Για έγκλημα σε βάρος 420 εργαζομένων του MEGA, δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο κανάλι σημειώνοντας ότι το στήριξαν απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια προκειμένου να μην κλείσει και τώρα αποκαλύπτεται ότι εξαπατήθηκαν, μετά την άρνηση των μετόχων για συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Αντιδράσεις από ΕΣΗΕΑ και ΠΑΜΕ.

Δεν θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες, η Τηλέτυπος, όπως αναμενόταν, σύμφωνα με δημοσίευμα στις Τυπολογίες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η διεκδίκηση της άδειας αναμένεται να γίνει μέσω άλλης εταιρείας, η οποία αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της, την Πέμπτη τελευταία ημέρα για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ενώ η Τηλέτυπος θα κάνει την αίτηση υπαγωγής στο 106Β του πτωχευτικού κώδικα και η απόφαση αναμένεται να βγει εντός διαστήματος έως και 6 μηνών. 
 
Σύμφωνα με το νόμο, αν ένας σταθμός που εκπέμπει δεν λάβει μέρος στο διαγωνισμό, τότε έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει τηλεοπτικό πρόγραμμα έως και για 3 μήνες από την προκήρυξη των αδειών. Ο Ρ. Μορώνης αντιπρόεδρος του ΕΣΡ σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε πως το διάστημα αυτό τελειώνει το Φεβρουάριο. Με απόφαση του ΕΣΡ, το σήμα οποιουδήποτε σταθμού, θα πρέπει να διακοπεί και η απόφαση αυτή να κοινοποιηθεί στην ΕΕΤΤ και στη Digea.

Οι εργαζόμενοι του Mega αντιδρώντας στην είδηση προβάλλουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάρτα και καλούν τους μετόχους και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώ παράλληλα ενημερώνουν τον κόσμο πως οι οικογένειές τους κινδυνεύουν.
 
«Στα ταμεία των τραπεζών συσσωρεύθηκαν 50 εκατ. ευρώ από διαφημίσεις, όμως οι μέτοχοι του καναλιού αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. To MEGA οδηγείται σε ξαφνικό θάνατο. Οι μέτοχοι του MEGA και η κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη στιγμή. 420 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους τίθενται σε άμεσο κίνδυνο» σημειώνουν οι εργαζόμενοι στο μήνυμα τους.

ΕΣΗΕΑ: Οι μέτοχοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους 

Τους μετόχους του τηλεοπτικού σταθμού MEGA καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών, οι οποίοι, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, με επιστολή τους προς τις τράπεζες.
 
Η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «οι εργαζόμενοι του σταθμού παρέμειναν όμηροι για 16 μήνες, έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο προσωπικής αντοχής, μη επιτρέποντας το "κλείσιμο" του σταθμού και την οριστική του απαξίωση. Παράλληλα, το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι με παρεμβάσεις τους στήριξαν κάθε προσπάθεια διάσωσης του MEGA προς τις τράπεζες, το ΕΣΡ, τους μετόχους. Μάλιστα, μόλις πριν από 24 ώρες ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να μπουν στη δικαστική διαδικασία εξυγίανσης του τηλεοπτικού σταθμού προκειμένου να επαναλειτουργήσει. Στο διάστημα αυτό, εισέρεαν στο σταθμό μεγάλα χρηματικά ποσά από τις διαφημίσεις.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι, βιώνοντας το μαρτύριο της σταγόνας, παρακολουθούσαν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Τράπεζες και τους βασικούς μετόχους με την προσδοκία ότι όταν αυτές θα ολοκληρωθούν, το κανάλι θα πάρει μέρος στη διαδικασία, θα λάβει μία από τις άδειες και θα επαναλειτουργήσει».
Αποτελεί, επομένως, πρόκληση, τονίζει η Ένωση Συντακτών στην ανακοίνωσή της, την ώρα που η δυνατότητα αυτή, επιτέλους, υπάρχει, να αρνούνται οι μέτοχοι να πάρουν μέρος στη διαδικασία αφήνοντας έτσι το κανάλι στην τύχη του και τους εργαζόμενους απλήρωτους και άνεργους. Επισημαίνουμε ότι στο διάστημα αυτό, η οικονομική θέση τόσο των μετόχων όσο και των Τραπεζών είναι σημαντικά βελτιωμένη», προσθέτει η ΕΣΗΕΑ.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καλεί τους μετόχους να αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζόμενους και έστω την ύστατη στιγμή να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους.

ΠΑΜΕ: Καταβολή όλων των οφειλομένων στους εργαζόμενους του Mega

«Δεν χωράει καμία απολύτως δικαιολογία για έλλειψη ρευστότητας και άλλες τέτοιες φλυαρίες» σημειώνει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ σχετικά με την άρνηση των μετόχων του Mega να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και ζητεί την εξόφληση όλων των οφειλών προς τους εργαζόμενους και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.
 
Προειδοποίησε πως «κάθε άλλη ενέργεια και με τη συμβολή της πλειοψηφίας του δ.σ. της ΕΣΗΕΑ, στην κατεύθυνση προτροπής προς τους μετόχους του Mega και όσους άλλους καπιταλιστές ή τραπεζίτες εμπλέκονται στην υπόθεση για να ‘’διασώσουν’’ το κανάλι ώστε να έχουν δουλειά, τους εμπλέκει στις μυλόπετρες του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού, με ολέθρια αποτελέσματα για τους ίδιους». 
Όπως προσθέτει «ούτε οι θέσεις εργασίας όλων διασφαλίζονται, ούτε τα εργασιακά τους διακαιώματα, αφού θέλουν πάμφθηνους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους. Γι' αυτό υπογράμμισε ότι ακόμα κι αν το κανάλι «σωζόταν», τίποτα δεν τους εξασφάλιζε ότι δεν θα τους άδειαζαν στην επόμενη στροφή. Οι «μέτοχοι» δεν χάνουν, από το μόχθο των εργαζομένων κερδίζουν και διασφαλίζουν τα κεφάλαιά τους, οι εργαζόμενοι είναι οι χαμένοι».
 

Πηγή: pancreta