«Κρατώ μιαν Αναφορά» στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης - Ειδήσεις Pancreta

Το έτος 2017 συμπληρώνονται εξήντα χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου στοχαστή και λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 26, την Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ η θεατρική παράσταση «Κρατώ μιαν Αναφορά», σε σκηνοθεσία ΄Εφης Θεοδώρου.

Η παράσταση οργανώνεται από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, η οποία έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με την προσωπικότητα και το έργο του πολυσήμαντου δημιουργού.

Από την τελευταία δημιουργία του Καζαντζάκη, «Αναφορά στον Γκρέκο», στην οποία συμπυκνώνεται ο πνευματικός στοχασμός και το όραμα ζωής του μεγάλου Κρητικού εμπνέεται η σκηνοθέτις Έφη Θεοδώρου, η οποία για την παράσταση «Κρατώ μιαν Αναφορά», τονίζει:

«Αναφορά στον Γκρέκο. Η πνευματική παρακαταθήκη του Νίκου Καζαντζάκη. Ο συγγραφέας προλαβαίνει να καταγράψει λίγο πριν το θάνατό του και μέσα στο δημιουργικό πυρετό των τελευταίων χρόνων της ζωής του, τους σταθμούς της πορείας του ανάμεσα στους ανθρώπους, τα πάθη και τις ιδέες.

»Να χαράξει την “Κόκκινη γραμμή”. Τη γραμμή αυτή ακολουθεί η παράστασή μας, καθυστερώντας στους σταθμούς των νεανικών του χρόνων, μέχρι να φτάσει στο πρώτο δημιούργημα, “΄Οφις και Κρίνο”.

»Στη συνέχεια, ασθμαίνοντας, θα δρασκελίσουμε τα υπόλοιπα σκαλοπάτια του Οδοιπορικού ενός στοχασμού που “όρθιος στέκεται μπροστά μας και περιμένει”».

Οι συντελεστές της παράστασης «Κρατώ μιαν αναφορά» Έφη Θεοδώρου - Γιωργής Τσαμπουράκης - Μαρία Σκουλά στον κήπο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης |
 

Με αφετηρία τη Μακέτα του Βενετσιάνικου Χάνδακα, που κοσμεί το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, ο κόσμος θα πορευθεί στα βήματα των ηθοποιών Μαρίας Σκουλά και Γιώργη Τσαμπουράκη σε εκθεσιακές ενότητες που έχουν επιλεγεί ειδικώς για την περίπτωση και τον κήπο του Μουσείου, όπου θα γίνει η κορύφωση της δραματοποιημένης αφήγησης των αποσπασμάτων από το έξοχο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, «Αναφορά στον Γκρέκο».

Οι Εκδόσεις Καζαντζάκη ευγενώς παραχώρησαν τα πνευματικά δικαιώματα.

Η αφίσα της παράστασης

Οι συντελεστές του έργου:

• Δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθετική επιμέλεια: ΄Εφη Θεοδώρου.

• Ερμηνεύουν: Μαρία Σκουλά, Γιώργης Τσαμπουράκης.

• Βιολοντσέλο: Σοφία Ευκλείδου.

• Camera / Editing: Nikolay Dorozhkin. Γραφική σχεδίαση: Λεωνίδας Λιόλιος.

• Συνδιοργάνωση Παραγωγής: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και Πράξη Τέχνης Ιμερος.

• Τηλεφωνική προκράτηση θέσεων 2810-283219, εσωτ. 101 (Δευτέρα – Παρασκευή 9.00-17.00). Είσοδος 10 ευρώ.

Συντάκτης: Παναγιώτης Γεωργουδής

πηγή


Πηγή: pancreta