Μη σκοτώνετε το σινεμά - Ειδήσεις Pancreta

Η κατάργηση του ειδικού φόρου από τα κινηματογραφικά εισιτήρια τον περασμένο Αύγουστο και η μη εφαρμογή του νόμου του 1,5% από τα ακαθάριστα έσοδα των τηλεοπτικών καναλιών είναι τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που επιχειρεί να επιλύσει άμεσα η ελληνική κινηματογραφική κοινότητα. «Υπάρχουν πολλά θέματα που σκοτώνουν αργά και βασανιστικά τον ελληνικό κινηματογράφο, ωστόσο αυτά είναι τα κυρίαρχα», είπε χθες ο Μάρκος Χολέβας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Διοργανώθηκε από την Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), την Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ (ΕΕΝ) και τον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Εργων (ΣΑΠΟΕ) που έχουν στο πλευρό τους πλείστα σωματεία και ενώσεις του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και τον Κώστα Γαβρά.

Οι κινηματογραφιστές που εργάζονται στην εγχώρια κινηματογραφία και παράγουν τις ταινίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό ως οι καλύτεροι πρεσβευτές μας και κερδίζουν βραβεία και ανθρώπινες καρδιές, απαίτησαν σε όλους τους τόνους να εφαρμοστούν οι νόμοι. Το προηγούμενο διάστημα ανέδειξαν τα ζητήματα, κινήθηκαν μεθοδικά και αλληλέγγυα ζητώντας λύσεις και απ’ ό,τι φαίνεται, επιτέλους, έτυχαν ευηκόων ώτων.

Σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, απέσπασαν τη διαβεβαίωση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει την εθνική κινηματογραφική παραγωγή. Θα προωθήσει την επαναφορά του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων φέρνοντας, μάλιστα, το θέμα στις συζητήσεις με τους θεσμούς. Παράλληλα η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πίστωση του ποσού, που αντιστοιχούσε στις εισπράξεις του ειδικού φόρου, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015.

«Χαιρετίζουμε τη δήλωση της κυβέρνησης και περιμένουμε την επίλυση του ζητήματος του ειδικού φόρου», ανέφεραν χθες οι εκπρόσωποι των ενώσεων και σχολίασαν: «Δεν θεωρούμε την πιο ενδεδειγμένη λύση να αντικατασταθεί η επιστροφή με σχετικό κονδύλι στον τακτικό προϋπολογισμό».

Οπως είπε ο Βασίλης Κοσμόπουλος (ΕΣΠΕΚ), «ο ειδικός φόρος είναι από τα βασικά θεμέλια του νόμου γιατί δίνει κίνητρα στην παραγωγή» και εξήγησε ότι ένα ποσοστό επιστρέφει στην αίθουσα προβολής, ένα στις παραγωγές ταινιών του ΕΚΚ και ένα τρίτο μένει στο υπουργείο Πολιτισμού για τη διοργάνωση των φεστιβάλ κ.ά. Χαρακτήρισε «λάθος την κατάργησή του από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Νίκο Ξυδάκη».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παπαχατζής (ΣΑΠΟΕ) ανέφερε ότι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Εκκρεμεί δίκη (3/12) για το 1,5% και έχουμε καταθέσει αίτηση ακύρωσης και ασφαλιστικά μέτρα για την κατάργηση του ειδικού φόρου. Οι νόμοι δεν εφαρμόζονται αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», είπε ενώ επέρριψε ευθύνες στον προηγούμενο υπουργό Πολιτισμού που «δεν έκανε τίποτα απολύτως για να μην καταργηθεί».

Ο Αγγελος Γκοβότσος (ΕΕΝ) χαρακτήρισε την κατάργηση του ειδικού φόρου «το τρίτο χτύπημα για το ντοκιμαντέρ, μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ με αποτέλεσμα την αδυναμία χρηματοδότησης και τη μη εφαρμογή του 1,5% που σύμφωνα με τον νόμο χρηματοδοτεί ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ».

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που δόθηκαν από το 2010 έως το 2014 ο μέσος όρος επιστροφής ειδικού φόρου στον κινηματογράφο ήταν περίπου 8 εκατ. ευρώ κάθε έτος. Σχετικά με την υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών για το 1,5%, όπου μέχρι τώρα μόνον η ΕΡΤ έχει ανταποκριθεί μαζί με ορισμένα συνδρομητικά κανάλια, «αποτελεί υποχρέωση που θεσπίστηκε το 1993 και αδράνησε για χρόνια», επισήμανε ο Μάρκος Χολέβας, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού έχει την ευθύνη για τις κυρώσεις που δεν επιβλήθηκαν. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στη συνάντηση της Τετάρτης, δεσμεύτηκαν ότι το υπουργείο Πολιτισμού θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου οι τηλεοπτικοί σταθμοί να εφαρμόσουν τις διατάξεις του νόμου 3905/2010.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου τέθηκαν ζητήματα όπως η μη αύξηση του ΦΠΑ των κινηματογραφικών εισιτηρίων στο 23% («οι αίθουσες δεν θα αντέξουν, θα κλείσουν»), η σταθερή πολιτική για την προσέλκυση ξένων παραγωγών, αλλά και η πειρατεία των κινηματογραφικών ταινιών. Οπως τονίστηκε, την ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου «Ο εχθρός μου» είδαν στην αίθουσες 17.000 θεατές και την κατέβασαν παράνομα 150.000 σε ένα δίμηνο.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν σκηνοθέτες, παραγωγοί, διανομείς, αιθουσάρχες, διευθυντές φωτογραφίας, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και άλλοι.

Πάμε να δούμε τον Γιούνκερ

 

O Κώστας Γαβράς O Κώστας Γαβράς | EPA / JUAN CARLOS HIDALGO

«Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι σχεδόν ο μοναδικός αντιπρόσωπος του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Ζήτησα το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και έμεινα έκπληκτος από την καλή ποιότητα των προτάσεών του για τον κινηματογράφο», είπε ο Κώστας Γαβράς στον βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του. «Μαθαίνω ότι καταργείται ο ειδικός φόρος των εισιτηρίων. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μιλάμε όχι απλώς για την καθαίρεση του ελληνικού σινεμά, θα επέλθει ο θάνατός του, θα είναι ένα πτώμα».

Απηύθυνε έκκληση προς «τον υπουργό Πολιτισμού, τον πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνουν ό,τι μπορούν». Τέλος, πρότεινε «να πάμε να δούμε τον Γιούνκερ. Κι αν δεν σταθεί δυνατό να κλείσουμε ραντεβού μαζί του, να καθίσουμε στο πεζοδρόμιο μέχρι τη στιγμή που θα μας δεχτεί, γιατί είναι απαραίτητο να ζήσει ο ελληνικός κινηματογράφος».


Πηγή: efsyn.gr