Καταδίκη του τουρκολιβυκού μνημονίου από την ΕΕ - Ειδήσεις Pancreta
Στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο, στο κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ηγετών. •Μηνύματα στην Τουρκία από τη Γερμανία. •«Η ήπια στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται» υποστηρίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός. •«Καθαρή τοποθέτηση» των Ευρωπαίων εταίρων ζητά ο Κύπριος πρόεδρος. •Η κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στη συνάντηση Τσίπρα – Πάιατ. •Αρχίζει η τριμερής ναυτική άσκηση Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, διέρρευσε μέρος του προσχεδίου του ανακοινωθέντος που καταδικάζει ξεκάθαρα τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Reuters, στο κείμενο αναφέρεται πως «το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)».

Σε άλλο σημείο του κοινού ανακοινωθέντος που δεν έχει συνταχθεί στην τελική του μορφή αναφέρεται επίσης ότι: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Το μήνυμα του Βερολίνου

Μηνύματα προς την Τουρκία φρόντισε να στείλει και η Γερμανία με αφορμή τα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να «συμμεριστεί ρητά» τη θέση αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα και την Κύπρο καλώντας παράλληλα την Τουρκία και την Λιβύη «να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο».

Η εκπρόσωπος του γερμανικού Υπ.Εξ., Μαρία 'Ανταμπαρ, δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών: «οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται - και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο - βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη».

Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας τοποθετήθηκε η Μόσχα, δια στόματος του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ. Αναφερόμενος στα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, ο Ρώσος πρέσβης τόνισε την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Αναστασιάδης - Μητσοτάκης στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ

Με τη διπλωματική σκακιέρα να έχει στηθεί στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αναμένει την «καθαρή τοποθέτηση» των Ευρωπαίων εταίρων σε σχέση με το «μνημόνιο συναντίληψης» που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος.

Ο Ν. Αναστασιάδης θα θέσει θέματα που απασχολούν την Κύπρο, αλλά και τη σύνοδο κορυφής στη διήμερη συνάντηση και θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ και στη συνέχεια με αρχηγούς κρατών.

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. «Η ήπια στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα.

Υπογράμμισε πως η παρανομία δεν γεννά δίκαιο και πρόσθεσε: «Διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας... Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και απορρίπτει το σύμφωνο Τουρκίας -Λιβύης. Έχουμε ισχυρούς συμμάχους που το έχουν καταδικάσει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχθηκε στα γραφεία του κόμματος τον Αμερικανό πρέσβη, συζητώντας μεταξύ άλλων για την κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με την υπογραφή συμφωνίας με τη σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης.

Με τις εξελίξεις να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση (12/12) του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa).  Στη συνάντηση θα παρίσταται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ασκήση συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας - Ιταλίας

Με τις προκλήσεις της Τουρκίας να ξεδιπλώνονται σε ημερήσια βάση, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τη συνεργασία της με χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αναβαθμίζοντας τη στρατιωτική συνεργασία με την παρουσία πολεμικών σκαφών στα λιμάνια της Κύπρου.

Ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, σε δηλώσεις του στη Λάρνακα και κληθείς να σχολιάσει την άφιξη στο λιμάνι της Λάρνακας φρεγάτας του ιταλικού ναυτικού και την άσκηση συνεργασίας που αρχίζει την Πέμπτη (12/12) μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας, είπε ότι «όλα αυτά είναι αποτελέσματα της στενής συνεργασίας που έχουμε, διατηρούμε και αναβαθμίζουμε με χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία εκτός από τις γειτονικές μας χώρες με τις οποίες γίνονται πολύ συχνά τέτοιου είδους ασκήσεις».

Πρόσθεσε ότι «η παρουσία των πολεμικών σκαφών διαφόρων χωρών, έχει να εξυπηρετήσει και τα δικά τους συμφέροντα και ταυτόχρονα αναβαθμίζει τη συνεργασία την οποία καλλιεργούμε. Αύριο θα διεξαχθεί ναυτική άσκηση μεταξύ Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας, η οποία εκτός από την επιχειρησιακή ικανότητα που αξιολογείται μέσω αυτών των ασκήσεων, στέλνουμε και το μήνυμα για την ελεύθερη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, των εταιρειών και όποιων έχουν το δικαίωμα να ασκούν τέτοια δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αποστάσεις από τον ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη υπογράμμισαν τη σημασία η Ελλάδα και η Τουρκία να έχουν «συνεχή διάλογο» πάνω σε ευαίσθητα θέματα, μετά το αίτημα της Αθήνας για την καταδίκη του ψευδο-σύμφωνο Άγκυρας - Λιβύης.

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές, όπως σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα τρίτων μερών», πρόσθεσε.

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν την ανάγκη για έναν συνεχή διάλογο για αυτά τα ευαίσθητα θέματα (…) Όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά», συμπλήρωσε ο Χαγκ.


Πηγή: efsyn.gr