Στη δίνη της πανδημίας παραμένει ο πλανήτης: Νέο ρεκόρ αύξησης κρουσμάτων - Ειδήσεις Pancreta

AP Photo/Juan Karita

Αύξηση-ρεκόρ στα νέα κρούσματα Covid-19 παρουσιάστηκε το τελευταίο 24ωρο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώνει ότι τα νέα περιστατικά που καταγράφονται παγκοσμίως είναι 212.326. Οι θάνατοι παρέμειναν σχετικά σταθεροί στους 5.000 περίπου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως ξεπέρασε χθες τα 11 εκατομμύρια, ξεπερνώντας άλλο ένα όριο στην εξάπλωση της επιδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερο από μισό εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε επτά μήνες.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζεται στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία.

 

Florida AP Photo/Wilfredo Lee

Στις ΗΠΑ, σήμερα, «πάγωσαν» τα χαμόγελα από τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, καθώς η μεγάλη αύξηση καταγραφής νέων κρουσμάτων συνεχίζεται.

Η Φλόριντα παρουσίασε αριθμό ρεκόρ, με 11.458 νέα κρούσματα, δεύτερη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε ότι η χώρα του οδεύει προς μία «μεγάλη νίκη» απέναντι στον Covid-19.

Το δεύτερο «χτύπημα» προς Αμερικανό πρόεδρο σήμερα ήρθε από τον ΠΟΥ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις κλινικές δοκιμές του σχήματος Solidarity για τα φάρμακα υδροξυχλωροκίνη και Lopinavir/Ritonavir. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν εκείνος που πριν από αρκετές εβδομάδες διαφήμιζε σε κάθε ευκαιρία την υδροξυχλωροκίνη.

Στην ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρει ότι η υδροξυχλωροκίνη και το αντιρετροϊκό Lopinavir/Ritonavir κατά του HIV «δείχνουν περιορισμένη ή καθόλου μείωση της θνητότητας νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19».

Διευκρινίζεται, πάντως, ότι η απόφαση τερματισμού των δοκιμών αφορά μόνο τις δοκιμές επί νοσηλευομένων ασθενών και δεν αφορά άλλες έρευνες όπου τα σκευάσματα χρησιμοποιούνται σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς ή ως προφύλαξη.

 

AP Photo/Anupam Nath

Καινούργιες εστίες και επιστροφή απαγορευτικών μέτρων

Συνοπτική καταγραφή με περιοχές ανά τον πλανήτη όπου έχουν επανέλθει περιοριστικά μέτρα εξαιτίας αύξησης των κρουσμάτων.

Ισπανία: Επιβλήθηκε καραντίνα σε περίπου 200.000 κατοίκους σε περιοχή στα βορειοανατολικά της Καταλονίας. Κανένας δεν επιτρέπεται να βγει ή να μπει στην περιοχή, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις πάνω από δέκα ατόμων, αλλά και οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας.

Πορτογαλία: Από την 1η Ιουλίου περίπου 700.000 κάτοικοι της Λισαβόνας έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Γερμανία: Τοπικά lockdown έχουν ανακοινωθεί από τις 23 Ιουνίου για περισσότερους από 600.000 ανθρώπους σε περιοχές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

Βρετανία: Στις 30 Ιουνίου η πόλη της Λέστερ μπήκε σε καραντίνα

Ιταλία: Περίπου 700 άνθρωποι παραμένουν έγκλειστοι στα σπίτια τους στην περιοχή Μοντραγκόν, 60 χλμ από τη Νάπολι, από τις 22 Ιουνίου.

Κίνα: Η πόλη όπου ξεκίνησαν όλα, η Γουχάν, έχει βγει από το lockdown από τις αρχές Απριλίου, όμως οι αρχές γρήγορα επανέφεραν συγκεκριμένα μέτρα σε 70 γειτονιές.

Ινδία: Η βόρεια πολιτεία Ταμίλ Ναντού έχει επιβάλει νέους περιορισμούς στην πρωτεύουσά της, Σενάι, από τις 19 Ιουνίου, με τα μέτρα να επηρεάζουν 15 εκατομμύρια κατοίκους.

Αζερμπαϊτζάν: Από τις 22 Ιουνίου έχει μπει σε εφαρμογή νέα αυστηρή καραντίνα η οποία θα διαρκέσει έως την 1η Αυγούστου.

ΗΠΑ: Αρκετές πολιτείες έχουν παγώσει τα σχέδια ανοίγματος ή χαλάρωσης των απαγορευτικών μέτρων, ενώ στο Τέξας, στην Καλιφόρνια και στη Φλόριντα να έχουν κλείσει ξανά. Στις δύο τελευταίες πολιτείες έχουν κλείσει και αρκετές παραλίες.

Αργεντινή: Πιο αυστηρά μέτρα εφαρμόζονται στο Μπουένος Άιρες από την 1η έως και τις 17 Ιουλίου. Στην Κόρδοβα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, πάγωσε η χαλάρωση των μέτρων ήδη εδώ και παραπάνω από έναν μήνα.

Παναμάς: Τα περιοριστικά μέτρα έχουν επανέλθει στην πρωτεύουσα της χώρας από τις 8 Ιουνίου.

Αυστραλία: Χιλιάδες κάτοικοι της Μελβούρνης μπήκαν σε καραντίνα πέντε ημερών από σήμερα.


Πηγή: efsyn.gr