Επιστροφή Χαρδαλιά εν μέσω ανησυχίας για τα κρούσματα - Ειδήσεις Pancreta

Δύο ειδήσεις έβγαλε η σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, για το μέτωπο της πανδημίας.

Η πρώτη και βασικότερη καθώς μαρτυρά τον προβληματισμό που επικρατεί στην κυβέρνηση για την αύξηση που καταγράφεται τελευταία στα νέα κρούσματα είναι ότι επανέρχεται η ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά, αν και σε εβδομαδιαία βάση.

Η δεύτερη έχει να κάνει με το άνοιγμα των συνόρων σε ταξιδιώτες από τη Σουηδία νωρίτερα απ' το προγραμματισμένο.

Όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας επανέρχεται η ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση και αποκλειστικά για επιχειρησιακά θέματα που αφορούν στα ζητήματα διαχείρισης του Covid 19. Η ενημέρωση, είπε, θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 18:00, στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά. 

Όσο για τις πτήσεις από Σουηδία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι θα επιτραπούν από τις 20 Ιουλίου αντί για 22 Ιουλίου, «καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες στη Σουηδία βελτιώνονται».

Ο Στ. Πέτσας κατά τα άλλα ανέφερε ότι «η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας παραμένει πολύ καλύτερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», αλλά  έσπευσε να τονίσει ότι «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

Όπως ανέφερε σύμφωνα με την ένατη έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, για το διάστημα 8-15 Ιουλίου, παρατηρείται ότι ο βασικός επιδημιολογικός δείκτης R0 παρέμεινε σταθερά χαμηλός, και διαμορφώθηκε στο 0,4 αυτή την εβδομάδα.

«Κατά συνέπεια, μέχρι στιγμής, και παρά τις αφίξεις από το εξωτερικό, η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση των επαφών. Ωστόσο, η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας, συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Για αυτό, επαναλαμβάνω, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός», είπε.

Συγκεκριμένα, εξήγησε, «παρατηρείται επιδείνωση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι «σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα» και ότι τα περισσότερα εντοπίζονται στον Προμαχώνα.

Έκανε όμως και ειδική αναφορά στον συνεχή εντοπισμό νέων κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, παρότι όπως είπε παραμένουν χαμηλά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πάντως πως παρατηρείται εσωτερική χαλάρωση, που οδήγησε σε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία μας. «Αλλά αυτές παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και το κυριότερο, δεν οδηγούν σε απώλειες», πρόσθεσε.

Όπως έκανε γνωστό μέχρι στιγμής τον Ιούλιο έχουν διενεργηθεί κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα.

Επίσης, ανέφερε ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλιου καταγράφηκαν 449 κρούσματα, και μια απώλεια ζωής.

Τέλος, έκανε αναφορά στην εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων και υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη να μπεί φρένο στην χαλάρωση που θα φέρει μόνο τα χειρότερα».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr