Διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί - Ειδήσεις Pancreta

Διεθνείς αντιδράσεις και ανησυχία προκαλεί η δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

«Ο κύκλος της βίας, των προκλήσεων και των αντιποίνων πρέπει να σταματήσει» στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά τον θάνατο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε επίθεση στη Βαγδάτη η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ουάσινγκτον.

«Πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία μια κλιμάκωση», πρόσθεσε ο Μισέλ σε μήνυμά του στο Twitter.

Γερμανία

Η Γερμανία εξέφρασε την "έντονη ανησυχία" και ζήτησε "αποκλιμάκωση".

"Βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο επικίνδυνης κλιμάκωσης και είναι σημαντικό εφεξής να συμβάλουμε σε μια αποκλιμάκωση με προσοχή και αυτοσυγκράτηση", δήλωσε μια εκπρόσωπος της καγκελαρίας, η Ουλρίκε Ντέμερ, σε συνέντευξη Τύπου κάνοντας έκκκληση για εξεύρεση λύσεων "με διπλωματικούς τρόπους".

Παράλληλα το Βερολίνο περιορίζει τις κινήσεις των στρατευμάτων του στο Ιράκ. Το αρχηγείο της διεθνούς στρατιωτικής συμμαχίας που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους εξέδωσε εντολή για τον περιορισμό των κινήσεων επί του εδάφους και στον αέρα, είπε η εκπρόσωπος.

Η Γερμανία διαθέτει 27 στρατιώτες στη βάση Τάτζι, περίπου 30 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιρακινών στρατιωτών.

Άλλοι πέντε γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται στο αρχηγείο της συμμαχίας κατά του ΙΚ στη Βαγδάτη και υπάρχουν περίπου άλλοι 90 γερμανοί στρατιώτες στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους ζώνη στο βόρειο Ιράκ, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιρακινών στρατιωτών.

Ρωσία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι ο φόνος του επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς και αρχιτέκτονα της αυξανόμενης στρατιωτικής επιρροής της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, θα αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

"Θεωρούμε τον φόνο του Σουλεϊμανί από αμερικανικό πυραυλικό πλήγμα στα προάστια της Βαγδάτης ένα παράτολμο βήμα που θα οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων σε όλη την περιοχή. Ο Σουλεϊμανί υπηρετούσε πιστά τον σκοπό της προστασίας των ιρανικών εθνικών συμφερόντων", δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στο Sputnik.

"Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς τον ιρανικό λαό", τόνισε ο αξιωματούχος.

Γαλλία

Η προτεραιότητα της Γαλλίας είναι να σταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα η γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν μετά τον φόνο του Κασέμ Σουλεϊμανί.

"Αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που φοβόμασταν: η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν αυξάνεται", δήλωσε η Μονσαλέν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. "Προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της περιοχής". Η υφυπουργός είπε ότι ανώτεροι γάλλοι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν επαφές υψηλού επιπέδου με ανώτερους παράγοντες στην περιοχή.

Ο υποστράτηγος Σουλεϊμανί σκοτώθηκε σήμερα από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, σύμφωνα με το Πεντάγωνο και με το Ιράν.

Συρία

Η Συρία καταδικάζει απερίφραστα την "δόλια, εγκληματική αμερικανική επιθετικότητα" που οδήγησε στον φόνο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ισχυρού απεσταλμένου της Τεχεράνης για τις ιρακινές υποθέσεις, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλούμενο μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.

Η πηγή είπε ότι η επίθεση συνιστά μια "σοβαρή κλιμάκωση" και επιβεβαιώνει την ευθύνη που έχουν οι ΗΠΑ για την αστάθεια στο Ιράκ, σύμφωνα με το SANA.

Κίνα

Η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη στη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον φόνο του ιρανού στρατηγού.

Το Πεκίνο καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές--και κυρίως τις ΗΠΑ--να παραμείνουν ψύχραιμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, δήλωσε ο Γκενγκ Σουάνγκ, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Πεκίνο, προσθέτοντας ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή πρέπει να διατηρηθούν.

Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το δικαίωμα να υπερασπισθούν εαυτές σκοτώνοντας τον ιρανό στρατιωτικό διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

«Ακριβώς όπως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας, οι ΗΠΑ έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Ο Κασέμ Σουλεϊμανί είναι υπεύθυνος για τον θάνατο αμερικανών πολιτών και πολλών αθώων. Σχεδίαζε και άλλες τέτοιες επιθέσεις», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός πριν επιβιβασθεί στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στο Ισραήλ, επισπεύδοντας την αναχώρησή του από την Αθήνα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ αξίζει τα εύσημα γιατί ενήργησε γρήγορα, σθεναρά και αποφασιστικά. Το Ισραήλ παραμένει στο πλευρό των ΗΠΑ στον δίκαιο αγώνα τους για ειρήνη, ασφάλεια και αυτοάμυνα», πρόσθεσε.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr