Τα είπε με Ερντογάν, η Άγκυρα δεν άκουσε - Ειδήσεις Pancreta
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Μητσοτάκης και Ερντογάν ● Η Τουρκία στον δρόμο των προκλήσεων παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις ● Ετοιμάζουν γεωτρήσεις μετά το μνημόνιο με τη Λιβύη, εξέδωσαν NAVTEX στο Αιγαίο

Πολύ κακό για το τίποτα θα μπορούσε να είναι η σύνοψη του ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, σύμφωνα με την ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν.

Η Τουρκία, όμως, φρόντισε να παραμείνει στον δρόμο των προκλήσεων, καθώς, ενώ σήμερα Μητσοτάκης-Ερντογάν είχαν προγραμματισμένο ραντεβού, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX στο Αιγαίο, ενώ ο κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκαναν δηλώσεις για περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για τη Μεσόγειο.

Είδε τον Ερντογάν, συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Περίπου μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του NATO, με τους δύο ηγέτες να… συμφωνούν ότι διαφωνούν σε καίρια ζητήματα των διμερών σχέσεων.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι έθεσε στο τραπέζι όλα τα ζητήματα, ενώ καταγράφηκαν οι διαφωνίες των δύο πλευρών. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερώσει την αντιπολίτευση, κάτι που είχαν ζητήσει τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής.

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε μία «ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση» με τον Κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης είναι νομικά άκυρη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο θέμα του προσφυγικού, ενώ επανέλαβε τη στήριξη της χώρας στη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ.

Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας. 

Σε γραμμή πρόκλησης σταθερά η Άγκυρα

Τη στιγμή που Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν είχαν συνάντηση στο Λονδίνο η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι σχεδιάζει γεωτρήσεις στη ανατολική Μεσόγειο στο… πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης που υπογράφηκε με τη Λιβύη.

Ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι η χώρα του σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις και έρευνες σε «περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της», συμπληρώνοντας ότι οι εργασίες αδειοδότησης θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την έγκριση από τα κοινοβούλια Τουρκίας και Λιβύης.

Σύμφωνα με τον Ντονμέζ με τη συμφωνία αυτή αποτράπηκαν οι προσπάθειες να κρατηθεί η Τουρκία έξω από την εξίσωση της ανατολικής Μεσογείου.

«Είχαν την πρόθεση να κρατήσουν εκτός αυτού του παιχνιδιού τόσο τη Λιβύη, όσο και την Τουρκία. Και με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αυτή είναι μια σωστή συμφωνία» ισχυρίστηκε ο υπουργός Ενέργειας για να προσθέσει ότι «θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Η αποφασιστικότητά μας αυτή θα συνεχιστεί».

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας διεμήνυσε ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης θα φτάσει σύντομα στη Βουλή της χώρας.

Το τρίτο χτύπημα ήλθε μόλις λίγες ώρες πριν από την συνάντηση των δύο ηγετών με την Άγκυρα να εκδίδει NAVTEX για άσκηση μπλοκάροντας ένα μεγάλο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής ανάμεσα σε Κρήτη, Ρόδο και Κάρπαθο, όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα greekreporter.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr