Παραπομπή Τραμπ για κατάχρηση εξουσίας - Ειδήσεις Pancreta

φωτο αρχείου

Την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι

Σύμφωνα με το αμερικανικό σύνταγμα, ο πρόεδρος μπορεί να απομακρυνθεί από τον Λευκό Οίκο για "προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και παραλείψεις".

Η διάταξη είναι αρκετά ασαφής. Ιστορικά,  στα αδικήματα αυτά εντάσσεται η διαφθορά και άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πρόεδρος προδίδει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ο πρόεδρος δεν είναι απαραίτητο να έχει παραβιάσει έναν συγκεκριμένο νόμο προκειμένου να έχει διαπράξει αδίκημα το οποίο να επισείει διαδικασία καθαίρεσης.

Πολλοί νομικοί σημειώνουν ότι να πιέζει κανείς έναν ηγέτη ξένου κράτους να επέμβει στις αμερικανικές εκλογές είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αδικήματος το οποίο οι πατέρες του έθνους θα θεωρούσαν ικανό να επιφέρει καθαίρεση του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία

Μια παρεξήγηση σχετικά με τον όρο "impeachment" είναι ότι αναφέρεται στην απομάκρυνση του προέδρου από τον προεδρικό θώκο. Στην πραγματικότητα, ο όρος αναφέρεται μόνον στις διαδικασίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτω  σώμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ, που απαγγέλλει κατηγορίες κατά του αρχηγού του κράτους - όπως πράττει η εισαγγελία σε μία ποινική υπόθεση.

Ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση για το πώς ξεκινά μια διαδικασία παραπομπής του προέδρου. Ο Doug Collins, ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, έχει ήδη δηλώσει ότι η διαδικασία παραπομπής δεν ξεκινά εάν δεν έχει συγκληθεί ολομέλεια του σώματος που να εγκρίνει τη διαδικασία. Ωστόσο, οι βουλευτές των Δημοκρατικών έχουν σημειώσει ότι μια τέτοια ψηφοφορία δεν είναι απαραίτητη.

Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει αναλάβει ιστορικά τις έρευνες για διαδικασίες παραπομπών, ωστόσο οι πλειοψηφούντες στο σώμα βουλευτές των Δημοκρατικών θα μπορούσαν να αποφασίσουν να συστήσουν μια ad hoc επιτροπή, με αντικείμενο αποκλειστικά τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Εάν η απλή πλειοψηφία μεταξύ των 435 Αμερικανών βουλευτών εγκρίνει την απαγγελία κατηγοριών, γνωστών ως "άρθρων παραπομπής", η διαδικασία μεταφέρεται στο άνω σώμα του Κογκρέσου, τη Γερουσία, η οποία διεξάγει τη δίκη και αποφασίζει εάν ο πρόεδρος της χώρας είναι ένοχος.

Την παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. "Ο πρόεδρος δεν μας αφήνει άλλη λύση από το να δράσουμε", ανέφερε η Πελόζι, μία ημέρα αφότου η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής άρχιζε να εξετάζει πιθανές κατηγορίες εις βάρος του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην Επιτροπή Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη σύνταξη των σχετικών εγγράφων για την παραπομπή του Τραμπ. «Οι ενέργειες του προέδρου έχουν παραβιάσει κατάφωρα το Σύνταγμα», είπε η Πελόζι στους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα ο Τραμπ σε δυο αναρτήσεις του στο Twitter, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «έχουν τρελαθεί» και πως ενώ δεν έχουν στοιχεία εναντίον του αυτό μοιάζει να μην έχει σημασία.

«Συνεπώς εγώ λέω, εάν πρόκειται να με παραπέμψετε, κάντε το τώρα, γρήγορα ώστε να έχουμε μια δίκαιη δίκη στη Γερουσία, και ώστε η χώρα μας να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς».

Λευκός Οίκος: Οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να ντρέπονται

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση της προέδρου Πελόζι, τονίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να ντρέπονται.

Η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ επισήμανε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κάτι, εκτός από το να οδηγήσει τη χώρα μας, με αποτέλεσμα μια οικονομία που ανθίζει, περισσότερες θέσεις εργασίας και ισχυρότερο στρατό, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του. Προσβλέπουμε σε μια δίκαιη δίκη στη Γερουσία.

Πηγή

Δείτε το βίντεο με την ανακοίνωση της Πελόσι: 


Πηγή: pancreta.gr