Κοροναϊός: 21 νέα κρούσματα - Καταγγελίες και φόβοι για πολύ μεγαλύτερο αριθμό - Ειδήσεις Pancreta

Ακόμη 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν το Σάββατο από το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 66.

Εκτιμάται ωστόσο πως τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, αλλά δεν έχουν διαγνωστεί καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες είτε δεν ελέγχουν τους ασθενείς που δεν έχουν ταξιδέψει σε Ιταλία και Κίνα, είτε τους δίνουν απλώς οδηγία να παραμείνουν στην οικία τους. Σε ό,τι αφορά τα επίσημα στοιχεία, από τα 66 κρούσματα, 13 βρίσκονται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας, 7 στο νομό Αττικής και 1 στο νομό Ευβοίας. Ένας από τους ασθενείς νοσηλεύεται με σοβαρή πνευμονία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Όλοι οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και η επιτήρηση της υγείας τους συνεχίζεται, 22 εξ’ αυτών νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και 43 παραμένουν σε απομόνωση στην οικία τους.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων έχει πλέον καταρρεύσει καθώς το σύστημα ελέγχου από τον ΕΟΔΥ και το υπουργείου Υγείας αποδείχθηκε στην πράξη απολύτως διάτρητο και απροετοίμαστο, όπως εξάλλου είχαν προειδοποιήσει οι νοσοκομειακοί γιατροί. Η περίπτωση του 66χρονου στην Αχαΐα, ο οποίος γύρισε ασθενής από θρησκευτική εκδρομή στο Ισραήλ, αλλά παρά τις επισημάνσεις των θεράποντων γιατρών ο ΕΟΔΥ αρνήθηκε να τον βάλει σε καραντίνα, καθώς δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία, είναι χαρακτηριστική των κενών στο σύστημα ελέγχου. Το αποτέλεσμα ήταν ο ίδιος αλλά και οι περισσότεροι από τους συνταξιωδιώτες του, που επίσης διαγνώστηκαν με κοροναϊό, να κυκλοφορούν χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης. «Πήραμε τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ και μας είπαν να πάμε σπίτι μας», δήλωσε μια εκ των ταξιδιωτών του γκρουπ.

Αντίστοιχες καταγγελίες έχουν γίνει και από άλλους πολίτες, που καταδεικνύουν τα εγκληματικά κενά στον κυβερνητικό σχεδιασμό, τα οποία έχει αναδείξει από την αρχή το Tvxs.gr. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι και το τελευταίο ρεπορτάζ από το Mega

Πλέον όλοι συνηγορούν πως θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, καθώς ο κοροναϊός έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. «Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς μπορεί να φτάσουμε το 10-15% του πληθυσμού που θα νοσήσει. Μπορεί όμως να είναι και το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί την επόμενη χρονιά και ειδικότερα τον χειμώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα σύμφωνα με την καθηγήτρια δημόσιας υγείας Τζένη Κρεμαστινού η μεγάλη έξαρση στην Ελλάδα αναμένεται τον Απρίλιο. 

Τα εγκληματικά λάθη και το διάτρητο σύστημα ελέγχου έχουν καταγγείλλει σε όλους τους τόνους οι νοσοκομειακοί γιατροί, παρά τους αρχικούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «θωρακισμένης» χώρας. «Δεν υπάρχει λόγος πανικού», δήλωσε μετά τις αποκαλύψεις για τα κενά στο σύστημα ελέγχου και τις καταγγελίες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες είχε ισχυριστεί πως η χώρα είναι απολύτως θωρακισμένη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους γιατρούς, που τόνιζαν και τονίζουν πως η χώρα παραμένει «ανοχύρωτη» απέναντι στην επιδημία. 


Πηγή: tvxs.gr