Ανακηρύχθηκε νικητής, εν μέσω αμφισβήτησης - Ειδήσεις Pancreta

«Η Τουρκία παρέδωσε μαθήματα δημοκρατίας». Με αυτά τα λόγια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Τη φράση αυτή δεν συμμερίζεται η τουρκική αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει παρατυπίες και προσπάθεια χειραγώγησης του αποτελέσματος. Μεγάλη νίκη για το υπό διωγμό HDP, το οποίο μπαίνει στη Βουλή.

Μετά από μία εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά ανελεύθερες συνθήκες, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών, ενώ το κόμμα του χάνει μεν την αυτοδυναμία στη Βουλή, αλλά μπορεί να έχει την πλειοψηφία εφόσον συμμαχήσει με το ακροδεξιό MHP. 

Διαβάστε ΕΔΩ τη live κάλυψη των τουρκικών εκλογών από την efsyn.gr

AP Photo
 

Ένας διαφορετικός «σουλτάνος»

Στην πρώτη του επίσημη τοποθέτηση ο Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε τα μεγάλα λόγια και τα «σόου» στα οποία μας είχε συνηθίσει εδώ και καιρό, κάτι που καταδεικνύει και το περίεργο κλίμα μέσα στο οποίο κύλισε η σημερινή ημέρα. Έκανε λόγο για «ανεπίσημα στοιχεία» σημειώνοντας ότι «οι πολίτες μάς ανέθεσαν το καθήκον της προεδρίας και την πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που είναι μεγάλη ευθύνη».

Δεν παρέλειψε να απαντήσει στην αντιπολίτευση τονίζοντας «ελπίζω ότι δεν θα προσπαθήσει κανένας να αμαυρώσει τις εκλογές για να κρύψει τις αποτυχίες του», ενώ έστειλε και μηνύματα εντός και εκτός της χώρας υπογραμμίζοντας «η Τουρκία παρέδωσε μαθήματα δημοκρατίας με τη συμμετοχή στις εκλογές να είναι κοντά στο 90%». 

Καταγγέλλουν παρατυπίες και χειραγώγηση του αποτελέσματος

Την ίδια στιγμή η αντιπολίτευση, κυρίως ο Μουχαρέμ Ιντζέ, βασικός αντίπαλος του Ερντογάν για την προεδρία, κάνει λόγο για πολλά περιστατικά παρατυπιών σε εκλογικά τμήματα και όχι μόνο, ενώ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών καταγγέλλοντας προσπάθεια επηρεασμού του αποτελέσματος από την κυβέρνηση και τα κρατικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση οι αριθμοί που μετέδιδε από νωρίς το πρακτορείο Anadolu δεν ανταποκρίνονταν στον αριθμό των καλπών που είχαν καταμετρηθεί, ενώ σημείωνε ότι τα ποσοστά του Τ. Ερντογάν είναι πολύ χαμηλότερα, κάτι που θα σημαίνει ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί και δεύτερος γύρος προεδρικών (τουλάχιστον) εκλογών.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα τοποθετηθεί επίσημα αφού το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοινώσει τα επίσημα αποτελέσματα.

Η συνέχεια ΕΔΩ


Πηγή: efsyn.gr