Ενοχή στελεχών του ΟΤΕ και απαλλαγή Τσουκάτου ζητά ο εισαγγελέας - Ειδήσεις Pancreta

Την ενοχή 11 πρώην στελεχών του ΟΤΕ, αλλά την αθώωση του πρώην προέδρου του οργανισμού, Νίκου Μανασή όπως και του πρώην ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Τσουκάτου, πρότεινε σήμερα η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου δικάζεται η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Η εισαγγελέας πρότεινε επίσης ενοχή για 15 πρώην στελέχη της ελληνικής και της γερμανικής Siemens και τα 2 παρένθετα πρόσωπα που χρησιμοποίησε ο Χριστοφοράκος, 3 από την γερμανική και ελληνική PriceWaterhouse Coopers. 

Αντίθετα πρότεινε αθώωση, μεταξύ άλλων, του πρώην προέδρου της γερμανικής εταιρείας Καρλ Φρίντριχ Έντουραντ Πίρερ και των παρένθετων προσώπων που σχετίζονται με το 1 εκατομμύριο μάρκα.

Μεταξύ των 11 για τους οποίους προτείνει ενοχή, βρίσκεται το αποκαλούμενο «τραπεζικό δίδυμο» των Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και Φάνη Λυγινού. Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους για για άμεση συνεργεία σε δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος. 

Το ίδιο πρότεινε και για την σύζυγο του Χρήστου Καραβέλα, Μάρθα για την οποία υποστήριξε ότι πρέπει να καταδικαστεί για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα, ζητώντας τη μεταβολή της κατηγορίας επί το χείρον. «Αποδείχθηκε ότι γνώριζε για τον ρόλο του συζύγου της, από το ότι ήταν συνιδρύτρια και συνδιαχειρίστρια της off shore εταιρίας, η οποία, βάσει εγγράφων, αποδείχθηκε ότι δέχθηκε εμβάσματα από τη Siemens», ανέφερε.

Ανάμεσα στα πρώην στελέχη που πρότεινε ενοχή είναι ο Γιώργος Σκαρπέλης, ο οποίος φέρεται να έλαβε παράνομες πληρωμές ύψους 7, 5 εκ μάρκων.  

Για τον πρώην πρόεδρο του ΟΤΕ, πρότεινε την αθώωσή του για την κατηγορία της δωροληψίας, καθώς, σύμφωνα με την εισαγγελέα, ήταν ο μοναδικός που προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προάσπιση συμφερόντων του ΟΤΕ και προσπάθησε να ενεργοποιήσει τις ρήτρες.

Νωρίτερα, είχε προτείνει την αθώωση του Θεόδωρου Τσουκάτου, για το ένα εκατομμύριο μάρκα που είχε λάβει το 1999 από τη Siemens.

Κατά την εισαγγελέα, ο Θ.Τσουκάτος έλαβε το χρηματικό ποσό από λογαριασμό κεντρικού στελέχους της μητρικής Siemens ωστόσο, δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι το ποσό αυτό δόθηκε πράγματι ως χορηγία στο κόμμα, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο κατηγορούμενος.

Οι ταμίες του κόμματος, είπε η εισαγγελέας, που ήρθαν οψίμως στο δικαστήριο να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό Τσουκάτου, δεν γίνονται πιστευτοί και ελέγχονται από την εισαγγελία για ψευδορκία.

Μεγαλύτερη των 69 εκατ. ευρώ η ζημία του ΟΤΕ

Η κ. Ελένη Σκεπαρνιά εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΟΤΕ κατέβαλε σημαντικά υψηλότερο τίμημα για τη σύμβαση 8002/97 που αφορούσε στην ψηφιοποίηση του Οργανισμού από τη Siemens, εξαιτίας των δωροδοκιών αλλά και λόγω των εξ αρχής αυξημένων τιμών οι οποίες δεν μειώθηκαν παρά την παλαίωση και την αχρηστία των υλικών, όπως συνέβαινε σε άλλες χώρες,

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ζημία του ΟΤΕ μεγαλύτερη των 69 εκατ. ευρώ, που διατέθηκαν σε «δώρα».

