Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης οι μαθητικές καταλήψεις - Ειδήσεις Pancreta

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχουν περάσει οι εθνικιστικές κινητοποιήσεις στα σχολεία λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και οι αντιδράσεις μαθητών κατά αυτών. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας αντιφασιστικό συλλαλητήριο, με τους μαθητές να τονίζουν πως δεν παραδίδουν τα σχολεία στους εθνικιστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει ξεκάθαρα θέση για τη σύμπλευση της ΔΑΚΕ με την ακροδεξιά ρητορική, αλλά και για τις «μισαλλόδοξες και διχαστικές δηλώσεις των κ. Γεωργιάδη-Βορίδη», με τη ΝΔ να απαντά πως οι μαθητές έχουν ο δικαίωμα να επιλέγουν το πώς αντιδρούν. Το ΚΚΕ καταγγέλλει παρέμβαση της Χρυσής Αυγής, ενώ το Κίνημα Αλλαγής ζητά από τους μαθητές να μείνουν μακριά από τον διχασμό. Το Ποτάμι υποστηρίζει πως τάσσεται κατά των μπαχαλάκηδων, ανεξαρτήτου χρώματος.

Οι εθνικιστικές κινητοποιήσεις στα σχολεία κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις, έχουν έρθει στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής. Το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας αντιφασιστική κινητοποίηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών με συνθήματα όπως «η νεολαία στην πρώτη γραμμή κόντρα στον φασισμό και στον εθνικιστή» και «κάθε ψήφος στη Χρυσή Αυγή γίνεται μαχαίρι στα χέρια των ναζί».

Την ίδια στιγμή στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνταν
μαθητικό συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, κουκουλοφόροι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση  κινήθηκαν προς την οδό Εγνατία και εκεί ξεκίνησαν να πετούν πέτρες και μπουκάλια στο κτίριο όπου στεγάζεται η κατάληψη 111, με τα ΜΑΤ να προχωρούν σε τέσσερις προσαγωγές.

 

Ξεκάθαρη θέση από ΝΔ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ


Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τις τοποθετήσεις των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, που στάθηκαν στο πλευρό των εθνικιστικών κινητοποιήσεων, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και για το ακροδεξιό ύφος της ανακοίνωσης της ΔΑΚΕ (συνδικαλιστική παράταξη καθηγητών της ΝΔ) και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει να κρύβεται και να πάρει θέση.

«Η ΝΔ αναγκάστηκε να διαχωρίσει τη θέση της από τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις στα σχολεία. Όμως, οι ακραίες, μισαλλόδοξες και διχαστικές δηλώσεις των κ. Γεωργιάδη-Βορίδη, τις οποίες επανέλαβαν και σήμερα, αλλά και οι ακροδεξιές ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών, δεν αντιμετωπίζονται μέσω ανώνυμων πηγών και διαρροών. Θα πρέπει να καταδικαστούν επίσημα και έμπρακτα.

Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ψηφοθηρεί και να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση για την διείσδυση νεοναζιστών στα σχολεία, ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη Δημοκρατία και το Πολίτευμα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να σιωπά επιδεικτικά, και να κρύβεται, εδώ και τόσες μέρες.

Αν η αξιωματική αντιπολίτευση εννοεί αυτά που γράφει, περί «ανοιχτών μυαλών», τότε οφείλει να οριοθετηθεί άμεσα και ξεκάθαρα απέναντι στη μισαλλοδοξία, κι όχι τα στελέχη της να φλερτάρουν καθημερινά με την πατριδοκαπηλία και την ακροδεξιά ρητορική.

Οι προσπάθειες της Χρυσής Αυγής να δηλητηριάσει τους μαθητές απομονώνονται στα σχολεία από το μαθητικό κίνημα, το οποίο αγωνίζεται διαχρονικά για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας».

 

Με ρητορική για ανοικτά σχολεία απαντά η ΝΔ


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, πηγές της Νέας Δημοκρατίας, απέφυγαν να απαντήσουν στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ και αρκέστηκαν να αναφέρουν πως η σταθερή γραμμή του κόμματος είναι πως πρέπει να παραμένουν ανοικτά τα σχολεία και τα φροντιστήρια, ενώ τονίζουν ότι οι μαθητές έχουν κάθε δικαίωμα να επιλέγουν τον τρόπο αντίδρασης τους.

«Είναι προφανές ότι οι μαθητές λαμβάνουν ερεθίσματα και έχουν κάθε δυνατότητα να επιλέγουν πώς να αντιδράσουν. Όμως, η Ν.Δ. είναι εναντίον των καταλήψεων. Δεν θέλει κλειστά σχολεία και ανοιχτά φροντιστήρια. Και προφανώς αυτό δεν αλλάζει καθόλου το γεγονός ότι είναι απολύτως εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι σαφές ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία ούτε στην παρούσα Βουλή, ούτε στην επόμενη Βουλή. Και ο καθένας μπορεί να κινητοποιηθεί όπως νομίζει, αλλά όχι με κλειστά σχολεία. Θέλουμε ανοιχτά σχολεία και ανοιχτά μυαλά».

 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» ότι το μπαράζ καταλήψεων σε σχολεία της χώρας, κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχει σχέση με το μαθητικό κίνημα και κατήγγειλε ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται πίσω από αυτές. «Το μπαράζ καταλήψεων προκλήθηκε από το διαδίκτυο και όχι από το μαθητικό κίνημα. Υπάρχει παρέμβαση της Χρυσής Αυγής και χρειάζεται απάντηση με αποφασιστικό τρόπο. Και στη Βουλή υπήρξαν αντίστοιχες παρεμβάσεις της Χρυσής Αυγής».

Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, ισχυρίστηκε ότι οι μαθητές δεν θα πρέπει να διχάζονται, καθώς τα σχολεία είναι χώρος εκπαίδευσης και όχι μισαλλοδοξίας. «Τα σχολεία είναι για εμάς ένας χώρος εκπαίδευσης και όχι ένας χώρος μισαλλοδοξίας. Οι μαθητές πρέπει να μείνουν μακριά από έναν διχασμό που δεν είναι δικός τους και δεν τους αξίζει. Άλλωστε αυτή η γενιά είναι η ελπίδα του σήμερα και του αύριο της πατρίδας μας».

Τέλος, το Ποτάμι, κάνοντας έμμεση αναφορά στη θεωρία των δύο άκρων, τονίζει πως οι καταλήψεις στα σχολεία πρέπει να σταματήσουν και να μείνουν μακριά οι μαύροι και οι κόκκινοι μπαχαλάκηδες. «Οι πολιτικές καταλήψεις στα σχολεία πρέπει επιτέλους να σταματήσουν. Είμαστε αντίθετοι στο καπέλωμα των μαθητών. Και χθες και σήμερα και αύριο. Δεν θέλουμε να παράγουμε ούτε μαύρους, ούτε κόκκινους, ούτε μαυροκόκκινους μπαχαλάκηδες».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr