Μιλούν για κατάρριψη του ουκρανικού Boeing από ιρανικό πύραυλο - Ειδήσεις Pancreta

Το ουκρανικό Boeing που συνετρίβη στο Ιράν, παρασέρνοντας στον θάνατο τους 176 επιβαίνοντές του, μπορεί να χτυπήθηκε από ιρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, πιθανότατα κατά λάθος.

Στο παραπάνω συμπέρασμα φαίνεται να συγκλίνουν πολλές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης και της καναδικής, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Έχουμε πληροφορίες από πολλές πηγές, κυρίως από τους συμμάχους μας και τις δικές μας υπηρεσίες" που "αφήνουν να εννοηθεί ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο εδάφους-αέρος. Μάλλον δεν έγινε σκόπιμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τριντό.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά είχε μια σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομολόγο του, τον Τζαβάντ Ζαρίφ, προκειμένου να του εκφράσει την επιθυμία ο Καναδάς να συμμετάσχει στις έρευνες για τα αίτια της συντριβής, καθώς μετράει 63 θύματα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Οτάβα για την επικοινωνία που είχε ο Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν με τον Ζαρίφ, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν συλλυπητήρια και ο Καναδός υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του επιθυμεί να συμμετάσχει στις έρευνες. Σημειώνει πως οι Καναδοί έχουν πολλές απορίες που πρέπει να απαντηθούν.

Όπως μεταδίδει το Reuters δεν υπήρξε άμεσα κάποια ένδειξη από την πλευρά του Ιράν πως συμφώνησε με το καναδικό αίτημα. Αυτό ίσως αποδειχθεί δύσκολο, καθώς ο Καναδάς είχε κλείσει την πρεσβεία του στο Ιράν το 2012, είχε απελάσει τους Ιρανούς διπλωμάτες και είχε διακόψει τις διπλωματικές επαφές.

Γι' αυτό και η Ιταλία, που διατηρεί διπλωματική παρουσία στο Ιράν, βοηθά τον Καναδά για πληροφορίες σχετικά με τα θύματα. Ο Καναδός ΥΠΕΞ καταδίκασε στο μεταξύ τις ιρανικές επιθέσεις σε βάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ, όπου βρίσκονται και καναδικές δυνάμεις.

Τι ανέφεραν πηγές του Newsweek

Νωρίτερα σήμερα, το περιοδικό Newsweek, επικαλούμενο τρεις διαφορετικές πηγές (έναν αξιωματούχο του Πενταγώνου, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και ένα αξιωματούχο των ιρακινών υπηρεσιών πληροφοριών), χωρίς να τις κατονομάζει, είχε προβεί σε σχετικό δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για πληροφορίες που φέρουν το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, πρόκειται για ρωσικής κατασκευής πύραυλο εδάφους-αέρους Tor-M1. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν -σύμφωνα πάντα με το Newsweek- ότι κατά την εκτίμηση του Πενταγώνου, επρόκειτο για ατύχημα και όχι για σκόπιμη ενέργεια, καθώς τα αντιαεροπορικά συστήματα του Ιράν είχαν ενεργοποιηθεί μετά την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ.

Επισήμως, το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές, ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να ρίξει την ευθύνη στο Ιράν, απέρριψε τον αρχικό ισχυρισμό της Τεχεράνης ότι πρόκειται για «μηχανικό ζήτημα».

«Κάποιος θα μπορούσε να έχει κάνει κάποιο λάθος» είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, επισημαίνοντας ότι έχει υποψίες σχετικά με το δυστύχημα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Από την πλευρά του, πάντως, το Ιράν έχει απορρίψει τα περί πυραύλου και έχει μιλήσει ξεκάθαρα για ατύχημα. 

Φωτιά πριν από τη συντριβή δείχνει η πρώτη ιρανική έκθεση

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση Ιρανών ερευνητών, που επικαλείται μάρτυρες στο έδαφος και σε ένα διερχόμενο αεροσκάφος που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος, το αεροπλάνο είχε πιάσει φωτιά ενώ βρισκόταν στον αέρα, αμέσως προτού συντριβεί.

Η έκθεση, που αναφέρεται στη συντριβή ως «δυστύχημα», σημειώνει μεταξύ άλλων πως το αεροσκάφος αντιμετώπισε ένα τεχνικό πρόβλημα λίγο μετά την απογείωση και ότι είχε κάνει αναστροφή προς ένα κοντινό αεροδρόμιο προτού συντριβεί.

Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται η φύση του τεχνικού προβλήματος.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι δεν υπήρχε επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τον κυβερνήτη και πως το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ σε ύψος 8.000 ποδών (2.440 μέτρων).

Συμμετοχή στις έρευνες ζητά ο Καναδάς

Τέσσερα σενάρια για την Ουκρανία

Από την πλευρά της η Ουκρανία υπογράμμισε πως εξετάζει τέσσερα πιθανά σενάρια για την τραγωδία. Μεταξύ αυτών το χτύπημα πυραύλου και το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Το Κίεβο έκανε γνωστό πως επιθυμεί να στείλει δικούς του ερευνητές στον τόπο της συντριβής.

Σε τηλεοπτική δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε ωστόσο έκκληση να μην γίνονται προσπάθειες χειραγώγησης, να μη διαδίδονται φήμες, θεωρίες συνωμοσίας και πρόωρες εκτιμήσεις για το δυστύχημα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα επιδιώξει να μιλήσει με τον Ιρανό ομόλογό του, τον Χασάν Ροχανί, προκειμένου να του ζητήσει να ενταθεί η διμερής συνεργασία στην έρευνα για το δυστύχημα του 737-800.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr