Έληξε η προθεσμία για την προμήθεια μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών και τα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν είναι τσουχτερά. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, οι συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες υπερδιπλασιάστηκαν το 2017.

Η προθεσμία που είχαν στη διάθεσή τους οι επαγγελματίες από 58 κλάδους για να προμηθευτούν τα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών εξέπνευσε: μεταξύ άλλων μεσιτικά γραφεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και όμιλοι, υπηρεσίες μετακόμισης, υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων, πάσης φύσεως υπηρεσίες μεταφοράς επιβατών, όσοι ασκούν οικοδομικές δραστηριότητες, αλλά και γραφεία κηδειών.

Για τους παραβάτες το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο μισό εφόσον πληρωθεί εντός 30 ημερών από την επιβολή του.

Αν και από τον Νοέμβριο θα έπρεπε να έχουν δηλώσει τους επαγγελματικούς λογαριασμούς στο taxis προκειμένου να υπολογίζονται οι λαχνοί της φορολοταρίας και το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, η ανταπόκριση παραμένει μικρή.

Πρόβλημα το οποίο αναμένεται να λυθεί με την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης. Κι αυτό γιατί στο νέο έντυπο Ε3 θα κληθούν να καταγράψουν τόσο τους επαγγελματικούς λογαριασμούς όσο και τα ενεργά τερματικά POS μέσω των οποίων γίνονται εισπράξεις.

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές υπερδιπλασιάστηκαν το 2017. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η καταναλωτική δαπάνη άγγιξε στο τέλος του έτους τα 22-23 δισ. ευρώ από 15,5 δισ. ευρώ το 2016, μόνο από κάρτες που εξέδωσαν ελληνικές τράπεζες.


Πηγή: ert.gr