Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το αεροδρόμιο Τυμπακίου - Ειδήσεις Pancreta

  Η είσοδος της αεροπορικής βάσης Τυμπακίου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Κρήτη για την ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τυμπάκι, καθώς και η Ένωση Γονέων & Μαθητών του Δήμου Φαιστού, εξέφρασε την αντίθεσή της στην ενεργοποίηση του αεροδρομίου, είτε από τον FRONTEX, είτε από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Εκδήλωση για το θέμα πραγματοποίησε η Ομάδα Γυναικών Μοιρών.

Στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων & Μαθητών του Δήμου Φαιστού, αναφέρεται ότι η ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τυμπάκι δημιουργεί ανασφάλεια και δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.

Επιπλέον η Ένωση τονίζει ότι η ενεργοποίηση του αεροδρομίου στο Τυμπάκι, είτε από την FRONTEX, είτε από το ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ενώ υπογραμμίζεται ότι με αυτήν την εξέλιξη, η χώρα μπλέκεται ολοένα και περισσότερο στους ανταγωνισμούς της περιοχής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τυμπάκι, είτε από την ΕΕ είτε από ΝΑΤΟ, μόνο ανασφάλεια μας δημιουργεί. Επιπλέον,  δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής μας. Αντίθετα, θα είναι τεράστια η ζημιά για τον λαό της περιοχής και τη νεολαία, για τους μικρούς αγρότες.

Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για την «ανάπτυξη» της περιοχής, ας σκέπτονταν την αξιοποίηση του αεροδρομίου στο Τυμπάκι για μεταφορά ευπαθών αγροτικών προϊόντων, τον δρόμο Μεσαρά- Ηράκλειο, τις υποστελεχωμένες δομές υγείας, τα προβλήματα στην εκπαίδευση και τόσα άλλα. Την «ανάπτυξή» τους  την πληρώνουμε με  τους κομμένους μισθούς και συντάξεις και τους δυσβάσταχτους φόρους, ας μην την πληρώσουμε και με την πολεμική  στοχοποίηση της περιοχής μας με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τυμπάκι, (FRONTEX ή ΝΑΤΟ), δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή  για τις οποίες ως Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας. Η όξυνση των ανταγωνισμών μόνο δεινά μπορεί να φέρει στους λαούς με φτώχεια, δυστυχία, πολέμους, σκοτωμούς και προσφυγιά. Αυτό δείχνει η ιστορική εμπειρία. Σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς η χώρα μπλέκεται ολοένα και περισσότερο για τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Τη στιγμή που στα σχολεία υπάρχουν μια σειρά σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, σε υποδομές, σε υλικά, που η λαϊκή οικογένεια πληρώνει «χρυσάφι» τη μόρφωση των παιδιών της, η χώρα μας, με βάση και την έκθεση του ΝΑΤΟ για το 2017, βρίσκεται στη 2η θέση ανάμεσα στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, δίνοντας το 2,36% του ΑΕΠ της - πάνω από 4 δισ. ευρώ - για τις ανάγκες του, διατηρώντας 14 στρατιωτικές αποστολές σε όλο τον κόσμο και συμφωνώντας σε όλες τις αντιδραστικές και επικίνδυνες για τους λαούς αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. 

Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να καταδικάσουν την ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τυμπάκι είτε από τον FRONTEX είτε από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

aerodromio-tympaki Αεροφωτογραφία του αεροδρομίου Τυμπακίου |
 

Εκδήλωση στο Τυμπάκι για το αεροδρόμιο

Εκδήλωση πραγματοποίησε την Κυριακή στην Πλατεία Τυμπάκιου η Ομάδα Γυναικών Μοιρών (μέλος της ΟΓΕ) και η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ηρακλέιου (μέλος της ΕΕΔΥΕ), σχετικά με την ενεργοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Τυμπάκι από τον FRONTEX.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της, η FRONTEX είναι μηχανισμός καταστολής μεταναστών της ΕΕ στα σύνορα και δεν διασφαλίζει τη διάσωση των προσφύγων και μεταναστών.

Είναι ένα στρατιωτικό – αστυνομικό σώμα με σκοπό τον συντονισμό των επιχειρήσεων στα σύνορα των κρατών – μελών της ΕΕ· δεν σχετίζεται με την άμυνα της χώρας.

Πρόκειται για κατασταλτικό σώμα παρεμπόδισης εισόδου στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο μεταναστών και προσφύγων.

Συγχρόνως, είναι ένας μηχανισμός ευρύτερης παρέμβασης ενάντια στους λαούς της ΕΕ και των άλλων χωρών. Αποδεικνύεται και στην πράξη πως το Τυμπάκι μπορεί να «αξιοποιηθεί» όχι μόνο από τον Frontex και την ΕΕ, αλλά και από το  ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, με μέσα πιστοποιημένα για πόλεμο και με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό.

Κανείς δε μπορεί να αποκλείσει τη δημιουργία νέας, μεγάλης αμερικανικής στρατιωτικής – αεροπορικής βάσης για να λειτουργήσει ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε όλη την περιοχή, ορμητήριο θανάτου, στα πλαίσια της  αναβάθμισης των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων σε όλη την Ελλάδα, και της αδυναμίας επέκτασης της βάσης της Σούδας.

Πηγή


Πηγή: pancreta