Πέρασε με 163 ψήφους ο εκλογικός νόμος - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο ο εκλογικός νόμος, που επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική και προσφέρει μπόνους έως και 50 έδρες στο πρώτο κόμμα.

Τον εκλογικό νόμο καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, που από την αρχή είχαν αντιδράσει στις πρόνοιες του νόμου. Ο εκλογικός νόμος εγκρίθηκε με 163 ψήφους υπέρ έναντι 121 κατά, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων και στο σύνολό του.

Ανάμεσα στις βασικές διατάξεις είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής και καθιέρωση κλιμακωτού μπόνους για το πρώτο κόμμα, εφόσον έχει υπερβεί το 25%. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην Ελληνικής Λύσης- κατήγγειλαν τον νόμο λέγοντας ότι η κυβέρνηση με το μπόνους των 50 εδρών προωθεί την παντοδυναμία του ενός και αποκλείει τους συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων.

Καθώς όπως αναμενόταν ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφάλισε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές. Από τους 16 βουλευτές που απουσίαζαν, οι 9 βουλευτές απέστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.

Θεοδωρικάκος: «Χρήσιμος δικομματισμός»

«Ο εκλογικός νόμος που ψηφίζεται σήμερα δεν απαγορεύει καθόλου τις συνεργασίες», ισχυρίστηκε στην τοποθέτησή του πριν από την ψηφοφορία ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, που πάντως αναγνώρισε ότι «ευνοεί τον δικομματισμό».

«Και αυτό είναι χρήσιμο για τη δημοκρατία» είπε, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις». Απαντώντας και στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, που χθες κατήγγειλε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει πρόωρες εκλογές, είπε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «τρέμει τις εκλογές», οι οποίες πάντως θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

Επίσης είπε ότι θεωρεί «θετικό για τη δημοκρατία» ότι «ο εκλογικός νόμος συμβάλλει στην εμπέδωση ενός νέου δικομματισμού», και ότι «η ύπαρξη μεγάλων κομμάτων που δεν είναι ασφαλώς ενιαία στις απόψεις και στις αντιλήψεις τους, συνενώνουν δυνάμεις, τάσεις και απόψεις που έχουν διαφορές μεταξύ τους. Τις συνενώνουν όμως και αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό για τη δημοκρατία μας», είπε.

Παπανάτσιου: Εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Ν.Δ.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «θεωρεί ότι οι θεσμοί της Δημοκρατίας πρέπει να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Νέας Δημοκρατίας».

Ωστόσο, όπως τόνισε, τα εκλογικά συστήματα πρέπει να υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και τις κατοχυρωμένες συνταγματικά αρχές τις δικαιοσύνης και της ισότητας της ψήφου. «Με δεδομένο και κοινά αποδεκτό, ότι οι εκλογείς επιλέγουν με την ψήφο τους πρωτίστως κόμμα και δευτερευόντως υποψηφίους, τόνισε πως αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσω των αναλογικών συστημάτων» και συμπλήρωσε πως ο εκλογικός νόμος είναι «κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Ν.Δ.».

Όσον αφορά το bonus των 50 εδρών, η κ. Παπανάτσιου τόνισε πως καταπατά την επιλογή των ψηφοφόρων και δείχνει πως η Ν.Δ. «αντιμετωπίζει το κράτος ως φέουδο, ενώ φοβάται παράλληλα τον έλεγχο και τη συνδιαμόρφωση». 

Καταλήγοντας, σημείωσε πως αυτό που πραγματικά φοβάται η ΝΔ είναι το μεγάλο προοδευτικό κύμα των πολιτών που ζητά περισσότερη Δημοκρατία και συμμετοχή.

Σκανδαλίδης: «Επίτευξη συγκυριακών στόχων»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης, σχολιάζοντας τον εκλογικό νόμο, μίλησε για «κοντόφθαλμη λογική που συνδέει τις κομματικές στρατηγικές μόνο με συγκυριακούς πολιτικούς στόχους» η οποία έχει κοστίσει ακριβά καθώς «το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να υπερβεί τις  παθογένειες που το ίδιο γέννησε και να ανοίξει πραγματικά μια νέα σελίδα στην πορεία της Ελληνικής Δημοκρατίας». 

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr