Τετράμηνο «τελεσίγραφο» από το ΥΠΟΙΚ για την προστασία πρώτης κατοικίας - Ειδήσεις Pancreta

Τελευταία διορία για το υφιστάμενο πλαίσιο πρώτης κατοικίας προωθεί με φορολογικό πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, και μάλιστα, λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση του πολυδιαφημισμένου «φορολογικού νομοσχεδίου». «Γραμμή» από το Eurogroup, δύο ημέρες νωρίτερα, για μη επέκταση του τρέχοντος καθεστώτος προστασίας πέραν του ερχόμενου Απριλίου.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, με την τετράμηνη αυτή παράταση παρέχεται η ευκαιρία αφενός σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την πρώτης κατοικία τους και αφετέρου σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτησή τους, να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.

«Με τις πρόσφατες βελτιώσεις του Νόμου για την προστασία της 1ης κατοικίας που τέθηκαν σε ισχύ από 18 Νοεμβρίου 2019, τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση προσκόμισης δικαιολογητικών (πιστοποιητικό βαρών, ΑΑ ΓΗΣ) και την τετράμηνη παράταση για την υποβολή αιτήσεων, το Υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό και εύχρηστο πλαίσιο για τους πολίτες προκειμένου να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους» αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, περιγράφοντας τα όσα περιλαμβάνει η ρύθμιση.

«Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην 1η κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και Κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων. Υπενθυμίζεται ότι με την διάταξη της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το πλαίσιο προστασίας έπαυε να ισχύει στις 31 Δεκεμβρίου 2019» συνεχίζει, καλώντας του πολίτες να κινήσουν τις διαδικασίες ένταξης στην πλατφόρμα.

«Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους, με σκοπό την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες» υπογραμμίζει το ΥΠΟΙΚ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω εξέλιξη ήρθε ουσιαστικά από το τραπέζι του Eurogroup, καθώς στις προχθεσινές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία, δόθηκε αυστηρή διορία έως τον Απρίλιο του 2020.

«Καλωσορίζουμε τη σταθερή δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην επεκτείνουν πέρα του Απριλίου του 2020 το τρέχον καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Καλωσορίζουμε την πρόθεση των αρχών για μια ευρεία μεταρρύθμιση του πλαισίου πτώχευσης μέχρι το τέλος του Απριλίου του 2020. Το νέο πλαίσιο (…) είναι κρίσιμο να συνεχίσει και να ενισχύσει την εφαρμογή και άλλων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με την εξυγίανση των κρατικών εγγυήσεων για δάνεια τα οποία έχουν καταπέσει, «καθαρίζοντας» τις εκκρεμείς αιτήσεις πτώχευσης των νοικοκυριών και προσθέτοντας περαιτέρω βελτιώσεις στο πλαίσιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Πηγή: thepressproject.gr