«Καμία πατρίδα για τους εκπαιδευτικούς»: Εργαστήριο κινηματογραφικού σεναρίου - Ειδήσεις Pancreta

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τεσσάρων εργαστηρίων δωδεκάωρης διάρκειας συγγραφής σεναρίου με τίτλο: «Καμία πατρίδα για τους εκπαιδευτικούς» με εισηγητή τον Λευτέρη Γιαννακουδάκη, συγγραφέα, σεναριογράφο και σκηνοθέτη που απευθύνονταν στα μέλη του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Πολιτιστικών Θεμάτων Camera On των σχολείων της Δ.Δ.Ε. Ηρακλείου. Tα εργαστήρια διοργανώθηκαν από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων και συντονίστρια του Δικτύου Camera On, Αγγελική Ζαχαράτου σε συνεργασία με το Europe Direct-Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Κρήτης και με την υποστήριξη του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού.

Ολόθερμες ευχαριστίες στον Λευτέρη Γιαννακουδάκη που με τρόπο και λόγο αναλυτικό και μεθοδολογικά τεκμηριωμένο εισήγαγε τις/τους συμμετέχουσες/οντες στη σεναριακή γραφή και στη γλώσσα της κινηματογραφικής αφήγησης, αναφερόμενος ανάμεσα σε άλλα στο τι είναι και τι δεν είναι σενάριο, στην πλοκή, στην σκηνή, στη σεκάνς και στην συνέχεια στο σενάριο, στο ταξίδι του ήρωα, στο δίκτυο χαρακτήρων, στον ορισμό των ρόλων, στην τεχνική του John Truby και στο πώς χτίζεται μία ταινία μικρού μήκους.

Τέλος, τα κινηματογραφικά παραδείγματα που επέλεξε ο εισηγητής βοήθησαν το ακροατήριο να κατανοήσει πως το σενάριο ως γραπτό τεκμήριο μετατρέπεται σε εικόνες και ήχους και δίνει τη δυνατότητα στο/στους δημιουργό/ους να περάσει/ουν μία ιστορία από το χαρτί στην οθόνη, ως ένα από τα πολλά στάδια της μεταμόρφωσης που είναι εν τέλει η κινηματογραφική δημιουργία.


Πηγή: pancreta.gr