Ιρανικές επιθέσεις με πυραύλους κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ - Ειδήσεις Pancreta
Δεκάδες βαλλιστικοί πύραυλοι κατά δύο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ ● Για 80 «Αμερικανούς τρομοκράτες» νεκρούς μιλά η Τεχεράνη, δεν επιβεβαιώνει θύματα η Ουάσινγκτον● Φρουροί της Επανάστασης: Αυτή ήταν μόνο η πρώτη φάση ● «Όλα καλά μέχρι στιγμής» διατείνεται ο Ντόναλντ Τραμπ

Μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ εξαπέλυσαν τη νύχτα οι Φρουροί της Επανάστασης. Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις για θύματα. «Όλα καλά» απαντά ο Τραμπ.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στο στόχαστρο μπήκαν μία βάση στην Ιρμπίλ και μία στην επαρχία Άνμπαρ, την Άιν αλ Άσαντ.

Για δεκάδες νεκρούς μιλά η Τεχεράνη

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης η ιρανική κρατική τηλεόραση μετάδωσε ότι 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στις επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, επικαλούμενη αξιωματούχους των Φρουρών της Επανάστασης. 

Ανέφεραν, ακόμη, ότι υπάρχουν περίπου 200 τραυματίες.

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον, σε βραδινή ενημέρωση, ανέφερε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για θύματα από τα ιρανική πλήγματα, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η φάση της αποτίμησης.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση διευκρίνισε ότι εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές».

Σημείωσε ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Δεν θέλουμε πόλεμο αλλά… θα αντιδράσουμε συντριπτικά

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τεχεράνης, Αλί Ραμπιί, ανέφερε μέσω Twitter, ότι το Ιράν δεν επιδιώκει πόλεμο, αλλά θα αντιδράσει συντριπτικά σε οποιαδήποτε επίθεση. 

Εξέφρασε επίσης τις «ευχαριστίες» της κυβέρνησης του Ιράν στους Φρουρούς της Επανάστασης για την «επιτυχή» επιχείρηση.

Από την πλευρά του σύμβουλος του προέδρου του Ιράν προειδοποίησε ότι εάν ο αμερικανικός στρατός ανταποδώσει τα πλήγματα, βομβαρδίζοντας στόχους στην ιρανική επικράτεια, θα πυροδοτήσει την έναρξη πολέμου.

«Οποιαδήποτε (...) στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με ολοκληρωτικό πόλεμο απ’ άκρου σ’ άκρο της περιοχής», ανέφερε μέσω Twitter ο Χισαμεντίν Ασένα, σύμβουλος του Χασάν Ρουχανί, ο οποίος συμπλήρωσε πως «οι σαουδάραβες όμως μπορεί να πάρουν διαφορετικό δρόμο, να έχουν απόλυτη ειρήνη». Δεν έκανε σαφές τι εννοούσε με το σχόλιό του για το σουνιτικό βασίλειο, μεγάλο αντίπαλο της σιιτικής Ισλαμικής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ δηλώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας «πήραν και ολοκλήρωσαν μέτρα αυτοάμυνας που συμμορφώνονται προς το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ στοχοθετώντας τη βάση από όπου έγινε η άνανδρη επίθεση εναντίον πολιτών μας και ανώτερων αξιωματούχων μας» και πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι οποιασδήποτε επίθεσης».

Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης έκανε λόγο για το «πρώτο βήμα» των αντιποίνων για τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί την περασμένη Παρασκευή. 

«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.

«Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος, δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ», μετέδωσε το πρακτορείο FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter «μέχρι τώρα όλα πάνε καλά».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα πραγματοποιήσει ομιλία προς τον Αμερικανικό λαό, όμως αυτή, εν τέλει, αναβλήθηκε.


Πηγή: efsyn.gr