Ο Τραμπ ακύρωσε τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά - Ειδήσεις Pancreta

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που είχε πολλάκις σχολιάσει αρνητικά την ιστορική συμφωνία την οποία είχε υπογράψει η κυβέρνηση Ομπάμα με την Τεχεράνη, έκανε λόγο για μια «ελαττωματική» συμφωνία και μια «μεγάλη ντροπή». Όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η συμφωνία με το Ιράν δεν έχει επαρκείς μηχανισμούς για να αποφευχθούν οι παρατυπίες.

Ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως «το Ιρανικό καθεστώς διαθέτει επικίνδυνους πυραύλους και υποστηρίζει τρομοκράτες, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι Ταλιμπάν κ.α. Έχει σκοτώσει, απαγάγει και βασανίσει Αμερικανούς πολίτες». Επιπλέον, τόνισε ότι το ιρανικό καθεστώς λέει ψέματα για το πρόγραμμά του και επεσήμανε πως «είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας».

«Δεν έπρεπε να υπογραφεί ποτέ αυτή η συμφωνία» σημείωσε, και ανακοίνωσε πως «θα υπογράψει άμεσα προεδρικό διάταγμα για να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής αμερικανικών κυρώσεων έναντι του ιρανικού καθεστώτος». «Κυρώσεις θα επιβληθούν και σε οποιαδήποτε χώρα βοηθάει το Ιράν στην αναζήτησή του για την απόκτηση πυρηνικών. Οι ΗΠΑ δεν θα είναι όμηρος πυρηνικού εκβιασμού», τόνισε, ωστόσο ο αμερικανός πρόεδρος αν υλοποιήσει αυτή του την απειλή θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις και στην ΕΕ αλλά και στη Ρωσία που έχουν υπογραμμίσει ότι θα διατηρήσουν τη συμφωνία και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Ιράν.

«Την περίοδο που οι ΗΠΑ είχαν το “πάνω χέρι” η καταστροφική αυτή συμφωνία έδωσε σε αυτό το καθεστώς -και είναι ένα τρομακτικό καθεστώς- δισεκατομμύρια δολάρια, και μάλιστα μέρος του ποσού αυτού σε μετρητά, κάτι που εμένα ως πολίτη με ντρόπιασε» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, και συμπλήρωσε: «Θα μπορούσε εκείνη την περίοδο να είχε γίνει μια εποικοδομητική συμφωνία. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Στην “καρδιά” της συμφωνίας για το Ιράν ήταν η φαντασίωση ότι ένα δολοφονικό καθεστώς επιθυμεί να έχει ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα». Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι «έτοιμος και πρόθυμος» να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν, όταν η χώρα «είναι έτοιμη». Ισχυρίστηκε δε, ότι θέλει μια αληθινή και βιώσιμη λύση στην «πυρηνική απειλή του Ιράν».

Η συνέχεια εδώ


Πηγή: tvxs.gr