WWF: Οι φωτιές στον Αμαζόνιο πρέπει να μας αφορούν όλους - Ειδήσεις Pancreta

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου και απειλούν με καταστροφή του κεντρικού «πνεύμονα» πρασίνου του πλανήτη μας. Το δάσος του Αμαζονίου αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες είδη ζώων και φυτών, είναι ο χώρος όπου ζουν περισσότερα από 34 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 500 αυτόχθονων φυλών.

Οι πυρκαγιές καταστρέφουν σημαντικές περιοχές του δάσους σε Βραζιλία και Βολιβία, αλλά και σημαντικά οικοσυστήματα στη Βολιβία και την Παραγουάη. Μπροστά σε αυτή την οικολογική καταστροφή, το WWF καλεί τις χώρες της περιοχής –Βραζιλία, Βολιβία, Κολομβία, Περού, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Γουιάνα και Σουρινάμ- να προστατεύσουν τον Αμαζόνιο, να αντιμετωπίσουν την αποψίλωση και να περιορίσουν τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από αυτές τις πυρκαγιές.

Οι δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έχουν αυξηθεί φέτος κατά 70% σε σύγκριση με αυτές που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι, και κατά 60% συγκριτικά με τα δεδομένα των τελευταίων τριών ετών στην περιοχή. Είναι εξαιρετικά πιθανό οι πυρκαγιές στην περιοχή να προκλήθηκαν από ανθρωπογενή αίτια, ενώ αναπόφευκτη είναι η σύνδεσή τους με τις ενέργειες αποψίλωσης που επιτράπηκαν από την κυβέρνηση της Βραζιλίας για να γίνουν στην περιοχή κατά τους τελευταίους μήνες (αρχές του 2019), προκειμένου αρκετές δασικές εκτάσεις και προστατευόμενες περιοχές του Αμαζονίου να μετατραπούν σε βοσκοτόπους και γεωργικές εκτάσεις.

Από τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, Βραζιλία, έχουν ήδη καταστραφεί 790.000 τ.μ. βλάστησης, έκταση διπλάσια από τη Γερμανία και το Βέλγιο μαζί.

Άμεσες επιπτώσεις της πυρκαγιάς σε περιβάλλον, κοινωνία και δημόσια υγεία

O Αμαζόνιος παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος στη Νότιο Αμερική, επηρεάζοντας ακόμα και το ύψος των βροχοπτώσεων στην περιοχή.

Οι πυρκαγιές, που επηρεάζουν σοβαρά τη βιοποικιλότητα της περιοχής, έχουν ενταθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση λόγων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την καύση οργανικών υλικών. Οι επηρεαζόμενες περιοχές θα είναι πιο ευάλωτες απέναντι στην ξηρασία, σε πλημμυρικά φαινόμενα και στις άλλες συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, λόγω έλλειψης βλάστησης.

Οι απώλειες δασικών εκτάσεων θα μειώσουν επίσης τη δυνατότητα των οικοσυστημάτων να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.

Ο καπνός επιδεινώνει την ποιότητα του αέρα σε πολλές περιοχές που βρίσκονται σχετικά κοντά στις πυρκαγιές, αλλά ακόμα και σε πιο απομακρυσμένες, όπως το Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Ο άμεσος αντίκτυπος των πυρκαγιών στη σπάνια βιοποικιλότητα είναι ο θάνατος χιλιάδων ζώων και φυτών που ζουν και ευδοκιμούν σε αυτά τα δάση, συμπεριλαμβανομένων εμβληματικών ειδών μεγάλης οικολογικής σημασίας, όπως ο ιαγουάρος. Επίσης, οι πυρκαγιές οδηγούν σε απώλεια οικοτόπων που επίσης απειλεί την επιβίωση αυτών των ειδών.

Αυτές οι πυρκαγιές δημιουργούν επίσης σοβαρά προβλήματα σε επίπεδο κοινωνικό και οικονομικό, αλλά και σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Ο βιοπορισμός των μικρών τοπικών παραγωγών και των αυτόχθονων πληθυσμών απειλείται από την εξάπλωση τω πυρκαγιών.

Ιστορικά, οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο συνδέονται με την αποψίλωση λόγω της επέκτασης της αγροτικής δραστηριότητας και αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί εξαίρεση, όπως επιβεβαιώθηκε και από την αύξηση της αποψίλωσης το περασμένο έτος. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών του Αμαζονίου της Βραζιλίας (IPAM), οι 10 περιοχές με τις περισσότερες πηγές θερμότητας είναι αυτές που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αποψίλωση. Η ξηρασία φέτος κινήθηκε εντός φυσιολογικών ορίων, κατά συνέπεια ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών σε σύγκριση με άλλες χρονιές δε μπορεί να αποδοθεί στις καιρικές συνθήκες.

Η καταπολέμηση αυτών των πυρκαγιών δεν απαιτεί απλώς πόρους. Οι πυρκαγιές στα τροπικά δάση προκαλούνται κατά κύριο λόγο από καταστροφική ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η αποψίλωση για καλλιέργεια και εξορύξεις. Απαιτούνται πολιτικές που θα τερματίζουν τη μεγάλης κλίμακας αποψίλωση του Αμαζονίου.

Καλούμε τις κυβερνήσεις να πάρουν θέση απέναντι σε αυτό το πρόβλημα. Ειδικά σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου της Βραζιλίας, ο οποίος επιρρίπτει την ευθύνη σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, το WWF τις απορρίπτει κατηγορηματικά. Τέτοιες αστήρικτες και παράλογες κατηγορίες έχουν ως στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το πραγματικά τεράστιο πρόβλημα της καταστροφής των Αμαζονίου και του κινδύνου για τη φύση και τους ανθρώπους.

Προκειμένου να αποτραπούν μελλοντικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και σε όλα τα αντίστοιχης οικολογικής αξίας δάση, επείγει η καταπολέμηση των αιτιών της αποψίλωσης σε όλη την έκταση του ευρύτερου οικοσυστήματος και η προώθηση μέτρων προστασίας που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη του δάσους θα αποτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση και απώλεια βλάστησης.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να προωθηθούν βιώσιμοι τρόποι αγροτικής παραγωγής για τους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι είναι πιθανό να προκαλέσουν δασικές πυρκαγιές προκειμένου, λόγω και της αναποτελεσματικής αντιμετώπισής τους, να επεκτείνουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους.

Το WWF είναι αφοσιωμένο στην προστασία της φύσης και θα συνεχίσει να δίνει αγώνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καταστροφική κρίση που πλήττει τον Αμαζόνιο και άλλες πηγές ζωής για τον πλανήτη μας.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr