Παράσταση Μπρεχτ στο «Αστόρια» Ηρακλείου - Ειδήσεις Pancreta

Μία εξαιρετικά σημαντική μουσικο-θεατρική παράσταση, με αφορμή τα εξήντα χρόνια από τον θάνατο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, επίκαιρη όσο ποτέ με βάση τα τεκταινόμενα, εδραζόμενη στα έργα του «Συνομιλίες φυγάδων» και «Αλφαβητάρι Πολέμου», συνδιοργανώνουν το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το Goethe Zentrum Χανίων, στο Ηράκλειο, στο κινηματοθέατρο «Αστόρια», την προσεχή Τρίτη 14 Φεβρουαρίου το βράδυ στις 9.

Τη μελοποίηση έχει πραγματοποιήσει ο Hanns Eisler και τη σκηνοθεσία ο Andreas R. Bartsch.

Η εκρηκτική επικαιρότητα των έργων του Μπρεχτ έχει ως αποτέλεσμα η εν λόγω παράσταση να ταξιδεύει ως σύνθημα «των λαών η ανεξήγητη υπομονή» και μέχρι τώρα, ξεκινώντας από τη θεατρική σκηνή του Βερολίνου Volksbunhe, με την ιδιαίτερη ιστορική φόρτιση, πραγματοποιεί μια πολυσήμαντη πορεία από την Τιφλίδα της Γεωργίας έως την Αβάνα της Κούβας και εμφανίστηκε σε τουλάχιστον ογδόντα σκηνές διεθνώς.

Το Αλφαβητάρι του Πολέμου

Ο Μπρεχτ, το 1955, δημοσιοποιεί τα επιγράμματα στις φωτογραφίες που έχει συγκεντρώσει ως φυγάς στη Φινλανδία το 1941, τα οποία επιγράμματα είναι συγκλονιστικά, από εφημερίδες της εποχής του, με εικόνες, καταστροφής, ερήμωσης και πολέμου.

Δύο χρόνια αργότερα ο Hanns Eisler τα μελοποιεί και δημιουργεί 14 τραγούδια για την τραγωδία του πολέμου που συνθλίβουν τον άνθρωπο.

Συνομιλίες Φυγάδων

Είναι ένα μικρό θεατρικό έργο του μεγάλου δραματουργού, ανέκδοτο, το οποίο συμπυκνώνει τη σκέψη του Μπρεχτ στη φράση:

«…Ένα καλό διαβατήριο είναι πάντα αναγνωρισμένο, ενώ ένας άνθρωπος, όσο καλός και αν είναι μπορεί να μην αναγνωριστεί ποτέ…».

Το εν λόγω έργο το έγραφε ο Μπρεχτ την περίοδο που περίμενε να εκδοθεί η άδεια μετακίνησής του στην Αμερική και τυπολογικά συγκαταλέγεται στο σύγχρονο documentary theatre.

O Γερμανός σκηνοθέτης, Andreas R. Bartsch, εκπρόσωπος της πρωτοπορίας του σύγχρονου θεάτρου του Βερολίνου, ενσταλάζει στους ηθοποιούς Ruediger Klink και Aloysius Itoka τη λιτή ερμηνεία για τους ανθρώπους που εκτοπίζονται την περίοδο του πολέμου και παραμένουν μετέωροι.

Η διάρκεια της παράστασης είναι δύο ώρες, γλώσσα τα Γερμανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Μουσική διεύθυνση-πιάνο: Jorg Mischke, ηθοποιοί: Rudiger Klink και Aloysius Itoka.

Μουσικοί: Susanne Filep (βιολί), Mrie Luise Gunst (τραγούδι), Barbara Klaus-Cosca (ακορντεόν).

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και του Goethe Zentrum Χανίων.

Γενική είσοδος: 8 ευρώ.

Πληροφορίες: 2810-283219, εσωτ.: 101

Προπώληση εισιτηρίων: Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Σοφοκλή Βενιζέλου 27, 71202 Ηράκλειο.

Συντάκτης: Παναγιώτης Γεωργουδής

πηγή


Πηγή: pancreta