Μπάχαλο στην Τουρκία με τα εκλογικά αποτελέσματα - Ειδήσεις Pancreta

Με νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο, καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία αλλά και αιματηρά επεισόδια ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία. Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, στις Προεδρικές Εκλογές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εξασφαλίζει περίπου το 53% των ψήφων με την ενσωμάτωση στο 95%. Ακολουθεί ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 29,7% ενώ κάτω απο το 10% λαμβάνουν η Μεράλ Άκσενερ, ο Ντεμιρτάς και ο Καραμολάογλου

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές» έσπευσε να ανακοινώσει ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης. Όμως η αντιπολίτευση μιλάει για πρωτοφανής νοθεία και τόσο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), όσο και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), υποστηρίζουν ότι το κρατικό πρακτορείο «Anadolu», η μοναδική επίσημη πηγή μετάδοσης των αποτελεσμάτων, παραποιεί τα στοιχεία. Μάλιστα ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος βρίσκεται στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο στην Άγκυρα, κάποια στιγμή ανέφερε πως ενώ σύμφωνα με το σύστημα είχε καταμετρηθεί μόλις το 37% των εκλογικών τμημάτων, το πρακτορείο Anadolu ανέφερε πως έχει καταμετρηθεί το 85%. 

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ σημείωσε πως ο αποκλείεται ο Ερντογάν να έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 48%.  Πλατφόρμα της αντιπολίτευσης, η οποία διεξήγαγε δική της καταμέτρηση βασιζόμενη σε αποτελέσματα που συγκέντρωσαν οι παρατηρητές της στα εκλογικά τμήματα, έδινε λίγο νωρίτερα στον Ερντογάν ποσοστό μόνο 43,5% και στον Ιντζέ 33,9%. Τα ποσοστά αυτά προέκυπταν από την καταμέτρηση του 12% των ψήφων. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η ακροδεξιά υποψήφια για την τουρκική προεδρία, Μεράλ Ακσενέρ κατήγγειλε ότι, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu να ανακοινώσει τη νίκη του με 52%, το βράδυ των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Όμως πέρα από τη νοθεία που καταγγέλλει η αντιπολίτευση, οι τουρκικές εκλογές βάφτηκαν για μια ακόμη φορά στο αίμα, καθώς τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε εκλογικό τμήμα στο Ερζουρούμ της Τουρκίας. Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο τοπικός επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Ασκενέρ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ -κατά τον οποίο οι εκλογές ολοκληρώθηκαν ομαλά- ισχυρίστηκε πως οι νεκροί στο Ερζερούν είναι δύο, αλλά ο θάνατός τους δεν συνδέεται με τις εκλογές. Άλλες πηγές πάντως ανέφεραν πως πρόκειται για επίθεση που σχετίζεται με τις εκλογές και την πολιτική ένταση στη χώρα. 

Τι δείχνουν για τις βουλευτικές εκλογές

Στις βουλευτικές εκλογές το κυβερνών AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) φέρεται να εξασφαλίζει το 42,5%. Σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) συγκεντρώνει το 22,5%, το φιλοκουρδικό HDP (Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών) το 11,2%, το MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος επίσης το 11,2%, ενώ το Κόμμα Iyi (Καλό Κόμμα) το 10%, . Με αυτά τα ποσοστά το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει 293 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό 146, το HDP 66, το Εθνικιστικό Κίνημα 49 και τα Καλό Κόμμα 46 έδρες.

Πηγή


Πηγή: pancreta