«Βόμβα» Reuters: Η Ελλάδα πουλάει σε ξένα funds οφειλές ασφαλισμένων στα Ταμεία ύψους έως 12 δισ. - Ειδήσεις Pancreta

Την πώληση ληξιπρόθεσμων οφειλών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία σε funds σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πώληση οφειλών ύψους αρκετών δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε ιδιώτες επενδυτές, σε μια προσπάθεια «να εξασφαλίσει μετρητά και να συμβάλλει στην ανάκαμψη της οικονομίας», σύμφωνα με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο. «Υπάρχει στρατηγική να πουληθούν ορισμένα assets που τα τελευταία χρόνια δεν είχε καταφέρει να εισπράξει το ασφαλιστικό σύστημα», δήλωσε ο εν λόγω κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο που αναφέρει πως το σχέδιο θα αφορά σε πώληση οφειλών ύψους έως 12 δισ. ευρώ, από τα 35 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το σχέδιο, του οποίου φέρεται να ηγείται ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, εστιάζει σε οφειλές άνω των 100.000 ευρώ, δεν θα περιλαμβάνει οφειλές που έχουν ήδη ρυθμιστεί ή χρέη ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ταμεία, ενώ στόχος είναι ο αρχικός σχεδιασμός να έχει καταλήξει έως το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η προετοιμασία στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και οι πωλήσεις να πραγματοποιηθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Το δημοσίευμα, εκτός των «μυστικών» σχεδίων που φαίνεται να επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, έφερε στο φως και μια ενδοκυβερνητική - ενδοϋπουργική κόντρα, μεταξύ του Νότη Μηταράκη και του Γιάννη Βρούτση. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως οι δύο τους δεν έχουν καλές σχέσεις και η συνεργασία στο υπουργείο Εργασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Δεν είναι τυχαίο πως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έσπευσε να διαψεύσει άμεσα το δημοσίευμα, που επί της ουσίας στηρίχθηκε στον Νότη Μηταράκη.

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την πώληση 12 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε funds, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα», υποστήριξε ο Γιάννης Βρούτσης διαψεύδοντας το δημοσίευμα και τον υφυπουργό του. «Ουδέν σχόλιο» ήταν η ανταπάντηση του Νότη Μηταράκη. Πάντως το σχέδιο που αποκάλυψε το Reuters, όπως και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης, φαίνεται να έχουν την έγκριση του Μαξίμου. Σε αυτήν την περίπτωση το μήνυμα Βρούτση πάει και προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν είναι δυνατό ο Μηταράκης να έβγαλε μόνος τη συγκεκριμένη πρόταση... από το μυαλό του», σχολίαζαν πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο υπουργείο Εργασίας. 

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις του Reuters αλλά και την ενδοκυβερνητική σύγκρουση, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε σχετικά: «Ο κ. Μηταράκης διαρρέει στο Reuters τα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση σε funds ασφαλιστικών οφειλών ύψους 12 δισ. ευρώ για να έρθει λίγο αργότερα πανικόβλητος ο κ. Βρούτσης να τον διαψεύσει. Αν το μοναδικό πρόβλημα ήταν το μπάχαλο στην κυβέρνηση, τα πράγματα θα ήταν για γέλια. Επειδή όμως το παιχνίδι παίζεται στις πλάτες των ασφαλισμένων, γίνονται επικίνδυνα. Όπως λέει και ένα παλιό αυστριακό ρητό: η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά καθόλου σοβαρή».


Πηγή: tvxs.gr