Αφού ανέφερε ότι η επιλογή της Siemens για το έργο της ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ ήταν αναγκαία επιλογή, τεχνικά και οικονομικά ορθή, καθώς ο οργανισμός είχε τεχνολογική εξάρτηση από τη γερμανική εταιρία λόγω προγενέστερων συμβάσεων, τόνισε ότι τελικά, εξαιτίας παραλείψεων στελεχών του να διαπραγματευθούν και να επιβλέπουν την εκτέλεση της σύμβασης 8002, καταβλήθηκε πολύ υψηλότερο τίμημα από εκείνο που θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί.

Χαρακτηριστικά όπως ανέφερε, το αρχικό κόστος, από 158 δισ. δραχμές, εκτινάχθηκε στα 236 δισ. δραχμές εξαιτίας ενεργειών των στελεχών του Οργανισμού που λειτούργησαν επ' ωφελεία της Siemens

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, μία αναγκαία και επωφελής για την πορεία του ΟΤΕ επιλογή, οδηγήθηκε εξαιτίας παραλείψεων των στελεχών του, σε βλάβη του οργανισμού. Όπως ανέφερε, τα στελέχη του ΟΤΕ δεν διαπραγματεύτηκαν τις τιμές του υλικού που αγόρασαν, το οποίο, όταν υπογράφηκε η επίδικη σύμβαση το 1997, θεωρούνταν πλέον «ώριμο τεχνολογικά» και επομένως έπρεπε να έχει μειωμένο κόστος. Αντ’ αυτού, οι αρμόδιοι του ΟΤΕ συμφώνησαν ώστε η τιμή των υλικών να είναι σε συνάρτηση με προηγούμενες συμβάσεις του οργανισμού από το 1992, όταν οι τιμές ήταν κατά πολύ υψηλότερες στην αγορά, καθώς τα επίμαχα υλικά ήταν τότε προϊόντα αιχμής.   

«Εγκρίνονταν ομόφωνα οι κοστολογικές εκθέσεις χωρίς καμία έρευνα συγκριτική με τις αγορές αλλά και την ίδια την Siemens. Δεν εκμεταλλεύτηκαν καν το πλεονέκτημα της μεγάλης ποσότητας υλικού που αγόραζαν, ώστε να πετύχουν μείωση της τιμής. Δεν μερίμνησαν για την εφαρμογή των ρητρών» ανέφερε η κυρία Σκεπαρνιά.

Ανέφερε επίσης, ότι ακόμη και η ρήτρα του «προνομιακού πελάτη» που υπέγραψε ο ΟΤΕ, υπογράφηκε με την ελληνική Siemens και έμεινε σχεδόν ανεφάρμοστη εξαρχής, αφού το ελληνικό τμήμα του κολοσσού «δεν είχε άλλους πελάτες εκτός Ελλάδας» ώστε να εξασφαλίζει ευνοϊκότερη τιμολόγηση. 

Η εισαγγελέας τόνισε ότι μετά την υπογραφή της σύμβασης 8002, η γερμανική εταιρία άρχισε τον χρηματισμό και μεσαίων στελεχών του ΟΤΕ, «ώστε να μην διατυπώνουν καμία αντίρρηση και κανέναν έλεγχο».

Η εισαγγελέας επίσης, αναφέρθηκε στις αλλεπάλληλες επαφές που είχε ο Χριστοφοράκος με ηγετικά στελέχη του ΟΤΕ, με τον Τσουκάτο και τον Μαντέλη, ακριβώς πριν την υπογραφή της σύμβασης. Αναφέρθηκε μάλιστα στην παραίτηση του τότε υπουργού Μεταφορών Χάρη Καστανίδη, τον Αύγουστο του 1997, ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά ότι «ορισμένοι αντιλαμβάνονται την παρουσία μου ως εμπόδιο στα σχέδια τους». Όπως τόνισε η εισαγγελέας, «ο κ. Καστανίδης αντικαταστάθηκε αμέσως από τον Τάσο Μαντέλη, που από το 1987 ως πρόεδρος του ΟΤΕ είχε συνάψει συμβάσεις με την Siemens».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr