μπει πλαίσιο ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. Χαρακτήρισε την πανδημία "επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας".

Εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει συνεχώς και η οποία, όπως τόνισε, προσπαθεί να εισηγείται στο υπουργείο με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η Επιτροπή έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για τη χρήση των μασκών και την ωφέλεια τους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό τόνισε ότι αυξάνεται ο αριθμός των ενεργών εστιών στην πατρίδα μας, ενώ απέδωσε την άνοδο των κρουσμάτων στους πιο στοχευμένους ελέγχους, στην αύξηση της  μετακίνησης του πληθυσμού και στην αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού όταν δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα κρούσματα που προέκυψαν μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη όπου παρατηρήθηκαν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Μετατόπιση σε νεότερες ηλικίες 

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, υπάρχει μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικίες και ένα σημαντικό μέρος είναι ασυμπτωματικοί, γεγονός που πρόσθεσε ότι ενδεχομένως σχετίζεται με την αύξηση των ελέγχων και της ιχνηλάτησης επαφών, αλλά και την αύξηση του τουρισμού. "Έχουμε μεγαλύτερο αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων, γεγονός που είναι λογικό με βάση το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά ανεβαίνει και ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων", τόνισε, σημειώνοντας ότι τον Ιούλιο μόνο το 10% των κρουσμάτων ήταν εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα ήταν εγχώρια.

Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι είναι "θετικό πως δεν έχει εμφανιστεί πίεση στα συστήματα υγείας", τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν επιθετική αύξηση των κρουσμάτων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό σημείωσε ότι με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν διαφαίνεται αύξηση του δείκτη μετάδοσης Ρ πάνω από τη μονάδα (1), γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως θετικό. Όπως εξήγησε, η υπέρβαση της μονάδας θα σήμαινε εκθετική αύξηση, και θα ήταν καταστροφική.

Προειδοποίησε, πάντως, ότι ο δείκτης μετάδοσης μπορεί να ξεπεράσει τη μονάδα, προσθέτοντας: "Πρέπει να ρίξουμε το Ρ κάτω από το 1". Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως δεν υπάρχει επί του παρόντος τέτοια ανάγκη, καθώς τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί μπορούν να αποδώσουν.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι "η μάσκα είναι πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας". Παραδέχθηκε ότι η χρήση της μάσκας είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, πρόσθεσε όμως ότι τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν όπου δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Ορατός ο κίνδυνος για δεύτερο κύμα 

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, όμως ο κίνδυνος είναι ορατός. "Από τη συμπεριφορά μας εξαρτάται να μην έχουμε επιθετική αύξηση του ιού. Χρειάζεται προσοχή. Είναι θετικό πως οι περισσότερες δραστηριότητές μας είναι σε εξωτερικούς χώρους και έχουμε εκπαιδευτεί", είπε.

"Υπάρχει κίνδυνος και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Αν συνεχίζουμε έτσι, το Ρ θα είναι πάνω από 1. Κρούω το καμπανάκι του κινδύνου".

"Το σίγουρο είναι πως η μάσκα προστατεύει, προστατεύει και τους δύο που τη φορούν. Πλέον το μήνυμα είναι πως φοράω τη μάσκα για να προστατέψω και τον άλλον, και τον εαυτό μου. Πρέπει όμως να γίνεται σωστή χρήση της μάσκας".

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ακόμη πως δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. "Για τη χλωροκίνη ο γρίφος συνεχίζεται, υπάρχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα", είπε. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μονοκλωνικά αντισώματα, τονίζοντας ότι μπορεί να είναι το νέο μεγάλο όπλο στη θεραπεία της νόσου. Όπως σημείωσε, σχετική μελέτη γίνεται και στην πατρίδα μας, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό σημείωσε ότι στη δεδομένη συγκυρία δεν υπάρχει μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού. Επεσήμανε ότι κάποια από τα εμβόλια που αναπτύσσονται βρίσκονται στα τελευταία στάδια των κλινικών δοκιμών, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε σίγουρα κάποιο αποτελεσματικό εμβόλιο, εξέφρασε πάντως την ελπίδα οι κλινικές μελέτες να μας δώσουν θετικά αποτελέσματα.

Ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε ότι οποιαδήποτε συμβουλή των ειδικών θα πέσει στο κενό εάν δεν γίνει κατανοητό από όλους ότι αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, τονίζοντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν αρκούν για να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού, ενώ επανέλαβε ότι αρκούν κάποιες εστίες υπερμετάδοσης, όπως οι τελευταίες σε κάποιους γάμους, για να εξαπλωθεί ο ιός. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να κατανοήσουν και οι νέοι ότι παρότι σπανίως νοσούν σοβαρά κινδυνεύουν από τον κορονοϊό, εξηγώντας ότι δεν ξέρουμε ακόμη ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του και άρα το τίμημα για την υγεία.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με τρεις μελέτες αντισωμάτων λιγότερο από το 1% του πληθυσμού μας έχει μολυνθεί, δίνοντας μια αίσθηση για την πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Επίπλέον, ο σημείωσε ότι όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει τήρηση των κανόνων και προστασία των ευπαθών ομάδων, διότι τους έχουμε εφαρμόσει στο παρελθόν.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο με τα προηγούμενα και σημείωσε ότι "ελπίζουμε κάποια στιγμή, όχι στο άμεσο μέλλον, να έχουμε ένα εμβόλιο". Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα τις επόμενες εβδομάδες "να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε", τονίζονται ότι αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά όλων μας.

Χαρδαλιάς: "Είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους"

"Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη", ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τον κορονοϊό.

"Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά", τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση.

Συνεχίζοντας, είπε πως "είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους, να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα".

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη ενημέρωση θα γίνεται κάθε φορά που κρίνεται ότι υπάρχει λόγος και επανέλαβε ότι δεν είμαστε στον Μάρτιο παρ' όλο που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Η αύξηση αυτή δεν έχει οδηγήσει σε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, προσέθεσε.

Τόνισε ότι "εχθρός στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο εφησυχασμός", προσθέτοντας ότι αυτός ήτανη που οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στα αστικά κέντρα.

Ο ίδιος τόνισε, πάντως, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα από άλλες χώρες, τονίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να προσαρμόζουν τα μέτρα και τη στρατηγική της χώρας.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή, συμπληρώνοντας όμως ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία των πολιτών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει του Δεκαπενταύγουστου, καλώντας όλους τους πολίτες να εφαρμόζουν όλους τους κανόνες υγιεινής, σημειώνοντας ότι το διάστημα αυτό θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της πανδημίας στην πατρίδα μας.

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ο οποίος σε δήλωσή του κάλεσε τους πιστούς να ακολουθούν τις συστάσεις των ειδικών όσον αφορά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μάλιστα και ορισμένα νέα μέτρα για τον έλεγχο της διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας. Όπως τόνισε, από αύριο, στις 7 το πρωί, απαγορεύεται η διέλευση από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά, για να εξασφαλιστούν πιο στοχευμένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ από τη Δευτέρα εγκαθίσταται στο συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.

Επίσης, από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, υποχρεούται σε επταήμερη κατ’ οίκον απομόνωση, η οποία και θα ελέγχεται.

Ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως τέλος Αυγούστου και ότι θα πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων. Ενημέρωσε ακόμα ότι αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου, πλέον θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επανέλαβε, τέλος, ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρούς και ειδικότερα σε χώρους γραφείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπου υπάρχει επαφή με το κοινό, στους χώρους λατρείας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια και τους ανελκυστήρες. Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση της από τους εργαζόμενους σε καταστήματα εστίασης και γυμναστήρια, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν είναι δυνατόν να τηρούνται οι αποστάσεις. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη - Χρήστος Γαδ


Πηγή: capital.gr