Παραλήρημα Ερντογάν λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο για το Λιβυκό - Ειδήσεις Pancreta

Δεύτερο χτύπημα από τον Τούρκο πρόεδρο, μετά το άρθρο του στο politico.eu εν όψει της συνόδου στο Βερολίνο, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μείνει στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο μεταξύ, και ενώ οι ηγέτες των συμμετεχουσών χωρών ταξιδεύουν για τη Γερμανία, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, κατέστησε σαφείς τις προθέσεις και τις επιδιώξεις του από τη σύνοδο δηλώνοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ».

Νωρίτερα, είχε ήδη φροντίσει να ρίξει λάδι στη φωτιά με άρθρο του στο politico.eu, όπου κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για έλλειψη ευαισθησίας στο θέμα της Λιβύης και προειδοποίησε για την επανεμφάνιση κινδύνων εάν δεν στηριχθεί η κυβέρνηση Σαράτζ.

«Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια νέα σειρά προβλημάτων και απειλών στην περίπτωση πτώσης της λιβυκής νόμιμης κυβέρνησης» έγραψε μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα, που υπέστησαν στρατιωτική ήττα στη Συρία και στο Ιράκ, θα ξαναβρούν πρόσφορο έδαφος για να σταθούν ξανά στα πόδια τους».

Ο Τούρκος πρόεδρος το βράδυ του Σαββάτου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, όπου σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, συζήτησαν το θέμα της Λιβύης και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Πολιτική λύση θέλουν Αίγυπτος-Αραβικός Σύνδεσμος

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Άχμεντ Αμπούλ Γιτ, μεταβαίνοντας στη Γερμανία τόνισαν ότι αυτό που θα υποστηρίξουν είναι η πολιτική λύση για τον τερματισμό της κρίσης στη Λιβύη, μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο που να καλύπτει όλες τις πτυχές του θέματος, όπως η πολιτική, η οικονομία, η ασφάλεια και ο στρατός, καθώς και την απόρριψη των παράνομων ξένων παρεμβάσεων.

Τις θέσεις αυτές έχει εκφράσει ο Αιγύπτιος πρόεδρος και στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τα αιγυπτιακά ΜΜΕ, η στάση του Αραβικού Συνδέσμου περιλαμβάνει επίσης την έκκληση στα αντιμαχόμενα μέρη της Λιβύης να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για τη μόνιμη παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την επανάληψη του εθνικού διαλόγου στο στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη Γκάσαν Σαλάμε.

Από την πλευρά της η Ελλάδα, που δεν έχει προσκληθεί στο Βερολίνο, κάνει διπλωματικές παρεμβάσεις ώστε να ακουστούν οι θέσεις της. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το πρωί του Σαββάτου τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα βρίσκονται στη σύνοδο.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Η άμεση κατάπαυση του πυρός και η τήρηση του εμπάργκο είναι τα βασικά σημεία του σχεδίου κοινού ανακοινωθέντος της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, που συνέταξε ο ΟΗΕ, που είχε παρουσιάσει και η «Εφημερίδα των Συντακτών» σήμερα

Το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα. 

Επίσης, το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη αναμένεται να δεσμευτούν για την επιστροφή σε μια πολιτική διαδικασία στη Λιβύη και για συμμόρφωση με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η επιστολή των Ηνωμένων Εθνών, που φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, έχει ημερομηνία 15 Ιανουαρίου.  

Απέκλεισαν τους σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου οι δυνάμεις του Χάφταρ

Πίεση στη διαδικασία αναμένεται να δημιουργήσει και το γεγονός ότι δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που θα μετάσχει στη διάσκεψη, απέκλεισαν τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη.

Στην ανακοίνωσή της η λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ) αναφέρει ότι οι εξαγωγές σταματούν στα λιμάνια της πετρελαϊκής ημισελήνου, τον πνεύμονα της λιβυκής οικονομίας, Μπρέγκα, Ρας Λανούφ, αλ-Σέντρα, αλ-Χαρίγκα, και ο αποκλεισμός θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής της χώρας από 1,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σε 500.000 βαρέλια ημερησίως.

Από την πλευρά τους, μέλη φυλών που έχουν συμμαχήσει με τον Χάφταρ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν οι τερματικοί σταθμοί, ενώ ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) ανακοίνωσε ότι «ο λιβυκός λαός έκλεισε τα λιμάνια». «Πρέπει να προστατεύσουμε τον λαό μας και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τον απειλήσει» πρόσθεσε.

Ο Χάφταρ και οι σύμμαχοί του κατηγορούν την κυβέρνηση της Τρίπολης ότι χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώνει ξένους μαχητές, όμως εκείνοι που έχει αποστείλει η Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον Σαράτζ.

Η ΕΕΠ, με έδρα της στην Τρίπολη, καταβάλλει προσπάθειες να μένει στο περιθώριο των εχθροπραξιών, αλλά αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από τον ΛΕΣ, που πλέον κατέχει τα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Η ΕΕΠ διοχετεύει τα έσοδά της από τις πωλήσεις αργού και φυσικού αερίου στην κεντρική τράπεζα, η οποία συνεργάζεται κυρίως με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης, ενώ καταβάλλει και τη μισθοδοσία μέρους των δημοσίων υπαλλήλων στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr