A New Gender Era: Βγάζουμε τα έμφυλα στερεότυπα από τη ζωή μας - Ειδήσεις Pancreta

Μια νέα καμπάνια από την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για τα έμφυλα στερεότυπα μας προ(σ)καλεί να τα βγάλουμε επιτέλους από τη ζωή μας.

Πως «παίζουν» δυο νεαρά άτομα με τα έμφυλα στερεότυπα; Τι εικόνες δημιουργούν οι έννοιες «παντελονάτος», «ολοκληρωμένη» και «κουβαλητής»;

Στα βίντεο που δημιούργησε η ομάδα του έργου «A New Gender Era» και ο σκηνοθέτης Αλέξης Κουκιάς-Παντελής (τον γνωρίζουμε από τις μικρού μήκους ταινίες του και το φετινό βραβευμένο στην Δράμα «Αερολίν») παρακολουθούμε δύο νεαρά άτομα μπροστά σε έναν καθρέφτη (είναι οι υπέροχοι Νικολάκης Ζεγκίνογλου και Δανάη Μικέδη Προδρόμου) που προσπαθούν να «χωρέσουν» τα έμφυλα στερεότυπα ενώ τα είδωλά τους ολοένα και βαραίνουν.

gender

gender

gender

Οι εμπνευστές της καμπάνιας που μας προ(σ)καλεί να βγάλουμε τα έμφυλα στερεότυπα από πάνω μας και να ζήσουμε ελεύθεροι από στολές, έννοιες και ρόλους, μιλούν στο Flix:

«Τα βίντεο της καμπάνιας #anewgender_era δεν αναφέρονται σε κάτι που δεν γνωρίζουμε, ούτε φιλοδοξούν να μας «μάθουν» πως πρέπει ή δεν πρέπει να είμαστε. Παρουσιάζουν ένα παιχνίδι μεταξύ δύο ατόμων που αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα των έμφυλων στερεοτύπων και μας καλούν να παίξουμε μαζί τους και να πειραματιστούμε με αυτά. Μας προτείνουν να τολμήσουμε να δημιουργήσουμε εναλλακτικές αφηγήσεις και να ενδυναμωθούμε μέσα από υγιείς, συμπεριληπτικές και μη τοξικές εκφράσεις του εαυτού μας στην καθημερινή ζωή.»

«Το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής ομάδας του έργου και του σκηνοθέτη Αλέξη Κουκιά-Παντελή αποτελεί μια πρωτότυπη προσέγγιση για τα δεδομένα των ελληνικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Η δημιουργία μιας καμπάνιας με θετικό και χιουμοριστικό πρόσημο, για ένα θέμα όπως είναι τα έμφυλα στερεότυπα, αποτέλεσε μια πρόκληση και ένα στοίχημα το οποίο θεωρούμε ότι κερδήθηκε.»

«Η αρχική ιδέα των βίντεο ξεκίνησε στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου “A New Gender Era” που στόχο έχει την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και των διακρίσεων βοηθώντας στην πρόληψη της έμφυλης βίας και των τοξικών συμπεριφορών. Το έργο υλοποιείται από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη Συμμαχία των Φύλων με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Δείτε εδώ τα βίντεο:


Πηγή: flix.gr