Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ: «Στενές οι σχέσεις ΗΠΑ -Ελλάδας» - Ειδήσεις Pancreta

Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οικονομία, τουρκική προκλητικότητα και Ιράν: αυτά ήταν τα ζητήματα που έθιξαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά στις κάμερες πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους στον Λευκό Οίκο.

Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι εκπληκτικές σημείωσε ο Τραμπ, ο οποίος αναφέρθηκε και  στη μεγάλη σημασία της Ελλάδας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «τιμή» του να υποδέχεται τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του στην προεδρική οικία.

«Κάνουμε πολλά πράγματα μαζί και θα κάνουμε», τόνισε ακόμη και συνέχισε αναφερόμενος στην ανάκαμψη της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.

«Η Ελλάδα έχει ανακάμψει και θα συνεχίσει μπροστά. Είναι τεράστια η ανάκαμψη», δήλωσε.

Μητσοτάκης: Προκλητική η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τη σειρά του, τόνισε πως είναι «προνόμιο να βρίσκομαι εδώ». 

«Βρισκόμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και προσέθεσε:

«Βελτιώσαμε τις σχέσεις μας σε γεωπολιτικό επίπεδο και στο πεδίο της άμυνας. Διασφαλίσαμε ότι η Ελλάδα θα είναι καλή σύμμαχος».

Αναφερόμενος κι ο ίδιος στο θέμα της οικονομίας, τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανακάμψει. «Ακολουθούμε τη συνταγή που έχει λειτουργήσει και στις ΗΠΑ», είπε. 

«Θέλουμε οι αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, να γιγαντώσουμε την οικονομία».

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης, την οποία χαρακτήρισε προκλητική

Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε, επίσης, πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.

Καταιγισμός ερωτήσεων για το Ιράν

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος δέχθηκε έναν καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο Τραμπ τόνισε ότι ο αξιωματούχος της Τεχεράνης ετοίμαζε μία «μεγάλη επίθεση», ωστόσο δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

«Μου αρέσει να υπακούω στον νόμο», τόνισε, ξεκαθάρισε, ωστόσο ότι άνθρωποι όπως ο Σουλεϊμανί «σκοτώνουν τους πολίτες μας».

 Παράλληλα, ο πλανητάρχης χαρακτήρισε τον Ιρανό «τρομοκράτη» και τόνισε πως βρισκόταν στη Βαγδάτη, όπου και έλαβε χώρα η αμερικανική επίθεση», «για κακό σκοπό».

Ακολουθεί διευρυμένη συνάντηση

Στη συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη-Τραμπ θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Σημειώνεται πως στη συνάντση από αμερικανικής πλευράς είναι παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.


Πηγή: cnn.gr