Την άρση ασυλίας Λοβέρδου, Σαλμά και Φωκά αποφάσισε η Ολομέλεια - Ειδήσεις Pancreta

Υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για το σκάνδαλο της Novartis, του Μάριου Σαλμά για την υπόθεση με τος διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις και του Αριστείδη Φωκά για συκοφαντική δυσφήμιση έπειτα από έγκληση ενός πολίτη για ιδιωτική υπόθεση τάχθηκε σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής.

Σε σύνολο 214 βουλευτών, την άρση για τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησαν 213 βουλευτές (ένας ψήφισε κατά), την άρση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας 209 (τέσσερα «κατά» κι ένα «παρών»). Οι δύο άνδρες ζήτησαν νωρίτερα από το Σώμα να ψηφίσει την άρση ώστε οι υποθέσεις που τους αφορούν να εξεταστούν από την Δικαιοσύνη και να αποκαλυφθούν οι «σκευωρίες» σε βάρος τους.

Η σημερινή απόφαση του κοινοβουλίου έρχεται μετά την κατά πλειοψηφία εισήγηση της Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για άρση της ασυλίας των τριών βουλευτών.

Στήριξη Γεννηματά σε Λοβέρδο

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε «ανυπόστατες» και «χωρίς κανένα στοιχείο» τις κατηγορίες» σε βάρος του κ. Λοβέρδου στηρίζοντας τον πρώην υπουργό.

Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την πεποίθησή της «ότι η αλήθεια θα λάμψει στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη» και υποστήριξε ότι ο βουλευτής του κόμματός της «έχει δώσει αποστομωτικές απαντήσεις».

Επανέλαβε τη θέση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. «για διαφάνεια παντού» και για τους πάντες και κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους ισχυρισμούς ότι ο κεντροαριστερός φορέας επιδιώκει να ισχύσει η παραγραφή, βάσει του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Η ίδια υπογράμμισε ότι «για μας δεν υπάρχει θέμα παραγραφής γιατί δεν υπάρχει κανένα αδίκημα. Ψηφίζουμε την άρση της ασυλίας γιατί θέλουμε να παραδώσουμε στη χλεύη τη σκευωρία. 

»Εσείς αντίθετα κρύβεστε και επιχειρείτε να κρύψετε τις παράνομες πράξεις των υπουργών σας. Και μάλιστα με την επίκληση του άρθρου 86 του Συντάγματος. Δηλαδή, αυτό για το οποίο εσείς δήθεν καταγγέλλετε τους άλλους. Αυτό χαρακτηρίζεται μόνο ως υποκρισία και χαρακτηρίζει και σας. 

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση είπε το εξής: «Ρωτάμε: Είναι ο κ. Καμμένος συκοφάντης ή ο κ. Κοτζιάς ενεπλάκη σε χρηματισμό για τις Πρέσπες; Τι από τα δύο ισχύει; Ρωτάμε: Υπέκλεψε παρανόμως ναι ή όχι, ο κ. Πολλάκης συνομιλία με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος; Απαντήστε ευθέως και ενώπιον του ελληνικού λαού. Αφήστε πια την υποκρισία».

Και πρόσθεσε ότι «σε αντίθεση με πολλά σημαίνοντα και λαλίστατα στελέχη, υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που τη μία μέρα βρυχώνται για την κατάργηση των προνομίων του πολιτικού συστήματος και την άλλη κλαίνε πίσω από την ποδιά της ασυλίας τους. Το κάνατε όπως ο Ζήκος "με κρατάς; κράτα με, κράτα με". Και την ίδια ώρα κρύβεστε πίσω από το άρθρο 86. Να σας πω κ. Τσίπρα που διαφέρουμε. Εμείς λέμε και το εννοούμε: Όλα στο φως».

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου ότι έχει στόχο να συνεχίζεται η συζήτηση μέχρι τις εκλογές, καθώς αντίπαλός της είναι το Κίνημα Αλλαγής. «Φοβάστε. Νοιώθετε την ανάσα μας», τόνισε η κ. Γεννηματά, παρομοιάζοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης με το «βρώμικο '89».

«Δεν φοβόμαστε. Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν σιωπούμε. Σε μια εποχή γενικευμένου ψέματος, το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική. Και τώρα, όπως και τότε, το βρώμικο '89, η αλήθεια θα λάμψει. Στην κάλπη με την ψήφο του ελληνικού λαού», ανέφερε.

Η κ. Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη για τα πρωτοσέλιδα της «Αυγής» το 2016, μετά το αμετάκλητο βούλευμα αθώωσης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, αλλά και για την «υπόθεση Πυθίας». «Είναι υποκριτικό να δίνεται συγχωροχάρτι και να μοιράζεται κατηγορητήρια. Είναι προκλητικό να κλείνετε τα μάτια στις ευθύνες της Δεξιάς», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, απευθυνόμενη στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Απορρίπτει τα περί σκευωρίας ο Παρασκευόπουλος 

Λόγος κατά της Δικαιοσύνης είναι ο λόγος περί σκευωρίας που ακούστηκε σήμερα με έμφαση, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έκανε επίσης λόγο για «πρωτοφανή επίθεση» κατά της Δικαιοσύνης υπογραμμίζοντας ότι «Δεν είχαμε ποτέ ξανά τέτοια επίθεση ότι σκευωρεί η Δικαιοσύνη».

«Κι εμείς δεν παριστάνουμε καν τους αρχάγγελους της καθάρσης. Είμαστε εδώ με τον ρόλο που μας ανέθεσε η Δημοκρατία, ταπεινά πιόνια της Δημοκρατίας, και αυτόν τον ρόλο θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους. Δεν διεκδικούμε δάφνες γι αυτό. Καθήκον μας είναι και θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Σχολιάζοντας τις ομιλίες στην Ολομέλεια, υποστήριξε ότι «διαστρεβλώθηκαν τελείως τα νομικά» και εξήγησε ότι σήμερα συζητήθηκαν δύο θέματα: αν υπήρξε ένα φαινόμενο σκανδάλου και διαφθοράς και εάν κάποιοι ενέχονται. «Το σκάνδαλο είναι ότι παρά το γεγονός ότι είμαστε σε μείωση από το 2010 και μετά έγινε μια προσπάθεια ορισμένα φάρμακα ορισμένης εταιρείας να εξαιρούνται από τις μειώσεις» είπε.

Εξάλλου, διευκρίνισε ότι η Βουλή έστειλε την υπόθεση της Νοβάρτις στην Δικαιοσύνη για ότι κρίθηκε ότι δεν αποτελεί ύλη της Βουλής και η Δικαιοσύνη, ερευνώντας την υπόθεση, έφτασε σε στάδιο προκαταρκτικής διερεύνησης και έστειλε την υπόθεση πίσω στην Βουλή προκειμένου να γίνει άρση ασυλίας των βουλευτών και να προχωρήσει στη συνέχεια η διαδικασία δίωξης.

«Η διαδικασία στην οποία μετέχουμε η οποία προϋποθέτει διερεύνηση ουσίας το μόνο που κρίνουμε είναι εάν οι φάκελοι που ήρθαν σε μας αφορούν την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων ή αν η άσκηση έφτασε εδώ λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Το αν κάποιος φταίει ή όχι δεν είναι της παρούσης να διερευνηθεί» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr