Στα 228 τα κρούσματα στη χώρα μας - Ειδήσεις Pancreta

O λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας

Τριάντα οκτώ νέα κρούσματα του κορονοϊού που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό για τη χώρα μας στα 228, ανακοίνωσε σήμερα (Σάββατο) το απόγευμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγεία.  

Από αυτά, 22 αφορούν εγχώρια μετάδοση και χωρίς επιδημιολιογική σύνδεση με άλλα κρούσματα, η πλειοψηφία των οποίων είναι στην Αθήνα. Πενήντα επτά συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς της χώρας, ενώ πέντε είναι διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση. Την ίδια στιγμή οκτώ συνάνθρωποι μας έλαβαν εξιτήριο. 

Τα περισσότερα στην Αθήνα

Το 51% των κρουσμάτων είναι άτομα άνω των 65 ετών, ενώ η πλειονότητα των διαγνώσεων αφορούν την Αθήνα.

Επιπλέον, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι θεσπίστηκαν αυστηρά εργαστηριακά κριτήρια και ο έλεγχος θα αφορά ασθενείς με αναπνευστική λοίμωξη και όχι ασυμπτωματικούς πολίτες με ήπια συμπτώματα. 

Συνωστισμός σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ

Παράλληλα ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι διασφαλίζεται η θεραπευτική αγωγή των χρονίως πασχόντων μέσω του συστήματος συνταγογράφησης. Όπως εξήγησε οι ασθενείς θα αιτούνται τηλεφωνικά, με φαξ ή με email τη φαρμακευτική τους αγωγή την οποία θα παραλαμβάνουν εξουσιοδοτημένα άτομα από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών στάθηκε και στο ζήτημα του συνωστισμού που παρατηρείται στα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, χώροι που θα λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε να προστατεύεται ο ευπαθής πληθυσμός αλλά και οι εργαζόμενοι. 

Επίσης, ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθούν τα μέτρα για την τήρηση απόστασης και αφορούν τη δική τους προστασία και κυρίως των ευπαθών ομάδων.

Ο ορισμός του κρούσματος για εργαστηριακό έλεγχο

Αναλυτικότερα ο νέος ορισμός κρούσματος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που αφορά τα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο, είναι ο εξής: 

Κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια) κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19, δηλ. με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων απομόνωσης από άλλους ασθενείς και επισκέπτες (π.χ. χωριστός χώρος αναμονής) καθώς και με τη λήψη των ενδεδειγμένου ατομικού εξοπλισμού προστασίας από το προσωπικό υπηρεσιών υγείας. Ασθενείς με ήπια συμπτώματα πρέπει να μην επισκέπτονται νοσοκομεία ή άλλες μονάδες υγείας και να παραμένουν στο σπίτι.


Πηγή: efsyn.gr