ΑΠΟΣΕΛΕΜΗΣ: Νερό για τέσσερις ημέρες στο δίκτυο της πόλης - Ειδήσεις Pancreta

Για ένα τετραήμερο θα ανατροφοδοτηθεί με νερό από το φράγμα Αποσελέμη το Ηράκλειο στο πλαίσιο της εκ περιτροπής τροφοδοσίας που έχει συμφωνηθεί με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης.
Συγκεκριμένα από τις 24 έως τις 28 Σεπτεμβρίου θα τρέξει ξανά νερό από το φράγμα Αποσελέμη στο δίκτυο της πόλης που θα δεχτεί 200 κυβικά νερού την ώρα, ενώ την ίδια στιγμή στον Άγιο Νικόλαο θα πάρουν 150 κυβικά και στη Χερσόνησο 150 κυβικά.

Όπως είναι γνωστό από τις αρχές του μήνα έχει σταματήσει η σταθερή τροφοδοσία της πόλης με νερό από το φράγμα το οποίο κυριολεκτικά έχει πιάσει πάτο. Στους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού, και συγκεκριμένα το δίμηνο Ιούλιος Αύγουστος, ο Ο.Α.Κ. τροφοδοτούσε τη ΔΕΥΑΗ με 200 m3 την ώρα.

Παράλληλα προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για την τοποθέτηση των σωλήνων μέσα στον αγωγό της σήραγγας Οροπεδίου, το οποίο θα μεταφέρει το νερό του Χώνου στο φράγμα Αποσελέμη. «Μια βροχή θα μας σώσει» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο διευθύνονων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Φώτης Καζάσης, ο οποίος τονίζει ότι γίνεται όλη η αναγκαία προετοιμασία για να αξιοποιηθούν όσο το δυνατό μεγαλύτερες ποσότητες νερού στο φράγμα.

Ο ίδιος σημειώνει ότι μέσα στο τελευταίο διήμερο που σημειώθηκαν βροχοπτώσεις, μέσα στο φράγμα μπήκαν  50 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού από τους χειμάρρους που υπάρχουν στο φράγμα. Ασφαλώς δεν πρόκειται για μια μεγάλη ποσότητα αλλά σίγουρα είναι μια καλή αρχή που μας κάνει να ελπίζουμε μια ακόμα καλύτερη εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί ο κ. Καζάσης, θα κάνουμε προγραμματισμό μέσα στο επόμενο διάστημα αξιολογώντας τα δεδομένα που υπάρχουν τόσο σε σχέση με τη διαχείριση του νερού όσο και σε σχέση με την κοστολόγηση του.  Όπως έχει γράψει η «Π», από την επόμενη χρονιά με βάση την απόφαση του ΟΑΚ η τιμή του νερού από το φράγμα Αποσελέμη θα ανέβει στα  19 λεπτά το κυβικό μέτρο. Με τη σημερινή κατάσταση, το Ηράκλειο πλήρωνε 17 λεπτά  το κυβικό, η Χερσόνησος 16 λεπτά και ο Άγιος Νικόλαος 19 λεπτά

Στο μεταξύ κακοπληρωτής εξακολουθεί να παραμένει η ΔΕΥΑΗ, αφού  παρά το γεγονός ότι είχε ρητά δεσμευτεί να εξοφλήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντι στον ΟΑΚ, δεν τήρησε τον διακανονισμό χρέους που είχε συμφωνήσει. Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΥΑ Ηρακλείου είναι  «πρωταθλητής» στις απλήρωτες οφειλές αφού χρωστά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τιμολογημένα στον Οργανισμό, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει πληρώσει.

Το γεγονός αυτό φέρνει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση τη δημοτική επιχείρηση απέναντι στον ΟΑΚ, με δεδομένη μάλιστα και την ξεκάθαρη παρέμβαση των εργαζομένων στον Οργανισμό, που τονίζουν ότι η αποπληρωμή της οφειλής της ΔΕΥΑΗ είναι απολύτως αναγκαία για να καλυφθεί η μισθοδοσία τους.

Πηγή


Πηγή: pancreta