ΥΠΠΟ: Κανένα μνημείο στο Υπερταμείο - Ψήφισμα του Δήμου Χανίων - Ειδήσεις Pancreta

Το θέμα της ένταξης στο Υπερταμείο των 197 ακινήτων του Δήμου Χανίων, συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξεως στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Το σώμα κατέληξε σε ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος αφού παραλάβει τη λίστα με τα ακίνητα, θα εντοπίσει ποια από αυτά παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον Δήμο και θα ζητήσει την εξαίρεσή τους.

Το θέμα συζητήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα εκτός ημερησίας διατάξεως ενώ υπέρ της διεκδίκησης τάχθηκαν σχεδόν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας.

Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας εισηγήθηκε ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται ότι ο Δήμος, αφού παραλάβει τη σχετική λίστα όπου θα αναγράφονται όλα τα ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο Υπερταμείο, θα εντοπίσει ποια από αυτά έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο Χανίων, ποια είναι διεκδικούμενα και ποια παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Δήμο και θα ζητήσει την εξαίρεσή τους.

Ο δήμαρχος Χανίων θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται στη λίστα της ΕΤΑΔ ενώ για το ζήτημα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου τονίστηκε ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και δεν προβλέπεται εμπλοκή.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης εκφράστηκαν σειρά ερωτημάτων προς τον δήμαρχο Χανίων, καθώς και αντιδράσεις για την αργοπορία της δημοτικής αρχής να καλέσει το εν λόγω συμβούλιο, παρ'όλα αυτά σχεδόν όλες οι παρατάξεις υπέγραψαν το ψήφισμα, καθώς μετά από μακρά συζήτηση το ψήφισμα του δημάρχους έγινε δεκτό με ευρεία πλειοψηφία, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις.

Το ψήφισμα

Ο Δήμος Χανίων διεκδικεί σημαντικό αριθμό ακινήτων που πρόσφατα πέρασαν στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και βρίσκονται εντός των διοικητικών του ορίων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα οι υπηρεσίες του Δήμου, θα προσκομίσουν ευκρινή λίστα με τα ακίνητα αυτά, σύμφωνα με την εντολή που ήδη έχουν λάβει και το Δ.Σ. Χανίων θα επιλέξει ποια από αυτά τα ακίνητα ενδιαφέρουν τον Δήμο, ώστε να ξεκινήσει άμεσα την διαδικασία διεκδίκησής της εξαίρεσής τους.

Στον κατάλογο αυτό συμπεριλαμβάνονται σημαντικά ακίνητα, ορισμένα εκ των οποίων είτε έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο όπως το παλιό Τελωνείο, ακίνητα διεκδικούμενα όπως το πρώην πολεμικό μουσείο, αλλά και άλλα ακίνητα που ενδεχομένως παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το Δήμο μας ή άλλους Δημόσιους φορείς.

Μεταξύ των ακινήτων αυτών βρίσκονται ακίνητα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας όπως τα Νεώρια, αλλά και πολλά ακίνητα απαραίτητα στην ζωή της τοπικής μας κοινωνίας που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια, ενώ άλλα που προγραμματίζουμε να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της κοινωνίας μας.

Δεν θα επιτρέψουμε οποιεσδήποτε λύσεις εκμετάλλευσής τους, πλην αυτών που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας των Χανίων.

Υπουργείο Πολιτισμού: Καμία παραχώρηση ακινήτου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Καμία παραχώρηση ακινήτου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δεν γίνεται στην ΕΤΑΔ, αναφέρει ρητά σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τα όσα έχουν δει το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου:

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πηγή


Πηγή: pancreta