Βαν έπεσε πάνω σε πλήθος στο κέντρο της Βαρκελώνης - Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς - Ειδήσεις Pancreta

Ένα βαν έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στον πεζόδρομο Λα Ράμπλα, από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της Βαρκελώνης, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν, γνωστοποίησε η αστυνομία της Καταλονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός υπόπτου.

Πληροφορίες για τουλάχιστον 13 νεκρούς στην επίθεση με το φορτηγάκι στην τουριστική περιοχή Ράμπλας, στο κέντρο της Βαρκελώνης, μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη πηγές από την αστυνομία της Βαρκελώνης. Τις ίδιες πληροφορίες μετέδωσε και ο ραδιοφωνικός σταθμός της Βαρκελώνης Cadena Ser Radio, επικαλούμενος επίσης αστυνομικές πηγές. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 12. Aνάμεσα στους δεκάδες τραυματίες υπάρχουν και παιδιά. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι τραυματίες είναι περίπου 25. Περίπου 80 άνθρωποι έχουν στο μεταξύ βρει καταφύγιο σε εκκλησία κοντά στο σημείο της επίθεσης.

Έλληνες μεταξύ των τραυματιών

Μέλη τετραμελούς ελληνικής οικογένειας είναι ανάμεσα στους τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ η γραμματέας του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην πόλη, κ. Θεώνη Ζησιμοπούλου.

Η κ. Ζησιμοπούλου ανέφερε ότι επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο ο πατέρας της οικογενείας και ενημέρωσε ότι κατά την τρομοκρατική επίθεση τραυματίστηκαν η σύζυγος και τα δυο του παιδιά, με την σύζυγό του να είναι πιο σοβαρά, ενώ αντίθετα ελαφρότερα τραύματα φέρουν τα δυο παιδιά.

Η εφημερίδα El Pais γράφει, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, ότι ο οδηγός εγκατέλειψε το όχημα και διέφυγε με τα πόδια, ενώ η Αστυνομία ανακοίνωσε με τηλεβόες ότι μια «τρομοκρατική επίθεση» έχει «επιβεβαιωθεί». Οι αστυνομικές δυνάμεις εκκενώνουν την γειτονική πλατεία Plaza Catalunya και την περιοχή περιμετρικά σε απόσταση 200 μέτρων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Σφοδρή σύγκρουση στη Ράμπλα της Βαρκελώνης, όταν ένα πρόσωπο που οδηγούσε ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε ανθρώπους, πολλοί τραυματίες» επισήμανε νωρίτερα η υπηρεσία επικοινωνίας της αστυνομίας της Καταλονίας. Η περιοχή έχει αποκλειστεί από την Αστυνομία, ενώ οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να μην προσεγγίζουν την Placa Catalunya. Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν.

Το σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση

Σκηνές τρόμου

Τις σκηνές πανικού που βίωσαν αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας», είπε ο Άμερ Ανουάρ. Στο σημείο έσπευσαν πολύ γρήγορα αστυνομικοί που ώθησαν το πλήθος πέρα από την Πλατεία της Καταλονίας, φωνάζοντας «τρομοκρατική επίθεση». Ένας τουρίστας είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι «επικράτησε χάος» και κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας Corte Ingles προκειμένου να τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους καταστηματάρχες της περιοχής να αφήσουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα και να κατεβάσουν τα ρολά.

Εισβολή ενόπλων σε εστιατόριο στη Βαρκελώνη

Εν τω μεταξύ λίγη ώρα μετά την επίθεση με το φορτηγάκι, δύο ένοπλοι εισέβαλαν σε ένα εστιατόριο στη Βαρκελώνη. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ωστόσο πληροφορίες θέλουν να είναι σε εξέλιξη ομηρία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ένοπλοι οχυρώθηκαν στο bar - restaurant Luna de Istanbul. Ο τοπικός Τύπος αναφέρει ότι αναφέρει πως ακούστηκαν πυρά στην περιοχή της αγοράς La Bocheria. 

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πριν από λίγο πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έπειτα από την επίθεση στη Βαρκελώνη και χαρακτήρισε προτεραιότητα το να προσφερθούν φροντίδες στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι «έτοιμη να συνδράμει» τις ισπανικές αρχές μετά την επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα στη Βαρκελώνη.

«Οι τρομοκράτες σε όλον τον κόσμο πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι αποφασισμένοι να τους βρουν και να τους προσαγάγουν στη δικαιοσύνη», τόνισε ο Τίλερσον κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιάπωνα ομόλογό του Τάρο Κόνο και τους υπουργούς Άμυνας των δύο κρατών.

πηγή


Πηγή: pancreta