Ματαιωθήκαν τα εγκαίνια της Agrotica - Ειδήσεις Pancreta

Τα προγραμματισμένα για εχθές εγκαίνια της έκθεσης «Agrotica 2016» στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκαν τελικά, υπό τον φόβο επεισοδίων. Αυτό δεν στάθηκε όμως αρκετό για να αποτραπεί η ένταση, αφού αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο επιχείρησαν να μπουν στο χώρο της έκθεσης για να διαδηλώσουν, με τα ΜΑΤ να τους απωθούν με χημικά.

Τα εγκαίνια ήταν προγραμματισμένα για τις 19:00 από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλο, ωστόσο έπειτα από σύσκεψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, του προέδρου της Helexpo Τάσου Τζήκα και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, κρίθηκε καλύτερη λύση το να αναβληθούν.

Στη Θεσσαλονίκη το παρών έδωσαν χιλιάδες αγρότες, προερχόμενοι από 75 μπλόκα,  που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για τις επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό τους. Το μενού της κινητοποίησης ήταν πλούσιο και περιελάμβανε από ευρηματικά πανό και ταμπέλες, περισσότερα από 150 τρακτέρ, και πάνω από 100 καΐκια, που έδεσαν νωρίς το μεσημέρι στον Θερμαϊκό κόλπο. Στην είσοδο της έκθεσης οι αγρότες είχαν «σταυρώσει» έναν αγρότη, ενώ άνοιγαν τις πύλες για να μπαίνει ο κόσμος που επισκεπτόταν την έκθεση ελεύθερα.

Ήταν λίγο πριν τις 16.00 το μεσημέρι που οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο από την πλαϊνή είσοδο, δίπλα στον Πύργο του ΟΤΕ και στη συνέχεια, λόγω της αστυνομικής δύναμης που δεν τους το επέτρεπε, κατευθύνθηκαν λίγο πιο πάνω, για να μπουν στο Ιωάννης Βελλίδης από την πίσω είσοδο . Επικράτησε ένταση, ορισμένοι πέταξαν πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, κροτίδες λάμψης και αφού ζητήθηκε από συμμετέχοντες στην κινητοποίηση να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ξεκίνησε διάλογος με την αστυνομία.

Τελικά δεν κατέστη εφικτό να γίνει πραγματικότητα αυτό που ζητούσαν οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, να μπει δηλαδή αντιπροσωπεία τους μέσα στο χώρο όπου θα γίνονταν τα εγκαίνια της έκθεσης και αφού έγινε ενημέρωση ότι ο υπουργός δεν θα έρθει αποφασίστηκε να αποχωρήσουν.

Ωστόσο, γύρω στις 17.00 το απόγευμα, μία ομάδα αγροτών έσπασαν το αστυνομικό φράγμα που περιφρουρούσε την κεντρική είσοδο στο Ιωάννης Βελλίδης επί της Λεωφόρου Στρατού και με ένταση επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο. Ήταν η στιγμή που έπεσαν χημικά, δακρυγόνα και επικράτησε ένταση, για περίπου 15 λεπτά. Γύρω στις 19:30 οι αγρότες ξεκίνησαν σταδιακά να αποχωρούν από το σημείο.

Αποστόλου: Προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς και της ακροδεξιάς υποκινούν τη σύγκρουση

Για «προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς» που πρωτοστατούν ή υποκινούν την «τυφλή και αδιέξοδη» σύγκρουση κάνει λόγο σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση πως τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της Agrotica δεν εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών.

«Μετά την άρνηση στην πρόσκληση για διάλογο που απηύθυνε η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχουμε τώρα, δυστυχώς, μια κλιμάκωση της έντασης. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τα επεισόδια των τελευταίων ωρών, ο αποκλεισμός της Θεσσαλονίκης και η παρεμπόδιση των εγκαινίων της AGROTICA, μιας γιορτής για την πόλη και τον αγροτικό κόσμο, εκφράζουν τη μεγάλη μάζα των αγροτών. Οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής. Όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Αποστόλου.

«Πρέπει όμως όλοι πλέον να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές και να αναλάβουν τις ευθύνες τους: Τα κόμματα, οι θεσμικοί φορείς, οι κοινωνικοί εταίροι. Εμείς ενημερώσαμε τη Βουλή για τις θέσεις μας. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος και καλούμε και πάλι τους αγρότες να προσέλθουν για να αναζητήσουμε λύσεις, όχι μόνον για τα ζητήματα που θέτουν με τις κινητοποιήσεις τους, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, αλλά λύσεις για την επόμενη μέρα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας», σημείωσε επίσης.

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε να δώσουμε πολλές και δύσκολες μάχες. Όμως για μας μεγαλύτερη είναι αυτή της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην οποία ο αγροτικός χώρος έχει πρωτεύουσα θέση. Αυτή τη μάχη καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί», τ’ονισε ο κύριος Αποστόλου.

Παραμένουν στα μπλόκα

Κανονικά συνεχίζουν τους αποκλεισμούς δρόμων που εξήγγειλαν στη συνάντηση Σίνδου οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί ανά την Ελλάδα, δηλαδή 12-14.00 το μεσημέρι και 18.00-21.00 το βράδυ, ενώ θα γίνουν και οι γενικές συνελεύσεις των μπλόκων, με σαφή πρόθεση και κατεύθυνση την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Τονίζεται ότι στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ήδη από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου οι αγρότες προχωρούν σε πολύωρους αποκλεισμούς, άνω των έξι ωρών, που συνήθως ξεκινούν στις 13.00 το μεσημέρι. Επισημαίνεται ότι από την προαναφερόμενη ημερομηνία δεν επιτρέπουν την είσοδο στις νταλίκες, ωστόσο από νωρίς το απόγευμα, πριν βραδιάσει περνούν κανονικά επί ελληνικού εδάφους ΙΧ οχήματα, στα οποία επιβαίνουν και παιδιά. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθήσουν και σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους περαιτέρω.


Πηγή: tvxs.gr