Προχωρά η εξίσωση των πτυχίων δημόσιων πανεπιστημίων και ιδιωτικών κολεγίων από το υπουργείο Παιδείας - Ειδήσεις Pancreta

Στην αυτοματοποίηση της αναγνώρισης πτυχίων ξένων κολεγίων και πανεπιστημίων προχωρά με διαδικασίες εξπρές το υπουργείο Παιδείας, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο τον δρόμο για την ιδιωτικοποιημένη εκπαίδευση.

«Περνάμε τώρα διάταξη, θα μπει προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, που αφορά στην επαγγελματική ισοδυναμία των κολεγίων. Και το λέμε αυτό γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση θέλησε να καταργήσει αυτή την ισοδυναμία. Γενικότερα θεσμοθετούμε με επείγοντα τρόπο διατάξεις, οι οποίες στοχεύουν στο να δώσουν μια μεγαλύτερη ελευθερία στα πρωτοβάθμια ιδρύματα. Και το λέω αυτό με αφορμή διατάξεις που περνάμε και για μεταπτυχιακά προγράμματα σε δημόσια πανεπιστήμια» δήλωσε μόλις την περασμένη Πέμπτη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με την προωθούμενη τροπολογία, το νέο ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) θα δίνει άμεσα και με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας των πτυχίων τους με εκείνα των ελληνικών ΑΕΙ.

Ένα σημείο που χρήζει επισήμανσης, είναι το γεγονός πως για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων κολεγίων ο μοναδικός αρμόδιος φορέας είναι ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).

Κατά τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας, δρομολογείται η επαναφορά της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων χωρών. Ακόμα, κατά το υπουργείο, «διατηρείται η δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το Π.Δ. 38/10 και ισχύει. Επίσης, διευκολύνεται διαδικαστικά η διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων. Σημειωτέον ότι οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που διαπιστώνονται από τη σημερινή λειτουργία του ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων), θέτουν ζητήματα συμβατότητας του ελληνικού δικαίου με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τα κράτη-μέλη από το ενωσιακό δίκαιο».

«Διατάξεις που απελευθερώνουν τα μεταπτυχιακά, που θα φέρουν κόσμο πίσω από άλλες χώρες γιατί ξέρετε δεν χάνουμε μόνο φοιτητές, χάνουμε και καθηγητές» είπε ακόμα στη συνέντευξή της η Ν. Κεραμέως την Πέμπτη, προσθέτοντας «Να δώσουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια τον χώρο, την ελευθερία που τους αρμόζει».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr