Eνα ολόκληρο χωριό ξεκληρίζεται κάθε χρόνο στους δρόμους - Ειδήσεις Pancreta

Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, αλλά δυστυχώς είναι ακριβώς έτσι: ο φόρος αίματος που πληρώνουμε οι Ελληνες στην άσφαλτο είναι βαρύς -εκατοντάδες νεκροί κάθε χρόνο: 730 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2017 και 709 το 2018, ενώ ανάλογος ήταν και ο αριθμός όσων τραυματίστηκαν βαριά - 704 το 2017 και 701 πέρσι.

Και μπορεί στην πλειονότητά τους τα θύματα να ήταν άνω των 55 χρόνων (39,9%), ωστόσο τα υπόλοιπα ανήκαν στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, ενώ ακόμη ένα στοιχείο που θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει από τα στατιστικά της Τροχαίας είναι ότι τα τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν συχνότερα τις εργάσιμες ώρες, 9 π.μ. με 5 μ.μ.

Και, όπως μπορεί κάποιος να υποθέσει, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων συμπίπτουν με τις πιο σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, την παραβίαση των STOP και του φωτεινού σηματοδότη, καθώς τα περισσότερα ατυχήματα (38%) συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές, τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση, το αντικανονικό προσπέρασμα και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, για να αναφέρουμε μερικά.

Οδηγικές πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο ζωές και συνιστούν επικίνδυνη και ανεύθυνη, αντικοινωνική συμπεριφορά που δυστυχώς τείνει να είναι ο κανόνας, αφού ετησίως βεβαιώνονται από την Τροχαία σχεδόν μισό εκατομμύριο παραβάσεις, πάνω από 420.000 για την ακρίβεια, με την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας να αποτελεί τη συνηθέστερη παράβαση στις μισές σχεδόν περιπτώσεις αλλά και την παραμέληση χρήσης των μέσων που σώζουν ζωές σε περιπτώσεις ατυχήματος, όπως είναι το κράνος και η ζώνη ασφαλείας, να βρίσκεται υψηλά.

Πέντε περιφέρειες

Φέτος το καλοκαίρι η αύξηση των τροχαίων, με συχνά τραγικά αποτελέσματα, έχει σημάνει συναγερμό στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.: σύμφωνα με δημοσίευμα του «News 247», που κάνει λόγο για «γενοκτονία στον δρόμο», η συχνότητα των τροχαίων σε πέντε περιφέρειες της χώρας οδήγησε τις Αρχές να δώσουν εντολή για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Οι πέντε Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις που καλούνται να εφαρμόσουν τα έκτακτα και πιο αυστηρά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται συχνότεροι έλεγχοι της οδηγικής συμπεριφοράς από συνεργεία για την αποτροπή παραβάσεων και την αποφυγή των ατυχημάτων, είναι αυτές της Κρήτης, του Βορείου Αιγαίου, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Θεσσαλίας και των Ιονίων Νήσων.

Οι πληροφορίες της ενημερωτικής ιστοσελίδας εστιάζουν ακόμη σε μια ενημερωτική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεντρική Μακεδονία με στόχο την καλλιέργεια σωστής οδηγικής κουλτούρας για την πρόληψη των τροχαίων μέσω της ενημέρωσης των οδηγών για τις επικίνδυνες τροχονομικές παραβάσεις και τις συνέπειές τους παράλληλα με εντατικούς τροχονομικούς ελέγχους.

Κανόνες

Προς εμπέδωση των συνεπειών από την πλημμελή τήρηση της σωστής οδηγικής συμπεριφοράς, η ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζει την ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η αγνόηση των υποχρεωτικών προστατευτικών μέσων, όπως η μη χρήση ζώνης ασφαλείας - προστατευτικού κράνους - παιδικού καθίσματος, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η παρεμπόδιση ραμπών ατόμων με αναπηρία αλλά και η χρήση της Λωρίδας Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), έχει συνέπεια την αφαίρεση της άδειας οδήγησης αλλά και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες.

Στην περίπτωση που μέσα σε έξι μήνες υπάρξει υποτροπή, τότε όχι μόνο αφαιρείται η άδεια οδήγησης για διπλάσιο χρονικό διάστημα, αλλά απαιτείται και επανεξέταση του οδηγού προκειμένου να την αποκτήσει ξανά.

Σημειώνεται ότι ο οδηγός κινδυνεύει να χάσει για πάντα την άδεια οδήγησης αν μέσα σε διάστημα πέντε ετών υποπέσει τρεις φορές σε παραβάσεις που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη ή πινακίδας «STOP», το αντικανονικό προσπέρασμα και την επικίνδυνη οδήγηση.

Πένθιμες μαντινάδες για την κατά 47% αύξηση θανάτων σε σχέση με πέρσι

 

Βαμμένος στο αίμα ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης

Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας στην Κρήτη, όπου έχει καταγραφεί αύξηση των θανάτων στην άσφαλτο κατά 47% σε σχέση με πέρσι, απασχόλησε τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου.

Ειδικά στον Βόρειο Οδικό Αξονα το πρώτο επτάμηνο φέτος οι 34 νεκροί από τροχαία έχουν ξεπεράσει το σύνολο των περσινών θανάτων που ήταν 22, με κυριότερους λόγους πρόκλησης των δυστυχημάτων το αλκοόλ, τη μη χρήση ζώνης-κράνους, την υπερβολική ταχύτητα και άλλες παραβιάσεις του ΚΟΚ. Αυτό, βέβαια, που δεν καταγράφεται στις στατιστικές αποτυπώσεις είναι η ιδιαίτερη επικινδυνότητα του γνωστού δρόμου-καρμανιόλα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η εφαρμογή του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου που ήδη έχει ξεκινήσει η Τροχαία Κρήτης και προβλέπει ανάμεσα σε άλλα την εντονότερη αστυνομική παρουσία τα Σαββατοκύριακα, οπότε και σημειώνονται τα περισσότερα τροχαία, αλλά και την ενίσχυση της εκεί αστυνομικής δύναμης, τη μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα, ενημερωτική καμπάνια στα τοπικά μέσα και διαλέξεις για την οδική συμπεριφορά στα σχολεία καθώς και την τοποθέτηση ειδικών διαχωριστικών στα πιο επικίνδυνα σημεία σε συνεννόηση με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στους τελευταίους 1.317 ελέγχους που πραγματοποίησαν στους δρόμους του νησιού 45 συνεργεία, κατέγραψαν: 151 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, 87 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 9 για κατανάλωση αλκοόλ και 333 παραβάσεις διαφόρων ειδών.

Δεν έλειψαν οι διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις διαδικασίες έτσι ώστε το έργο του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν.

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες

Με τόσο τραγική οδηγική συμπεριφορά δεν είναι τυχαίο που στη χώρα μας καταγράφεται το υψηλότερο επίπεδο θανάτων σε τροχαία με μοτοσικλέτες.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2017, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα δυστυχήματα με μοτοσικλέτες, που αντιστοιχούν σε 20 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, αριθμός υπερδιπλάσιος του μέσου όρου της Ε.Ε. όπου συμβαίνουν 8 ανάλογα περιστατικά.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν χώρες όπως η Εσθονία που κατάφερε ή είχε την τύχη να μην έχει ούτε έναν νεκρό από τροχαίο με μοτοσικλέτα.

Βέβαια, στα επιβατικά αυτοκίνητα χρεώνονται σχεδόν οι μισοί θάνατοι από τα τροχαία στους ευρωπαϊκούς δρόμους (47%) και ακολουθούν οι θάνατοι πεζών (21%), μοτοσικλετιστών (15%), ποδηλατιστών (8%) και τα δυστυχήματα που συνέβησαν με άλλου τύπου οδικά μέσα.

Στην κατηγορία των τροχαίων με επιβατικά αυτοκίνητα είναι η Βουλγαρία που κατέχει τη θλιβερή πρωτιά με 64 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (23). Στη Ρουμανία συναντάμε τους περισσότερους θανάτους πεζών σε τροχαία (37 θάνατοι/εκατομμύριο), σε τριπλάσια αναλογία του μέσου ευρωπαϊκού όρου (11/εκατ.), αλλά και τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ποδηλατιστών σε τροχαία (10 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων).

Εκτιμάται ότι οι θάνατοι σε τροχαία στην Ε.Ε. άγγιξαν τους 25.000 ανθρώπους το 2017, αριθμός που αντιστοιχεί σε 50 δυστυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Ιωάννα Σωτήρχου


Πηγή: efsyn.gr