Καλύτερη η εικόνα στην Εύβοια, παραμένει ο συναγερμός - Ειδήσεις Pancreta
Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις βορειοανατολικά του χωριού Πλατανιά ● Στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων η πύρινη λαίλαπα ● Θα καίει για μέρες το μέτωπο σύμφωνα με την Πυροσβεστική

Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας, με το επίκεντρο να είναι, πλέον, η περιοχή βορειοανατολικά του χωριού Πλατανιά. Η φωτιά βρίσκεται σε μια χαράδρα, όμως φθάνει στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων. 

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης παλεύουν με τις αναζωπυρώσεις με στόχο να εμποδίσουν την εξέλιξη του μετώπου και να μην απειληθούν εκ νέου κατοικίες. Η φωτιά έχει μπει σε ένα μέρος του καταφυγίου, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας έχει πέσει στα πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα.

Ενισχυμένες παραμένουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, καθώς από τη νύχτα της Τετάρτης στο σημείο επιχειρούν συνολικά 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα. Από το σύνολο των πυροσβεστών οι 172 είναι πεζοπόρα τμήματα (22 ομάδες).

Επίσης από το πρωί επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα από την δύναμη του ελληνικού στόλου, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Συμμετέχει ακόμα ένα συντονιστικό αεροσκάφος καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ συνδράμουν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του στρατού, 10 υδροφόρες και 8 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και 38 εθελοντές πυροσβέστες με 6 εθελοντικά οχήματα.

Θα καίει για μέρες η φωτιά

Η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, σε σχέση με τις προηγούμενες δύο ημέρες, ενώ το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι βοηθά τις προσπάθειες πυρόσβεσης.

Από την Πυροσβεστική, πάντως, εκτιμούν πως θα χρειαστούν μέρες για να σβήσει η καταστροφική πυρκαγιά που έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, κάνοντας στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Η κακοκαιρία που αναμένεται από τη Βόρεια Ελλάδα είναι το επόμενο κρίσιμο ζήτημα, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να δημιουργηθούν εκ νέου προβλήματα, μιας και η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και δεν ελέγχεται.

Το σημαντικό είναι ότι με τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν δημιουργήσει τα μηχανήματα έργου και τις προσπάθειες κυρίως των πεζοπόρων τμημάτων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά, που τελικά δεν πειράχτηκαν εκτός από τέσσερα αυτοκίνητα που κάηκαν.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr