Αλήθειες και ψέματα για τη «χρυσή» επένδυση - Ειδήσεις Pancreta

  φωτο αρχείου

Άριστα οργανωμένη ήταν η επικοινωνιακή καταιγίδα της «Eldorado», με την οποία απείλησε ότι αν δεν πάρει όσες άδειες επιθυμεί, «ρουτίνας» τις χαρακτηρίζει, στις 22 Σεπτεμβρίου θα βάλει λουκέτο στα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου.

Εντελώς αιφνιδιαστικά, το βράδυ της Κυριακής, η εταιρεία προανήγγειλε ότι το πρωί της Δευτέρας θα κάνει ανακοινώσεις σε σχέση με την «επένδυσή» της στη χώρα. Σε τόνους δραματικούς, η ανακοίνωση ανέβηκε στον ιστότοπο της εταιρείας στις 7 χτες το πρωί.

Στις 11, σε μια κατάμεστη από δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ αίθουσα, η εταιρεία έθεσε τους όρους της στην Ελλάδα τέσσερις μέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας της διαιτησίας, στην οποία προσέφυγε η κυβέρνηση ζητώντας να κριθεί ο πυρήνας της σύμβασης της εταιρείας με το ελληνικό κράτος και κατά πόσον υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Βεβαίως, παρόλο το δραματικό ύφος δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία απειλεί ότι θα αποχωρήσει από τη χώρα. Με αποχώρηση είχε απειλήσει και στις 2 Αυγούστου του 2015 και στις 12 Ιανουαρίου του 2016, επί των ημερών της μη... υποστηρικτικής αριστερής κυβέρνησης, αλλά και στις 19 Μαρτίου του 2013, επί της άκρως υποστηρικτικής δεξιάς κυβέρνησης που είχε υιοθετήσει το δόγμα «η επένδυση θα γίνει με κάθε κόστος». Εχει παράδοση στους πολιτικούς εκβιασμούς η Eldorado, μέχρι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκρατημένη χαρά στην τοπική κοινωνία

Με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και προβληματισμό υποδέχτηκαν τα νέα για την ενδεχόμενη αποχώρηση της εταιρείας οι κάτοικοι της Χαλκιδικής. «Επειδή έχουμε ξαναδεί το έργο, περιμένουμε την κυβέρνηση να μην εκβιαστεί για άλλη μια φορά και να μην αρχίσει πάλι να βγάζει τη μια άδεια πίσω από την άλλη», λένε στην «Εφ.Συν.». «Δεν πανηγυρίζουμε, δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι το τέλος, είναι πολλά τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν».

Σε ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα της Ιερισσού τονίζει ότι «η Ελληνικός Χρυσός/Eldorado Gold έχει διαπράξει σωρεία παρανομιών, όπως αυτές έχουν βεβαιωθεί από τη Διοίκηση. Η απόρριψη της μεταλλουργίας παρέπεμψε την υπόθεση στη διαιτησία, διαδικασία την οποία, προφανώς, η εταιρεία θέλει να επηρεάσει και να εκβιάσει το αποτέλεσμά της. Το σχέδιό της υλοποιήθηκε σε επιλεγμένο χρόνο, σε συνεργασία με τα κόμματα που στηρίζουν αυτό το τερατούργημα. Η εταιρεία δεν δικαιούται να ζητά να προχωρήσει η επένδυση, ενίοτε ζητώντας χάρες και ενίοτε εκβιάζοντας».

Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια πληθαίνουν τα αρνητικά δημοσιεύματα στον διεθνή οικονομικό Τύπο για την εταιρεία, η οποία είδε στις αρχές Αυγούστου τη μετοχή της να πέφτει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 χρόνων, ενώ οι χρηματιστηριακές απώλειές της ξεπέρασαν το 50% από τον Ιανουάριο του 2017. Η μετοχή της μπόρεσε να ανακάμψει για λίγο κατά τα μέσα Αυγούστου, όταν υπήρξε μια συγκυριακή αύξηση διεθνώς της τιμής του χρυσού (ασφαλές καταφύγιο επενδυτών σε περιπτώσεις κρίσεων) λόγω της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Β. Κορέας.

Πίσω από τον τρίτο «εκβιασμό»

Η νέα απειλή της εταιρείας προκαλεί  ερωτήματα για τη συγκυρία, καθώς ήρθε λίγες μέρες μετά την ξεκάθαρη τοποθέτηση Τσίπρα για τους όρους στο γενικό επενδυτικό πλαίσιο και περίπου μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη με εργαζόμενους και τις βολές κατά της κυβέρνησης.

Σκληρά σχόλια από Μαξίμου και Κουμουνδούρου, που μιλούν για «ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του προέδρου Μακρόν και την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ».

Κυβερνητικοί κύκλοι έβαλαν,προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως «στη συνάντησή του πριν από λίγες ημέρες ενθάρρυνε και δρομολόγησε τη σημερινή αντίδραση της εταιρείας» και τον καλούσαν να απαντήσει αν τον απασχολεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας, αν τον ενδιαφέρουν οι επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές στη Χαλκιδική και αν «το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δημιουργία εντυπώσεων, σε βάρος όμως του δημοσίου συμφέροντος».

«Η αντιπολίτευση θέλει πάση θυσία να δώσουμε άδεια στην ‘‘Ελληνικός Χρυσός’’, παραβλέποντας όλα τα άλλα», επισήμανε ο αν. υΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς ζητάμε από τη συγκεκριμένη επιχείρηση να φέρει τις μελέτες για να δούμε πώς θα παράξει χρυσό, ώστε να έχουμε όφελος και στην οικονομία και στην εργασία». «Περιμένουμε, λοιπόν, από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας να μας πουν εάν συμφωνούν στην υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου», πρόσθεσε.

πηγή


Πηγή: pancreta