Πρόβλεψη-σοκ για ύφεση 7% στην Ελλάδα από την Scope Ratings - Ειδήσεις Pancreta

Ιδιαίτερα ευάλωτη η χώρα μας στην πανδημία εξαιτίας της υψηλής εξάρτησης από τον τουρισμό αλλά και το μεγάλο βάρος των κόκκινων δανείων. Στα «θετικά» η μεγάλη μέση διάρκεια του χρέους και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.

Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings θεωρεί ότι η Ελλάδα (αξιολόγηση ΒΒ/ προοπτικές θετικές) είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο σοκ από την πανδημία του Covid-19 μέσω της υψηλής εξάρτησης της οικονομίας από τον τομέα του τουρισμού που έχει πληγεί σοβαρά, αλλά και το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχόλησης που εμφανίζει η οικονομία.

Ο αδύναμος πυρήνας κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και το ακόμη υψηλό βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιορίζουν τις ικανότητες τους να υποστηρίξουν την ευρύτερη οικονομία, σημειώνει ο οίκος.

Ετσι αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την πραγματική ανάπτυξη της Ελλάδας σε -7% για αυτή την χρονιά.

Ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης σπεύδει να σημειώσει ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους είναι θωρακισμένη ως ένα βαθμό από την τρέχουσα αστάθεια των κεφαλαιαγορών, δεδομένου ότι μεγάλο μερίδιο του χρέους κατέχεται από τους επίσημους πιστωτές, με πολύ μεγάλη μέση διάρκεια λήξης και σημαντική αποθεματοποίηση μετρητών.

Τέλος, η Scope Ratings αξιολογεί πολύ θετικά την πρόσφατη ένταξη των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία από την ΕΚΤ.


Πηγή: euro2day.gr