Δημοπρατείται το έργο του ΒΟΑΚ - Ειδήσεις Pancreta

Το πιο σημαντικό βήμα για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης γίνεται σήμερα, με τη διπλή δημοπράτηση του έργου, που έχει προγραμματιστεί από το Υπουργείο Υποδομών.

Πρόκειται για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος, που θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης, με το κόστος να εκτιμάται ότι ξεπερνάει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, και το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, προϋπολογισμού 250.000.000 ευρώ, που θα κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο έργο, είναι το πρώτο έργο κατασκευής οδικού άξονα με ΣΔΙΤ, το οποίο προβλέπει, επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τις λεγόμενες «πληρωμές διαθεσιμότητας», δηλαδή ο ανάδοχος και διαχειριστής του έργου θα λαμβάνει «ενοίκιο» από το δημόσιο, όταν καλύπτει συγκεκριμένες απαιτήσεις και προδιαγραφές ποιότητας κατά τη λειτουργία του οδικού άξονα.

Δρόμος Ηράκλειο- Μεσαρά

Αυτοψία στον υπό κατασκευή δρόμο Ηράκλειο- Μεσαρά έκαναν χθες στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, με επικεφαλής τον διευθυντή συγκοινωνιακών υποδομών και μεταφορών του Υπουργείου, Γιάννη Καρνέση. Η μεγάλη δυσκολία του έργου που προκάλεσε και την κάθοδο του κλιμακίου από την Αθήνα, είναι η ολοκλήρωση της εκσκαφής στο νότιο στόμιο της σήραγγας της Αγίας Βαρβάρας και οι περιορισμένης έκτασης κατολισθήσεις στα πρανή των δρόμων στο ύψος του οικισμού Απομαρμά, για τις οποίες υπήρξαν σαφείς διαβεβαιώσεις ότι αποκαθίστανται. Ο κ. Καρνέσης επισκέφθηκε επίσης και το οδικό έργο Γούρνες – Χερσόνησος για το οποίο, όπως τόνισε , οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά, χωρίς προβλήματα, καθώς το θέμα που είχε προκύψει με την αρχαιολογική υπηρεσία ξεπεράστηκε.

Κ. Βασιλάκης

Πηγή


Πηγή: pancreta