"Βόμβα" στην τουρκική οικονομία: Χρεοκόπησε η Turk Telekom! - Ειδήσεις Pancreta

Θρυαλλίδα αρνητικών εξελίξεων στην τουρκική οικονομία αναμένεται να αποτελέσει η χρεοκοπία του τουρκικού κολοσσού της τηλεφωνίας Turk Telekom, με φόντο τη διαμάχη Τραμπ- Ερντογάν

Ο αντίστοιχος ΟΤΕ της γειτονικής χώρας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η τουρκική οικονομία και την κατρακύλα της τουρκικής λίρας.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, η τουρκική εταιρεία αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνεια προς τις τράπεζες και πλέον η λύση βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι εισπράττει σε τουρκικές λίρες και πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της. Το ποσό των δανείων της αγγίζει τα 4,7 δισ. δολάρια.

Η είδηση της χρεοκοπίας μίας τόσο μεγάλης και ιστορικής εταιρείας προκάλεσε πανικό σε μία μεγάλη λίστα εταιρειών- κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα- οι οποίες ακολουθούν την ίδια τακτική με την Turk Telekom, καθώς εισπράττουν σε τουρκική λίρα και αποπληρώνουν σε δολάρια ή ευρώ τα δάνειά τους.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί σε ποσοστό 70%. Μόνο την Πέμπτη, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας άγγιξε το 4,5%.

Ερντογάν

Κι ενώ η κόντρα μεταξύ Τουρκία και ΗΠΑ συνεχίζεται, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψάχνει συμμάχους… ευρωπαϊκούς. Στους στενούς συνεργάτες του δήλωσε:

Μέρκελ με κάλεσε η ίδια άμεσα και έδειξε έμπρακτα την στήριξή της. Μου είπε αν θέλετε να σας στείλω τώρα τον υπουργό μου.

Οι πρωθυπουργοί ευρωπαϊκών χωρών έκαναν δηλώσεις υπέρ μας και άλλοι έστειλαν ειδικούς συμβούλους τους. Η στήριξή τους αυτή ήταν σημαντική κι εμείς θα κάνουμε όσα είναι απαραίτητα για να συνεχιστεί αυτή η σχέση".

Ποια είναι η Turk Telekom

Η εταιρεία είναι ένας κολοσσός της τουρκικής οικονομίας και πρόκειται για την πρώην κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της γείτονος χώρας. Διαχωρίστηκε από την PTT, δηλαδή από τα "ΕΛΤΑ" της Τουρκίας το 1995, ενώ τον Νοέμβριο του 2005 ιδιωτικοποιήθηκε και πέρασε στην κατοχή της Oger Telecom.

Παρέχει ένα ολοκληρωμένες υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών τόσο σε επίπεδο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, όσο και σε επίπεδο internet. Ο όμιλος της Turk Telekom είχε 16.8 εκατομμύρια πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, 12.1 εκατομμύρια πελάτες σε κινητή τηλεφωνία και περίπου 6 εκατομμύρια συνδέσεις internet το 2009.

Το δίκτυο επικοινωνιών της καλύπτει φυσικά ολόκληρη την Τουρκία, ενώ στον έλεγχό της βρίσκονται πολλές ακόμη εταιρείες. Μια εξ αυτών η Avea, η οποία είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παρόχους internet στην γείτονα. Η Turk Telekom έχει το 81% των μετοχών της.

Στην κατοχή της επίσης βρίσκεται και η Albtelecom, η αντίστοιχη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Αλβανίας. Συνολικά, το 55% της Turk Telekom ανήκει στην ιδιωτική Oger Telekomünikasyon A.Ş, το 30% είναι ακόμη στα χέρια του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών, ενώ το υπόλοιπο 15% των μετοχών είχε δοθεί στο δημόσιο.

Τέλος, στην κατοχή της η Turk Telekom έχει επίσης μετοχές του σταδίου Türk Telekom Arena, την έδρα δηλαδή της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράι.

Παραιτείται ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Ερκάν Κιλιμτζί πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση αυτή, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης (Development Bank) της Τουρκίας δημοσιοποίησε ένα έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Κιλιμτζί πρόκειται να ενταχθεί στο δυναμικό της, ως μέλος

του διοικητικού συμβουλίου της.
Η Κεντρική Τράπεζα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη να σχολιάσει το θέμα, καθώς η Πέμπτη ήταν δημόσια αργία στην Τουρκία.

"Ο Κιλιμτζί δεν διαφωνούσε με τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας σε κανένα ζήτημα, συμπεριλαμβανομένων και των επιτοκίων. Η εμπειρία του θα χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη δημόσια θέση, αυτό είναι όλο", σχολίασε πηγή που μίλησε στο Reuters.

Η Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και την υποτίμηση της λίρας απέναντι στο δολάριο.

Πηγή


Πηγή: pancreta