Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως έχουν εκφράσει την άποψή τους για την κρίση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τι γίνεται όμως με την καλλιτεχνική ανάπτυξη, ειδικά στον τομέα του κινηματογράφου;

Από τον Πάνο Γκένα

Ένα πανόραμα μικρού μήκους ελληνικής παραγωγής προβάλλεται στη Γαλλία με τίτλο «Voyage en Grèce par temps de crise» (Ταξίδι στην Ελλάδα τον καιρό της κρίσης) ως μία έκφραση αγάπης, αλληλεγγύης και υποστήριξης στους Έλληνες δημιουργούς οι οποίοι, μέσα από τη μυθοπλασία εκφράζουν τις συνέπειες της κρίσης με καλλιτεχνική ελευθερία τόνου και θεματικής επιλογής. «Κάθε μία από αυτές τις ταινίες μικρού μήκους είναι ένα έργο ποιότητας, αλλά το σύνολο του προγράμματος έχει το βαθύτερο νόημα» αναφέρει χαρακτηριστικά το πρόγραμμα, που αποτελείται από ταινίες καταξιωμένων δημιουργών που έχουν επιλεγεί σε πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή φεστιβάλ.

Tο πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ταινίες:

«Casus Belli» του Γιώργου Ζώη
Άνθρωποι διαφορετικών φύλων, ηλικιών, τάξεων και εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη σειρά. Όμως στο τέλος της ανθρώπινης αλυσίδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά.

«Γεννήτρια» της Νικολέτας Λεούση
Ο Σάββας είναι ένας πενηνταπεντάχρονος πατέρας που βλέπει ό,τι έχτιζε ολη του τη ζωή να γκρεμίζεται. Ο κόσμος γυρω απ το μαγαζί του αλλάζει διαρκώς. Πώς εφτασε ως εδω; Τι μπορεί να κάνει τωρα; Τη μέρα που η Αθηνά φλέγεται από διαδηλώσεις και συγκρούσεις, ο Σάββας αποφασίζει να δράσει δείχνοντας την ανάγκη του για μια νέα πιο καθαρή αρχή.

«Ο Χριστός σταμάτησε στου Γκύζη» της Αμέρισσας Μπάστα
Την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς ένα κορίτσι θυμάται τα γεγονότα της οικογένειας της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που τούς ανάγκασαν να κλείσουν το μαγαζί τους, να μετακομίσουν μαζί με τη γιαγιά κ.ά. Στο επίκεντρο είναι η διατήρηση της αξιοπρέπειας της οικογένειας και η δυνατότητα ελπίδας στο μέλλον.

«The Greek Crisis Explained» των Nomint Motion Design
Η Ελλάδα είναι ένα μικρό κοριτσάκι που της αρέσει να τρώει παγωτό και να φροντίζει το αγαπημένο της προβατάκι το οποίο στην πραγματικότητα είναι το χρέος της. Ξαφνικά, το μικρό και χαριτωμένο πρόβατο μεταμορφώνεται σε ένα τρομακτικό τέρας που είναι έτοιμο να τη κατασπαράξει. Το ερώτημα σήμερα είναι αν θα ζήσει η Ελλάδα ξανά ευτυχισμένη.

«Κάτι θα Γίνει» του Θάνου Ψυχογυιού
Βασισμένο στο βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2011 βιβλίο του Χρήστου Οικονόμου, το «Κάτι Θα Γίνει» είναι η ιστορία της Νίκης, μίας σύγχρονης γυναίκας, που παρότι βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, αγωνίζεται για να διατηρήσει την ελπίδα και την αξιοπρέπειά της.

«45 Βαθμοί» του Τζώρτζη Γρηγοράκη
Αθήνα, Αύγουστος του 2012. 45 βαθμοί. Το ψυγείο είναι άδειο. Η κατάσταση είναι τεταμένη. Ένας πατέρας αλλάζει κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης. Νυχτώνει και κάνει ακόμα ζέστη. Μία πρωτεύουσα σε εκρηκτική κατάσταση.

«Αγώνας Δρόμου» της Δήμητρας Νικολοπούλου
Στο σπίτι της Αθηνάς, άνεργης εδώ και καιρό, κόβεται το ρεύμα. Η Αθηνά πηγαίνει προς τη ΔΕΗ ελπίζοντας να καταφέρει να κάνει κάποιο διακανονισμό με τα τελευταία 60 της ευρώ. Στο δρόμο συναντά έναν άνεργο πατέρα που το παιδί του πεινάει, έναν πακιστανό μικροπωλητή που δεν την αφήνει ήσυχη αν δεν αγοράσει κάτι από την πραμάτεια του, μια γυναίκα που ψάχνει τρόφιμα στα σκουπίδια, έναν ηλικιωμένο που δεν μπορεί να αγοράσει τα φάρμακά του. Ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη, στενάχωρη πολλές φορές, Αθήνα με απρόσμενη κατάληξη.

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους!


Πηγή: cinemag.gr